Створення місцевих фінансових органів – важлива умова функціонування громад

Експерти з фінансових питань Офісу реформ при Мінрегіоні, нагадують, що громади, які ще не створили фінансові органи, а таких ще 90, мають зробити це якнайшвидше. Інакше вони не зможуть платити зарплатню, сплачувати за енергоносії та фінансувати інші важливі видатки.

Як відомо, у 2020 році була сформована нова система місцевого самоврядування і новий адміністративно-територіальний устрій. При цьому, суттєво збільшилися повноваження органів місцевого самоврядування, що вимагає нових підходів до організації роботи і нових форматів організаційної структури виконавчих органів місцевих рад.

Одним із важливих нововведень стало внесення змін до Бюджетного кодексу щодо позбавлення прав місцевих голів одноособово виконувати функції місцевого фінансового органу. Відтак, починаючи з 1 січня 2021 року, кожна громада повинна мати повноцінний фінансовий орган у статусі юридичної особи. До кола повноважень місцевих фінансових органів належить здійснення функцій зі складання прогнозів місцевих бюджетів, складання, виконання місцевих бюджетів, контроль за витрачанням коштів розпорядниками бюджетних коштів, а також інші функції, пов’язані з управлінням коштами місцевого бюджету і організації бюджетного процесу.

До початку бюджетного періоду 2021 року не всі громади змогли повністю сформувати фінансові органи, що унеможливлює забезпечення належного виконання бюджетів у таких громадах.

За інформацією Держказначейства, станом на 18 січня 2021, з усіх 1597 місцевих бюджетів фінансові органи функціонують у 1491.

Що стосується безпосередньо територіальних громад, то тут із 1438 місцевих рад фінансові органи функціонують у 1348, тобто у 90 громадах фінансові органи відсутні (або перебувають у стадії формування і юридичної реєстрації).

Формування фінансових органів, як юридичних осіб, повністю завершено на територіях 7 областей: Волинській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернігівській.

Відсутність фінансових органів, як юридичних осіб унеможливлює виконання місцевих бюджетів, а це – неможливість виплати заробітної плати, проведення розрахунків за енергоносії та фінансування інших важливих для громади видатків. Тому, якнайшвидше завершення процесу формування фінансових органів є одним із першочергових завдань органів місцевого самоврядування.

22.01.2021 - 12:02 | Переглядів: 10667
Створення місцевих фінансових органів – важлива умова функціонування громад

Теги:

бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...