Орієнтовані на людей реформи, дієві інституції та довіра до них – основа успішного місцевого і регіонального розвитку: висновки Міжнародного експертного обговорення

Ключовими передумовами успішного місцевого і регіонального розвитку є орієнтовані на людей реформи, побудова дієвих інституцій та підвищення довіри до них. Про це йшлося 10-11 грудня 2020 року під час Міжнародного експертного обговорення «Розвиток громад: довіра, інституції, фінанси та люди», організованого програмою «U-LEAD з Європою».

В обговоренні взяли участь українські високопосадовці, в тому числі, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, міністр розвитку громад та територій України, посол ЄС, посли Данії, Німеччини та Словенії, а також більше 30 експертів – чиновники, науковці, дипломати та активісти з 12 країн Особливу увагу було приділено питанню місцевого самоврядування в Україні.

«Реформа місцевого самоврядування є основним елементом демократичного перетворення країни. Це – одна із найуспішніших реформ, яка була впроваджена з часів революції Гідності в Україні. Посилення та розвиток громад є ключовим для успішної трансформації країни та досягнення закладених у Конституції цілей набуття членства в Європейському Союзі та НАТО» - заявила під час заходу Ольга Стефанішина, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

 

 

Олексій Чернишов, міністр розвитку громад та територій України, зауважив, що «Ми досягли значних успіхів у частині формування територіальної основи, що стала фундаментом реформи децентралізації, але попереду ще багато важливої та відповідальної роботи із закріплення цих успіхів. Маю надію на подальшу підтримку у цьому процесі партнерами з».

 

 

«2020 рік є історичним для України з точки зору децентралізації. Але ця реформа жодним чином ще не закінчена. Кожен кінець є водночас і новим початком, це стосується і децентралізації. Процес об'єднання був вражаючим і тривав 5 років. Він відбувся без серйозних збоїв і це досягнення.» – наголосив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

 

 

Цьогорічне міжнародне експертне обговорення відбулось онлайн, що дозволило залучити фахівців із всього світу, щоб надати громадам ідеї та натхнення для розвитку у 2021 році. 

«Протягом двох днів  ми обговорили основні передумови ефективного місцевого самоврядування – орієнтовані на людей реформи, побудову довіри та соціального капіталу, а також створення дієвих та інклюзивних інституцій. Саме ці орієнтири визначають успіх місцевого і регіонального розвитку. Ця дискусія відбулась у дуже потрібний час: нещодавно завершився процес формування місцевої влади, утворено нові громади, і зараз визначаються фундаментальні координати місцевого самоврядування. Цього року ми побачили чимало успіхів, водночас перед нами – нові виклики, тому ми готові ще більше підтримувати нові громади”, – зазначив директор Програми від GIZ “U-LEAD з Європою” Бастіан Файгель.

 

 

Однією з ключових умов розвитку громад експерти назвали фінансову спроможність. Так, місцева влада повинна мати належні та надійні фінансові ресурси, а збільшення доходів повинно бути стрижнем зусиль місцевого та регіонального розвитку.. Органам місцевого самоврядування також варто звернути увагу на можливості запозичень від банків чи міжнародних фінансових організацій, а також співпраці з місцевим бізнесом. Водночас для залучення інвестицій необхідно працювати над прозорістю, професійністю команди та забезпеченням рівних правил гри.

Експерти наголосили, що ефективне використання коштів можливе лише за наявності якісних і ефективних інституцій. Вони мають стати для громад не просто органами влади, а інструментом діалогу між різними рівнями урядування і громадянами. Керівники і працівники органів місцевого самоврядування мають бути ефективними менеджерами, які шукатимуть можливості для економічного розвитку громад і кращих послуг для громадян.

В процесі побудови таких інституцій важливим є людиноцентричний підхід. Місцеві органи влади повинні бути організовані так, щоб найефективніше вирішувати проблеми жителів, а всі проблеми, які можуть бути ефективно вирішені на місцевому рівні, повинні бути саме в компетенціях громад.

 

 

Водночас розвиток інституцій неможливий без підвищення рівня довіри до них з боку жителів. Саме процес децентралізації запровадив відправну точку для розбудови довіри, роблячи органи місцевого самоврядування більш відкритими і доступними. Умовами для підвищення такої довіри мають бути прозорість діяльності інституцій, їхня підзвітність жителям і постійна двостороння комунікація.

На думку учасників Обговорення, реформа місцевого самоврядування в Україні дала потужний поштовх до збільшення довіри до місцевих органів влади, оскільки її мета – покращити надання послуг жителям незалежно від того, де вони проживають.

Із повними записами Міжнародного експертного обговорення “Розвиток громад: довіра, інституції, фінанси та люди” можна ознайомитись на YouTube-каналі програми “U-LEAD з Європою” українською (день 1, день 2) та англійською (день 1, день 2).

Теги:

міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...