Чотири прогресивні громади отримали додаткове фінансування від Програми USAID DOBRE

 

 

Чотири громади отримали відзнаки та по 50 тисяч доларів від Програми USAID DOBRE за найвищі досягнення в розвитку спроможності. Нагородження громад відбулося в прес-центрі Українського кризового медіа-центру сьогодні, у День місцевого самоврядування, 7 грудня.

“Дуже важливо, щоб у кожній громаді запанувала атмосфера розвитку. Фактично ми почали нову історію розвитку місцевого самоврядування, адже ніколи раніше не було такого, що усі громади (незалежно від того, це місто обласного, районного значення, чи село, селище) мали однаковий статус перед державою. Сьогодні всі громади мають прямі міжбюджетні відносини з державою. Також вони будуть мати однакові повноваження і однакові ресурси, – зазначив заступник Міністра розвитку громад і територій України В’ячеслав Негода, – У громадах перших когорт партнерів Програми DOBRE відпрацьована певна модель, методика оцінки їхньої спроможності. Нам дуже важливо, щоб цей досвід залишився не лише у громадах - партнерах Програми, а і став рекомендаціями для інших. Адже він особливо цінний для тих, хто розпочинає свою діяльність з чистого листа. Сьогодні ми відзначаємо кращих із кращих, і дуже важливо, щоб ці спільні напрацювання застосовувалися і в майбутньому. Міністерство планує спільно з проєктами міжнародної технічної допомоги розробити оцінку спроможності“.

 

 

Посилення спроможності місцевого самоврядування в партнерських громадах – одне з основних завдань Програми. Програма DOBRE вимірює її за допомогою Індексу спроможності місцевого самоврядування, що використовується організацією Глобал Ком’юнітіз у різних країнах та адаптований під українське законодавство.

“Під час оцінки ми дивимося на те, як громади виконують свої повноваження, впроваджують стратегічний план, управляють фінансами, проводять бюджетування, якої якості надають послуги, як залучають мешканців своєї громади. Ми проводимо оцінку кожного року, і бачимо, що громади під час співпраці роблять великий прогрес. Ті громади, які співпрацювали з нами з 2017 року починали з середнього балу 22, а наразі він складає близько 52 за цим індексом. Громади третьої когорти, починали із середніх 18 балів, і а зараз також досягнули до 50 балів зі 100 можливих. Також ми бачимо, що міські, селищні та сільські громади мають різні бали на старті – у зв’язку з різними ресурсами. Але прогрес роблять усі, тож ми відзначаємо громади в усіх трьох категоріях, за найбільший прогрес, який вони зробили за час співпраці із нами”, - сказала Юлія Єсмуханова, в. о. керівника Програми USAID DOBRE. 

 

 

Із червня 2016 року програма DOBRE підтримує 75 об’єднаних територіальних громад в 7 областях.  Із третьою когортою Програма розпочала співпрацю в 2018 році. Саме серед партнерів третьої когорти визначили переможців у трьох категоріях громад:

– Міська громада – Помічнянська територіальна громада Кіровоградської області покращила свої показники з 25 балів до 61 балу.

– Селищна громада – Високопільська  територіальна громада Херсонської області покращила свої показники з 17 до 60 балів

– Сільські громади – Дмитрівська територіальна громада Кіровоградської області та Миколаївська територіальна громада Дніпропетровської області покращили показники з 16 до 75 балів. Обидві громади стали переможцями у категорії сільських громад. 

Очільники громад-переможців зазначили, що рішення про використання отриманих грошей будуть використовувати спільно з мешканцями їхніх територій, які зокрема приєдналися до них під час укрупнення громад.

Громади поділилися досягненнями, які вдалося втілити за час співпраці з Програмою USAID DOBRE, і завдяки чому вони змогли показати значний прогрес. Однією з найважливіших перемог громади вважають розробку стратегії розвитку громади, під час пропрацювання якої їм вдалося розставити пріоритети та побудувати ефективний план їх втілення

“Спільно із фахівцями Програми DOBRE ми розробляли стратегію розвитку нашої громади, і помітили низку недоліків, які існували в громаді. Зокрема молодіжна та гендерна політика, робота медичних закладів, адже нам залізниця передала медичний заклад і ми не знали, що з ним робити. Під час розробки стратегії ми зрозуміли, що за цими напрямками нам треба докласти особливих зусиль. Зараз ми маємо новий рентген-кабінет, молодіжний центр, розбудовуємо торгівельне містечко, яке допоможе побороти стихійну торгівлю. І це теж завдяки Програмі DOBRE. У нас з’явилося краще уявлення, якою має бути громада. Наш “локомотив”, який веде нашу громаду вперед, ми полагодили, переглянули його роботу, і прагнемо, щоб він працював ще потужніше. Нагороду я сприймаю як подяку і заохочення. Пишаюся, що наша громада змогла так організувати роботу, щоб стати переможцями”, – зазначав голова Помічнянської міської громади Микола Антошик.

 

 

 

“Наша громада не така велика в порівнянні з міськими та селищними. Ми завжди були спроможними і розвивалися за рахунок власних коштів. До об’єднання ми готувалися, приглядалися до проєктів, пов’язаних із децентралізацією, але очікували. А зараз дуже шкодую, що ми не почали разом із тими, хто об’єднувався у 2015 році. За цей час ми багато втратили, зокрема, і у фінансовому плані, – сказала голова Дмитрівської сільської громади Наталія Стиркуль, – Програма DOBRE за два роки дала нам потужну науку, тому що раніше в нас не було і стратегії розвитку. У нас запрацював громадський бюджет, реалізовано багато проєктів і що важливо для сільської місцевості одним із головних є проєкт складування твердих побутових відходів. Важко оцінити ту допомогу, яку надала Програма DOBRE. Навіть не стільки важливою була фінансова складова, як навчальна.  Хоч ми і сільська громада, але намагаємося йти в ногу з часом. У нас сильні фахівці, тому і далі будемо рухатися вперед, і робити все можливе, щоб в особі нашої громади процвітала і вся Україна”.

 

Приєднані зображення:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...