Аналіз фінансових показників 872 ОТГ у розрізі 24 областей: рейтинг за січень-вересень 2020

Експерти підготували черговий аналіз фінансових показників 872 об’єднаних територіальних громад за підсумками січня-вересня 2020 року у розрізі кожної з 24 областей. В аналізі використані фінансові показники аналогічні до тих, які були враховані в рейтингу ОТГ, згрупованих за критеріями чисельності населення (з публікацією можна ознайомитися ТУТ)

Матеріали готувалися, щоб порівняти фінансові показники ОТГ в межах відповідної області. Як уже неодноразово зазначалося, головною метою модернізації системи державного управління та територіальної організації влади, є формування ефективного місцевого самоврядування, створення комфортних умов для проживання громадян, надання їм високоякісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів прямого народовладдя. Досягнення цих цілей можливе за умови належного рівня економічного розвитку територій, їх фінансового забезпечення і достатніх джерел наповнення місцевих бюджетів. Саме фінансовий аспект є одним із найсуттєвіших, від якого значною мірою залежить успішність функціонування територіальних громад.  

Розрахунок здійснено на основі семи індикаторів, які в певній мірі характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад:

  1. доходи загального фонду на одного мешканця (співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду без трансфертів до кількості мешканців відповідної ОТГ);
  2. видатки загального фонду на одного мешканця (співвідношення обсягу видатків загального фонду до кількості мешканців відповідної ОТГ);
  3. видатки на утримання апарату управління у розрахунку на 1-го мешканця (співвідношення обсягу видатків на утримання апарату управління, проведених за рахунок коштів загального фонду, до кількості мешканців відповідної ОТГ);
  4. рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів загального фонду бюджету ОТГ з урахуванням базової чи реверсної дотації без урахування субвенцій з державного бюджету);
  5. співвідношення видатків на утримання апарату управління із сумою доходів загального фонду (співвідношення видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування із сумою доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету, у відсотках);
  6. питома вага заробітної плати у видатках загального фонду бюджету ОТГ (відсоткова частка проведених із загального фонду бюджету видатків на заробітну плату з нарахуваннями до обсягу видатків загального фонду бюджету без урахування трансфертів, перерахованих з бюджету ОТГ до інших бюджетів);
  7. питома вага капітальних видатків у загальному обсязі видатків (частка капітальних видатків у сумарному обсязі видатків загального та спеціального фонду відповідного бюджету ОТГ).

Наведені фінансові показники:

  • є статичною інформацією, яка відображає стан речей на відповідну дату;
  • відображають окремі, найбільш суттєві напрямки фінансово-бюджетної діяльності громад;
  • дають можливість здійснювати порівняльний аналіз ідентичних параметрів у розрізі різних громад в межах окремих областей.

Одночасно з цим слід зазначити, що для всебічної об’єктивної оцінки необхідно здійснювати більш глибокий аналіз фінансових показників конкретних громад, виявляти причинно-наслідкові зв’язки між рівнем розвитку соціальної та промислової інфраструктури, підприємницьким та ресурсним потенціалом території, демографічними чинниками і т.п. Також слід враховувати і нематеріальні активи громади.

Нижче наведено детальну інформацію у розрізі бюджетів ОТГ кожної області:

Наведені в публікації параметри дають можливість сформувати загальне уявлення про ресурсний потенціал громад в межах окремих областей і є відправною точкою для проведення подальшого більш ґрунтовного фінансового аналізу. 


Матеріали підготовлено за підсумками виконання бюджетів 872 ОТГ за січень-вересень 2020 року, на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, даних веб-порталу openbudget.gov.ua експертами Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International: Віктором Венцелем, Ігорем Герасимчуком, Ігорем Онищуком.

У розрахунках чисельність населення зазначена з урахуванням внутрішньо переміщених осіб, кількість яких в цілому по Україні становить 1337,4 тис. осіб, у т.ч. в ОТГ, які мають прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом  – 270 тис. осіб.

01.12.2020 - 09:35 | Переглядів: 12008
Аналіз фінансових показників 872 ОТГ у розрізі 24 областей: рейтинг за січень-вересень 2020

Приєднані файли:

Теги:

бюджет бюджет аналітика Віктор Венцель Ігор Герасимчук

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...