Наступного року децентралізація має запрацювати на повну – у Мінрегіоні обговорили перспективи реформи

Результати реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка триває в Україні з 2014 року, підтвердили її важливість для розвитку кожної громади і країни в цілому. Тому для продовження змін варто у найближчі два місяці прийняти законопроекти і рішення, які дозволять новим громадам і районам з наступного року ефективно працювати у новій децентралізованій системі. А от щоб з впевненістю говорити, що децентралізація в Україні відбулася, необхідно прийняти та впровадити відповідні зміни до Конституції. Про це йшла мова під час онлайн-засідання Секторальної робочої групи «Децентралізація та регіональний розвиток» (Блок: Децентралізація) за участі міжнародних партнерів, народних депутатів та урядовців.

«Основне завдання на наступний рік - завершити децентралізацію і зробити так, щоб вона запрацювала на повну. Для цього необхідні зусилля усіх учасників – Уряду, Парламенту, представників місцевого самоврядування, міжнародних партнерів. Співпраця, яка є між нами зараз, дозволяє сподіватися на успішний результат», - сказав під час заходу Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

«Якомога швидше слід прийняти законопроект 3651-д, який забезпечить безперервність реалізації завдань і повноважень державної та місцевої влади у нових громадах і районах. Щодо подальших законодавчих змін, поки що дискусійним залишається питання, чи варто приймати нові редакції законів про місцеве самоврядування та про місцеві державні адміністрації до прийняття змін до Конституції, або ж варто обмежитися лише найнеобхіднішими змінами до чинного законодавства, які дозволять місцевому самоврядуванню працювати у цей перехідний період. Але очевидно, що зміни потрібні і робити їх треба швидко, не чекаючи можливих змін до Конституції, щоб з 1 січня наступного року нова система врядування в країні запрацювала», - сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

За його словами, на наступний рік Мінрегіон передбачає два сценарії розвитку реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади: зі змінами до Конституції і без них. «Так чи інакше, ми маємо привести діяльність усіх органів місцевої виконавчої влади у відповідність до нового районування. Також наступного року дуже важливою буде інституційно та методично підтримувати громади, особливо ті, які лише утворилися і не мають досвіду роботи в нових умовах. Крім того, для голів та депутатів громад плануємо провести серію навчань, які базуватимуться на досвіті роботи ОТГ. Актуальним питанням також буде створення стратегій розвитку громад, сприяння громадам у підготовці проектів розвитку інфраструктури, в першу чергу – центрів надання адміністративних послуг», - сказав заступник Міністра.

Він зазначив, що у разі прийняття змін до Конституції, а зробити це Парламент може вже на початку наступного року, з’являться додаткові завдання з продовження і завершення реформи – це і переформатування місцевих державних адміністрацій на органи префектурного типу, і зміни на рівні районних та обласних рад, і створення нової системи нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування, і багато інших.

Народний депутат Дмитро Гурін нагадав, що протягом цього року в регіонах проходили публічні консультації з напрацювання змін до Конституції в частині децентралізації. На основі цих консультацій Конституційна комісія підготує текст змін, який буде публічно презентований органам місцевого самоврядування. Після цього має відбутися парламентський діалог, щоб знайти консенсус у Верховній Раді з усіх спірних питань ще до моменту реєстрації відповідного законопроекту у Парламенті, бо потім внести зміни до тексту буде неможливо.

В свою чергу, народний депутат Віталій Безгін акцентував увагу на необхідності вдосконалити законодавство про службу в органах місцевого самоврядування, яке б спиляло вирішенню кадрових проблем в громадах. Він також нагадав, що Парламентський комітет спільно з Мінрегіоном почали працювати над моніторингом спроможності громад, який дозволить відстежувати, як громади працюють в нових умовах і якої допомоги від держави потребують.

«Отже у питаннях децентралізації 2021 рік точно буде активним і, вірю, завершиться успіхом України і тих міжнародних партнерів, які підтримували нашу реформу усі ці роки», - резюмував В’ячеслав Негода.

Присутні на заході представники міжнародної спільноти вкотре наголосили на важливості змін, яких вдалося досягти Україні завдяки децентралізації, та висловили готовність і надалі підтримувати нашу країну на шляху до спроможного та ефективного місцевого самоврядування.

19.10.2020 - 18:37 | Переглядів: 9118
Наступного року децентралізація має запрацювати на повну – у Мінрегіоні обговорили перспективи реформи

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода Віталій Безгін Олексій Чернишов

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...