Районні лікарні – у комунальну власність громад? У Мінрегіоні говорили про фінансування лікарень вторинного рівня медицини у 2021 році

Громади можуть і зацікавлені утримувати та розвивати заклади вторинного рівня медицини. У зв’язку з тим, що повноваження і ресурси переходять з районів у громади, районні лікарні з наступного року мають бути у комунальній власності громад.

Такого висновку дійшли представники Міністерства розвитку громад і територій, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства фінансів, асоціацій органів місцевого самоврядування та експерти під час наради про перегляд повноважень органів місцевого самоврядування у сфері медицини у зв’язку з утворенням нових районів, яка відбулася сьогодні у Мінрегіоні.

«Ми почули позицію профільних міністерств, асоціацій та експертів. Загалом учасники сьогоднішньої наради дійшли згоди, що громади матимуть змогу утримувати лікарні, які зараз є районними. Більше того, вони мають це робити, оскільки кошти, що зараз є на районному рівні, переходять у громади, а розраховувалися вони в тому числі і на цю мережу закладів. І забирати ці кошти в громад ніхто не збирається. Отже висновок виходить такий - медичні послуги в лікарнях вторинного рівня і надалі оплачує держава, а умови, в яких ці послуги надаються, з наступного року забезпечує громада», - сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що в Україні вже є приклади, коли спроможна громада взяла на себе повноваження утримувати районну лікарню, модернізувала її і створила сучасний медичний заклад, який вже виходить на самоокупність.

«Тобто повноваження з утримання теперішніх районних лікарень - це можливість для громад покращити якість медичних послуг на своїй території. А хороша лікарня – це велика конкурентна перевага для будь-якої громади, це частина комфортного середовища для життя людей. А саме створення такого середовища – і є головною задачею реформи місцевого самоврядування», - зазначив заступник Міністра.

Щодо ресурсів на утримання медичних закладів вторинного рівня, то, за словами представників Міністерства фінансів, навіть ПДФО робітників лікарень, який зараховуватиметься до бюджетів громад, буде достатньо, щоб покривати необхідні витрати: сплачувати  комунальні послуги, обслуговувати будівлі лікарень, проводити ремонти тощо. 

19.08.2020 - 17:36 | Переглядів: 19611
Районні лікарні – у комунальну власність громад? У Мінрегіоні говорили про фінансування лікарень вторинного рівня медицини у 2021 році

Приєднані зображення:

Теги:

медицина В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...