Уряд затвердив Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки

5 серпня Кабінет Міністрів України затвердив Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки, проект якої розробив Мінрегіоном на виконання Закону України «Про засади державної регіональної політики» та Указу Президента України від 20 вересня 2019 р. № 713 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції».

Проект Стратегії підготовлений у співпраці з Офісом Президента України, центральними та місцевими органами виконавчої влади, асоціаціями органів місцевого самоврядування, проектами та програмами міжнародної технічної допомоги.

У документі зазначено, що стратегічна мета регіональної політики на період 2021-2027 роки, – це розвиток та єдність, орієнтовані на людину – гідне життя в згуртованій, децентралізованій, конкурентоспроможній і демократичній Україні.

Цю мету пропонується реалізувати через досягнення стратегічних цілей: формування згуртованої країни в соціальному, гуманітарному, економічному, екологічному, безпековому та просторовому вимірах; підвищення рівня конкурентоспроможності регіонів, розбудова ефективного багаторівневого врядування.

Передбачається, що за участі всіх міністерств буде розроблено План заходів з реалізації Державної стратегії на періоди 2021-2023 та 2024-2027 роки, в якому будуть визначені пріоритети та програми регіонального розвитку.

У Стратегії виділено типи функціональних територій, на яких фокусуватиметься державна регіональна політика протягом наступного планового періоду, проведено картографування та моделювання зазначених типів територій шляхом використання ГІС-технологій.

У рамках Стратегії передбачено ряд операційних цілей та завдань для відновлення та розбудови територій Донецької та Луганської областей, що постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України і є прикордонними територіями у несприятливих умовах.

Стратегією передбачені завдання для посилення інтегруючої ролі міських агломерацій, що є територіями концентрації населення, капіталу та бізнесу, а також центрами тяжіння для навколишніх територій. Крім того, передбачено посилення використання потенціалу малих та середніх міст, що є центрами економічного зростання.

Окремої уваги також заслуговують монофункціональні міста, де внаслідок занепаду профільних галузей спеціалізації спостерігаються негативні соціально-економічні процеси і явища. Для розвитку сільських територій у несприятливих умовах передбачається робота щодо розвитку малого та середнього підприємництва, диверсифікація сільськогосподарського виробництва, відновлення традиційних місцевих ремесел.

Для досягнення поставлених цілей та реалізації Державної стратегії критично важливим є цільове спрямування коштів державного бюджету, тому Мінрегіон вже підготував відповідний законопроект щодо реформування ДФРР та надіслав на погодження зацікавлених сторін. Після офіційного погодження він буде внесений на розгляд Уряду.

Ефективна державна регіональна політика неможлива без якісних регіональних стратегій, тому Мінрегіон розпочинає разом з обласними державними адміністраціями роботу щодо оновлення регіональних стратегій, щоб привести їх у відповідність до Державної. Безумовним пріоритетом, визначеним Стратегією, є стимулювання економічного розвитку регіонів – інвестування у проекти регіонального розвитку, які мають на меті розвиток регіонів, створення умов для залучення інвестицій та додаткових робочих місць. У цьому і полягає ключове завдання державної регіональної політики – стимулювання економічного розвитку та зменшення диспропорцій між регіонами.

На думку Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, агенції регіонального розвитку мають стати спроможними та ефективними інституціями в кожній області.  

Міністр також акцентував увагу на тому, що запропонована програма містить амбітні цілі та завдання, і має бути реалізована. «Тому виконання Стратегії потребує консолідації зусиль центральних та місцевих органів влади, підтримки Парламенту та Президента, свідомої участі суспільства та громадян. Розвиток регіонів – поза політикою, а реалізація державної стратегії є обов’язковою передумовою успішної, сильної та спроможної держави», – підкреслив Олексій Чернишов.

06.08.2020 - 07:50 | Переглядів: 11879
Уряд затвердив Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки

Теги:

регіональний розвиток Олексій Чернишов

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...