Майбутнє працівників районних органів влади: чого чекати після реформи

«Будь-які зміни в частині територіальної організації влади, перерозподіл та децентралізація повноважень спричиняють зміни у структурі та чисельності працівників. Але ж система влади і чиновники в ній - для виконання закріплених повноважень, для надання державних послуг, а не для заробітку. Критики, які вважають, що органи влади створюються для робочих місць чиновників і не можна нічого змінювати, помиляються. Влада – це не робочі місця, а одна із її функцій – побудова сприятливого інвестиційного клімату для розвитку бізнесу, який і створює робочі місця», - написав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода у  статті для видання «Дзеркало тижня».

За його словами, якщо оцінювати чисельність працівників, задіяних в системах місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, дійсно прогнозуються певні зміни. «І вони абсолютно логічні. Якщо більшість повноважень та послуг з районного рівня  переходять в громади, то і ресурси, і чисельність виконавчих органів громад збільшиться – там потрібні кваліфіковані фахівці», - зазначив В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що вже декілька років 100% територій майже у 30 районах охоплено однією чи декількома ОТГ. При цьому там продовжують діяти РДА і райради фактично без повноважень і фінансуються з державного бюджету. Далі так залишатися не може.

«Тому РДА буде стільки, скільки нових районів, але вони будуть інституційно більш спроможними за структурою і чисельністю працівників, порівняно з теперішніми. Щодо структури нових РДА, то вона буде іншою. Передбачається функціонування в кожній РДА територіальних підрозділів з особливо чутливих для громадян послуг, в першу чергу соціальних та інших до того часу, поки не запрацює система ЦНАПів в усіх громадах. Такі підрозділи першочергово будуть в теперішніх райцентрах. Для цього також потрібні службовці. Отже, якщо кількість керівників РДА зменшиться майже в 3,5 рази, то оптимізація чисельності працівників РДА буде відбуватися в наступному році поетапно, з урахуванням тих повноважень, які будуть закріплені в законі про місцеві державні адміністрації», - написав В’ячеслав Негода.

Щодо інших територіальних органів та підрозділів на районному рівні, які координуються центральними органами виконавчої влади, то, за словами заступника Міністра, переважна більшість з них давно діють у форматі міжрайонних, міськрайонних структур, а їх чисельність відповідає тим завданням, які стоять перед ними. Переформатування під новий районний поділ буде, але не настільки масштабним, що потягне вивільнення працівників. Більше того, по лінії поліції, інших безпекових інституцій, необхідно зміцнювати їх ефективність роботи в усіх новоутворених громадах, а отже наповнювати додатковими фаховими кадрами.

«Наголошую, органи влади створюються не для додаткових робочих місць, а для виконання владних функцій. Немає компетенції в органу влади – значить він не потрібний», - написав В’ячеслав Негода.

Читайте також:

Голосування за райони: залишати чинний поділ не можна

Хто і чому незадоволений формуванням нових районів

Новий адмінтерустрій чи розподіл повноважень – що спочатку?

13.07.2020 - 13:28 | Переглядів: 15312
Майбутнє працівників районних органів влади: чого чекати після реформи

Теги:

район трудові відносини В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...