Станіславська громада: крафтове виробництво козиних сирів

Станіславська сільська об’єднана територіальна громада, що на Херсонщині, утворена у 2017 році. Вона об’єднала дві ради: Станіславську та Широкобалківську, із загальною кількістю мешканців –7130 осіб.

У Станіславської ОТГ є потужний природний та культурно-історичний потенціал, що, разом із територіальним розташуванням вздовж лиману та поблизу двох обласних центрів (Херсон та Миколаїв), робить її перспективною для розвитку сільського, зеленого, активного (пішохідного, водного та велосипедного), гастрономічного та весільного туризму. Ефективне використання таких важливих переваг --основні механізми для успішного та сталого розвитку громади.

 

Станіславські скелі

Балка «Байдиха»

За підтримки програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), розробили Стратегію сталого розвитку громади на 2019-2027 роки, Програму з місцевого економічного розвитку та Економічний профіль громади.

Першим кроком на шляху до громади туристичної став навчальний ознайомчий візит підприємців до громад Івано-Франківської області, організований в рамках співпраці з Програмою DOBRE. Учасники вивчали місцевий підхід до  відпочинку, відвідали туристичні центри, досліджували можливості для екскурсій. Однією із учасників групи була майбутня підприємиця із Станіславської громади Олена Бєлозоренко.

«У минулому ми з чоловіком міські мешканці. Я 20 років працювала в театрі в сфері продажів, чоловік – годинниковий майстер. Сім років тому вирішили круто змінити своє життя і переїхали в село. Практично відразу ж завели кіз. Спочатку дві, молоко для себе, бринза. Більше молока - більше бринзи, пригостили рідних, друзів – сподобалося. Мені як творчій людині стало цікаво спробувати нові рецепти більш витриманих сирів. Так і урізноманітнили асортимент. І пішло-поїхало!», - розповідає Олена.

Згодом, родина Олени придбала більше породистих кіз, кількість та якість молока порадувало. Напевно всі чули, що користь козиного молока в десятки разів перевищує користь коров'ячого молока. Лікарі рекомендують козине молоко і продукти виготовлені на його основі: матерям, які годують малюків грудним молоком, людям похилого віку, дітям з алергічними реакціями, хворим на цукровий діабет, онкохворим. Та й просто людям, які ведуть здоровий спосіб життя і піклуються про здоров'я своїх близьких. Так, основним заняттям Олени стала сімейна еко-ферма «Лиманська коза» (посилання). Для приготування сирів Олена використовує деякі спеції, горіхи та трави, що вирощує власноручно або закуповує у мешканців громади, підтримуючи таким чином місцевих виробників.

Додамо, від початку Олена займалася лише приготуванням та продажем крафтових козиних сирів. Відвідавши Івано-Франківщину та отримавши  нові знання, все ж таки, зважилася створити  контактний зоопарк із власними козами. Створити туристичну атракцію на базі виробництва – цікаво для відвідувачів та сприяє збільшенню реалізації пропонованої продукції . У 2020 році еко-ферма «Лиманська коза» відкрила двері для відвідувачів як новий зареєстрований бізнес у громаді. 

«Так само можна відвідати наш міні контактний зоопарк. Адже кози, а особливо козенята - це суцільний позитив! Так, багато сил і турбот вимагає наше козине господарство. Але радість усвідомлення того, що наш продукт приносить людям не тільки задоволення, але і користь, перекриває всю нашу втому і переживання. Будемо дуже раді бачити вас на нашій еко-фермі, забезпечити нашими смачними та корисними продуктами. І звичайно ж, будьте всі здорові!» - зазначає Олена.

«Там так чудово. Всі козочки ручні як кошенята. Дякуємо!», - ділиться враженнями від відвідування еко-ферми Ліна Михайловська.

 

Промо-листівка Еко-ферми «Лиманська коза» Гості еко-ферми «Лиманська коза»
Дегустаційні набори від Олени Бєлозоренко Гості еко-ферми «Лиманська коза»

Приклад місцевої підприємиці демонструє, що Станіславська громада підтримує розвиток бізнесу і  туризму. Створення нових робочих місць посилюватимуть сприятливі умови для економічного зростання ОТГ. Внутрішній еко-туризм стає хорошою нагодою для відпочинку та ознайомлення із новими населеними пунктами країни.

«Мені дуже приємно, що в нашій громаді є така творча, амбітна бізнес-леді, як Олена. На свій страх та ризик вона започаткувала новий вид виробництва, самостійно знайшла ринок збуту. А завдяки отриманому досвіду та освітньому туру, перетворила виробництво на туристичну атракцію, що стала візитною карткою громади. Ось так влада, підтримавши підприємицю, отримала нового платника податків», - зазначає членкиня робочої групи з місцевого економічного розвитку Раїса Сонько.

Теги:

розвиток бізнесу участь громадян

Область:

Херсонська область

Громади:

Станіславська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...

22 лютого 2024

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба голос». Як у Терешківській громаді працюють зі шкільним бюджетом

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2018-му році до Терешківської сільської громади, що на Полтавщині, увійшли...

22 лютого 2024

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами ділитися з іншими». DECIDE розвиває співробітництво громад у сфері освіти

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами...

Швейцарсько-український проєкт DECIDE не тільки активізує життя громад, а ще й стимулює їх до створення спільних...