Радсадівська ОТГ: «Успіх не приходить водночас, це – методична кропітка щоденна праця»

Радсадівська громада створена наприкінці 2017 року і вже сьогодні, майже за три роки існування, демонструє чудові результати!

 

Стратегія розвитку

«Після завершення процедури реорганізації сільських рад, що об’єдналися, ми розпочали роботу над Стратегією розвитку Радсадівської ОТГ. Для ефективної роботи та підтримки, ми заручилися допомогою Миколи Дурмана, радника з регіонального розвитку Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою». Провели опитування мешканців нашої громади щодо потреб і проблем, які потрібно вирішити. Побажання людей лягли в основу документу», - коментує Максим Корнієнко, заступник голови Радсадівської ОТГ. 

Протягом 2018 року Стратегія була розроблена і затверджена на сесії сільської ради. Вона має економічно-соціальний напрям розвитку, передбачає розвиток культури і дозвілля, туризму, підтримку нових форм сільського господарства, молоді, активізацію громадян та стимулювання здорового способу життя.

«Громада має вже як виконані проєкти, так і ті, що в процесі реалізації: встановлення нових насосних станцій та башт Рожновського для забезпечення якісного водопостачання; відновлення причалу в Новобогданівці; підвищення енергоефективності комунальних закладів шляхом їх термосанації та встановлення енергоощадних систем опалення; ремонт та обладнання фестивальної площі для проведення культурно-масових заходів; закупівля камер відеоспостереження, що вже дало свої результати – розкрито два злочини; створення пришкільних розсадників, де з використанням сучасних технологій будуть вирощуватися паркові культури для озеленення громади; підвищення якості надання медичних послуг шляхом ремонту приміщень та закупівлі нового обладнання, збудовано новий сучасний стадіон зі штучним покриттям на території ЗОШ в селищі Радісний Сад тощо», - коментує голова Радсадівської ОТГ Юрій Піньковий.

 

Адміністративні послуги

В 2019 році громада пройшла відбір в ІІІ раунд Програми «U-LEAD з Європою» в частині створення ЦНАПу і восени 2020 очікується відкриття.

«Це чудова новина для жителів нашої громади, адже сучасний комфортний центр надання адміністративних послуг значно зекономить час та кошти людей! Після відкриття, ми плануємо надавати більше 100 послуг. Відвідувачі зможуть отримати їх на місці, потреби їхати в Миколаїв не буде», - прокоментував Юрій Піньковий.

В рамках цього проєту заплановано створення два віддалених робочих місця в  старостинських округах - в селах Зарічне та Козирка. Громада облаштовує ЦНАП на першому поверсі сільської ради. Вже зроблено ремонт, очікується завезення меблів, оргтехніки та компʼютерів, а вхід до ЦНАПу та вбиральня адаптована і для маломобільних верств населення!

 

«РадсадВелоСкіф»

Громада знаходиться на інший бік Миколаєва через річку Південний Буг, тож свіже повітря та мальовничі види – візитна картка ОТГ. Актив громади робить все можливе для популяризації велосипедного туризму!

В 2019 році Програма «U-LEAD з Європою» оголосила проєкт «Розвиток сталої мобільності в ОТГ», до якого було відібрано і Радсадівську ОТГ! В серпні 2019 року заступник голови громади Максим Корнієнко в рамках навчальної поїздки відвідав Магдебург (Німеччина).

 

 

«Це була чудова поїздка! Я й уявити не міг наскільки міська інфраструктура може бути адаптована для велосипедистів! Подорожувати з велосипедом можна, навіть, в громадському транспорті! Ми загорілися ідеєю створити власний велосипедний бренд!», - коментує Максим Корнієнко.

В рамках проєкту «Розвиток сталої мобільності в ОТГ», громада разом із міжнародними експертами розробила Стратегію сталої мобільності!

«Консультуючись з громадськістю, ми створили «РадсадВелоСкіф»! Маємо свій логотип, герб – в розробці! Громада розробила два велосипедні маршрути «Радсад – Новобогданівка – Радсад» та «Радсад – Новобогданівка - Стара Богданівка – Радсад» і вже 14 серпня планується офіційне відкриття!», - додав Максим Корнієнко.

 

 

Робота ведеться активна: в процесі створення мережа велосипедних парковок, включаючи криті павільйони біля шкіл, навігаційні дороговкази маршруту, планується відкрити центр прокату велосипедів, будівництво велодоріжки двостороннього напрямку між Радсадом та Новою Богданівкою, там є дуже гарна панорама.

Громада впевнена, що цей рекреаційно-туристичний маршрут буде включено до обласної програми з розвитку туризму.

 

Бізнес

З 2020 року громада запустила річковий трамвайчик «Миколаїв – Новобогданівка», за допомогою якого мешканці громади за десять хвилин можуть потрапити в Корабельний район міста Миколаєва, а мешканці обласного центру – швидко виїхати в екологічно чисті місця на правий берег Бузького лиману. Цей шлях є складовою туристично-рекреаційного маршруту і буде мати протяжність 24 км. Місцеві підприємці підхопили ініціативу влади і вже встановлюють міні-велопарковки на 4-5 паркомісць біля своїх магазинчиків, кафе, місць надання послуг тощо.

 

Плани на майбутнє

Громада планує реалізувати проєкт соціального підприємництва, 50% отриманого прибутку якого буде йти на вирішення питань соціального характеру. Також планується будівництво цеху з переробки виноградної лози на палевні пелети як альтернативні джерела енергії для комунальних закладів громади. Серед довгострокових планів - реалізація інвестиційного проекту – будівництво сучасного тепличного комплексу з вирощування овочевих культур. 

Теги:

створення спроможних громад туризм

Область:

Миколаївська область

Громади:

Радсадівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...

22 лютого 2024

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба голос». Як у Терешківській громаді працюють зі шкільним бюджетом

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2018-му році до Терешківської сільської громади, що на Полтавщині, увійшли...

22 лютого 2024

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами ділитися з іншими». DECIDE розвиває співробітництво громад у сфері освіти

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами...

Швейцарсько-український проєкт DECIDE не тільки активізує життя громад, а ще й стимулює їх до створення спільних...