Те, чого ніколи не було в Україні: Уряд затвердив адмінтерустрій базового рівня, що забезпечить повсюдність місцевого самоврядування

Від сьогодні Україна – з новим адміністративно-територіальним устроєм базового рівня. 24 розпорядження щодо визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад по кожній області Кабінет Міністрів України схвалив в п’ятницю, 12 червня на позачерговому засіданні. До цього Україна йшла шість років, якщо робити відлік від старту реформи місцевого самоврядування, або 29 років з часу відновлення своєї незалежності.

Схвалені документи - з пакету нормативно-правових актів, необхідних для реалізації завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Їх суть – закріплення в правовому полі (у сукупності з іншими законами, які будуть прийняті найближчим часом в рамках реформи) територіальної основи, яка дає змогу, нарешті, забезпечити в Україні повсюдність юрисдикції органів місцевого самоврядування в межах території кожної з утворених спроможних територіальних громад.

Про це у коментарі "Децентралізації" повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

«Схвалені документи – лише частина правової основи нового адміністративно-територіального устрою України. Це важливо, оскільки протягом 29 років місцеве самоврядування здійснює свої повноваження лише в межах населених пунктів. А звідси – задавнені проблеми. До прикладу, згадаймо хоча б численні стихійні сміттєзвалища за межами забудови населених пунктів чи різне розуміння своїх прав та обов’язків багатьох землевласників та землекористувачів, а звідси – не завжди приємні наслідки їх діяльності для окремих громад. А ще – відсутність у місцевого самоврядування можливості здійснювати комплексне просторове планування своєї території, яка б мала бути баченням коротко-, середньо- та довгострокової перспективи розвитку території громади. То ж забезпечення повсюдності юрисдикції органу місцевого самоврядування дає змогу вирішити ці та інші проблемні питання», - пояснив заступник Міністра.

Чому це важливо для людей?

Кожен з нас живе в громаді – сільській, селищній чи міській. Як мешканці громади, обираємо місцеву владу – сільських, селищних, міських голів, депутатів відповідних місцевих рад, і тим самим наділяємо їх повноваженнями вирішувати питання місцевого значення в наших інтересах, інтересах громади. Новий адмінтерустрій базового рівня розширює спектр питань, які може вирішити обрана нами місцева влада.

Чим перспективні плани формування території громад відрізняються від адміністративно-територіального устрою базового рівня?

Перспективні плани створювалися в рамках виконання Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» обласними державними адміністраціями. А Уряд на основі цих перспективних планів визначив адміністративні центри та затвердив території територіальних громад, виконуючи Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад».

Чи можливо у майбутньому змінювати межі громад?

До кінця 2020 року планується прийняти закон, який внормує порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою в Україні. В ньому, серед іншого, визначать механізм зміни меж територіальних громад.

Уряд також схвалив проекти Постанов Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» та «Про утворення і ліквідацію районів АР Крим». Прийняття цих документів парламентом означатиме закріплення нового адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня. Деталі – у наступному матеріалі.

12.06.2020 - 15:50 | Переглядів: 50614
Те, чого ніколи не було в Україні: Уряд затвердив адмінтерустрій базового рівня, що забезпечить повсюдність місцевого самоврядування

Приєднані зображення:

Теги:

створення спроможних громад перспективний план АТУ В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....