Мінрегіон та спецпосланник Уряду ФРН з питань реформ в Україні звірили «годинники» децентралізації

Хід реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні та важливі завдання на найближчу перспективу обговорили в ході онлайн зустрічі Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, заступник Міністра В’ячеслав Негода та спеціальний посланник уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ в Україні  Ґеорґ Мільбрадт.

Олексій Чернишов зосередив увагу на завершенні процесу затвердження перспективних планів формування територій громад 24 областей, які охоплюють всю територію України, назвавши цей крок важливим поступом реформи. Наступні кроки, за словами Міністра, - затвердження Урядом адміністративних центрів та територій громад та направлення до парламенту проекту нормативно-правового документу щодо адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня. Далі – розгляд законопроекту, який внормує питання реорганізації місцевих органів виконавчої влади, питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та інших зобов’язань. Проект документу оприлюднений і спрямований на погодження центральних органів виконавчої влади та асоціацій органів місцевого самоврядування.

Мінрегіон також готовий ще до початку бюджетного процесу (липень) направити на розгляд законодавчі зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, які враховуватимуть зміну адміністративно-териоріального устрою.

Доповнюють перелік законодавчих кроків, які необхідно зробити в цьому році, нові редакції законів про місцеве самоврядування та про місцеві державні адміністрації, зміни до секторальних законів, які розмежують повноваження між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади всіх рівнів за принципом децентралізації і субсидіарності.

Урядовець звернув увагу на максимальну відкритість процесу децентралізації попри карантин. За його словами, десятки онлайн консультацій з усіма зацікавленими сторонами відбулися протягом останнього періоду, підкресливши, що Мінрегіон і надалі забезпечуватиме відкритість і прозорість реформи.  

Обговорили сторони і питання змін до Конституції України, які закріплять реформовану систему місцевого самоврядування та територіальну організацію влади.

За словами В’ячеслава Негоди, триває підготовка тексту проекту змін. Він підкреслив, що такі зміни будуть мінімальними, але які здатні забезпечити максимальний результат. Заступник Міністра припустив, що перше читання проекту змін до Основного Закону відбудеться ще в цьому році, а вже друге читання – в цьому чи наступному році. Після цього – приведення чинного законодавства у відповідність до норм Конституції України. Такий хід подій заступник Міністра назвав оптимістичним, підкресливши, що він базується на можливих домовленостях з політичними силами.

Спеціальний посланник уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ в Україні  Ґеорґ Мільбрадт висловив підтримку таких кроків реформи та сподівання на їх успішність.


Онлайн-зустріч відбулася за технічної підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

02.06.2020 - 17:57 | Переглядів: 7784
Мінрегіон та спецпосланник Уряду ФРН з питань реформ в Україні звірили «годинники» децентралізації

Приєднані зображення:

Теги:

Георг Мільбрадт В'ячеслав Негода Олексій Чернишов

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...