Як ремонтувати місцеві дороги: про державну політику та пропозиції громад

Як ремонтувати місцеві дороги: про державну політику та пропозиції громад

“Чому ви половину дорогу тільки відремонтували? Тобто “не наша” дорога? Це моя вулиця”, - такі питання ставлять люди у громадах, на що місцеве самоврядування не завжди може дати відповідь. Адже місцева влада може ремонтувати тільки власні, комунальні, дороги. Чи можуть громади взяти на баланс дороги та чи вистачить фінансування на ремонти місцевих доріг?

На ці та інші теми говорили під час онлайн-конференції «Перспективи розвитку дорожнього господарства в Україні», організованої Програмою USAID DOBRE. Вперше така дискусія об’єднала представників центральної влади, профільного міністерства, Укравтодору, а також регіональних представників - обласних адміністрацій, ОТГ. Також у дискусії брали участь експерти та науковці. Дискусія стала об’єднавчою платформою та створила діалог для представників різних рівнів, які займаються питанням доріг в Україні.

 

 

Цього року в Україні відновили 6,5 тисяч кілометрів доріг, з них 2,5 тисячі кілометрів - це дороги місцевого значення, - такі цифри називає Укравтодор. Наталія Форсюк, заступниця Міністра інфраструктури говорить, що відколи запрацював Дорожній фонд на місцеві дороги почали спрямовувати із нього до 35% коштів. Це дозволило збільшити кількість ремонтів - якщо до 2018 року в середньому в області ремонтувалося менше одного кілометра доріг, то зараз ця цифра складає близько 45 кілометрів. Також Наталія Форсюк зауважила, що Міністерство готує законодавчі зміни, які дозволили б громадам отримувати низьковідсоткові кредити міжнародних фінансових організацій:

“Дуже важливо, щоб органи місцевого самоврядування могли залучати кошти міжнародних фінансових організацій для ремонту та утримання доріг. Така можливість є для доріг державного значення, але на сьогодні є законодавчі обмеження для залучення коштів міжнародних фінансових організацій для ремонту місцевих доріг”.

Ще однією важливою зміною, над якою працює міністерство, Наталія Форсюк називає надання можливості громадам здійснювати габаритно-ваговий контроль. У цьому напрямку фахівці також пропрацьовують ризики та шукають можливості реалізації, до обговорення залучають і асоціації місцевого самоврядування.

“Ми всі знаємо, як потерпають міста, містечка і селища особливо в місцях розташування кар'єрів, портів та сільськогосподарських зон - як руйнуються місцеві дороги, які просто не призначені, щоб по них їхав такий великоваговий транспорт. Зараз ми опрацьовуємо можливість надати можливість місцевому самоврядуванню самим встановлювати габаритно-вагові комплекси і передавати інформацію органам Укртрансбезпеки, які будуть накладати штрафи. Можливо, ці штрафи частково будуть спрямовуватися до громад і міст, де стягуватимуться”.

 

Слайд презентації Наталії Форсюк

 

Відповідно до законодавства, Укравтодор сьогодні відповідає за ремонт доріг державного значення. Зараз, в умовах передачі відповідальності за дороги на рівень областей. Укравтодор готовий співпрацювати із місцевим самоврядуванням, - говорить Олександр Кубраков, голова Державного агентства автомобільних доріг України. Зокрема, йдеться про стандарти оформлення документів та проведення тендерних закупівель. Мова йде і про підтримку у вигляді виробничих баз.

“Із багатьма ОТГ ми вже співпрацюємо. У нас залишилися дороги державного значення, а дороги місцевого значення ми не обслуговуємо, а виробничі бази, які ми не використовуємо, залишилися”. Ми передаємо в оренду та користування ОТГ і ОДА бази, які є на балансі.

Олександр Корінний, голова Асоціації об’єднаних територіальних громад, голова Новоукраїнської ОТГ з Кіровоградської області, зауважив на декількох ключових моментах, про які сьогодні говорять громади. Зокрема, йдеться про розподіл державної субвенції, який сьогодні відбувається через обласний бюджет.

“Перше, що нас сьогодні турбує - відсутність затвердженого порядку надання дорожньої субвенції. Чіткий механізм давав би нам можливість прогнозувати, що буде на той чи інший рік, і давав можливість обговорити із жителями громади, які саме дороги вони хотіли б відремонтувати. Сьогодні говориться для ОТГ "може бути до 20% від державного фонду, який приходить на область". Що означає "може бути"? Якщо у нас у власності є дороги, то мусить бути чітко закріплений механізм і фонд. Позиція Асоціації ОТГ - ми "за" створення територіальних дорожніх фондів. Громади мають право мати такий фонд і розраховувати його на майбутній період. Повинна бути чітка формула розрахунку - кому скільки, а держава має залишити за собою контроль за виконанням коштів, - говорить Олександр Корінний, - Ми “за” те, щоб усі дороги, які є в межах громад, були передані на баланс громад. У місті Новоукраїнці є 4 дороги, які є територіальними. Люди питають нас: коли будуть дороги. І вони не розуміють, чому півдороги ми можемо зробити, а пів - не можемо. А тому що вона співпадає із територіальною дорогою. Дайте нам можливість ремонтувати свої дороги”.

Щодо передачі місцевих доріг громадам, Наталія Форсюк у своєму виступі зазначила, що сьогодні не усі громади спроможні взяти на себе таку відповідальність. Зокрема, мова йде про підготовку кадрів:

“Взяти і передати все на різні рівні буде просто несправедливо, адже має бути спроможність органів місцевого самоврядування здійснювати такі функції. Деякі ОТГ, ми бачимо, вже достатньо просунулися у цьому, але деякі ОМС досі потребують допомоги, підтримки, навчання з основ”, зазначила Наталія Форсюк.

 

Під час конференції було презентовано також посібник “Буквар доріг майбутнього”, створений у рамках Програми USAID DOBRE. Це детальне та актуальне видання про дорожню галузь в Україні, який допоможе місцевому самоврядуванню розібратися у питаннях ремонту та утримання доріг.

На сьогодні фонд нормативних документів, що стосуються доріг, налічує понад 3000 документів, - зазначив Артем Безуглий, директор ДП «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П.Шульгiна». А посібник об'єднав усі ці акти, виклав їх простою мовою з інфографіками. Посібник буде в першу чергу корисний місцевому самоврядуванню, які мають малий досвід у ремонті доріг або хочуть розібратися у питанні глибше.

“Із такою кількістю документів навіть фахівцю з дорожньої галузі часто важко зорієнтуватися. Не кажучи вже про фахівців, які ніколи не мали справу з дорогами. Якщо ми ще додамо цілий ряд законодавчих та нормативно-правових актів, що регулюють питання будівництва автомобільних доріг, то взагалі потрібно витрати немало часу на їх вивчення. Наша команда узагальнила весь практичний досвід та свої знання у посібнику "Буквар доріг майбутнього", виклали його простою мовою для представників органів місцевого самоврядування і охопити всі ключові питання, що стосуються розвитку автомобільних доріг. Ми впевнені в тому, що цей посібник стане одним із важливих інструментів для забезпечення ефективності та законності дій влади”.

Презентація Артема Безуглого

 

Посібник “Буквар доріг майбутнього” є у відкритому доступі на сайті УКМЦ DOBRE, а також у бібліотеці порталу "Децентралізація" (ЗАВАНТАЖИТИ 12,9 МБ).

Теги:

дороги

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною: