Україна та Швеція продовжать співпрацю щодо децентралізації

У Мінрегіоні відбулась зустріч Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова з Надзвичайним та Повноважним Послом Швеції в Україні Тобіасом Тибергом.

Під час зустрічі обговорювались, зокрема, питання пріоритетів Мінрегіону у сфері децентралізації, наслідків ситуації, обумовленої пандемією коронавірусу, та фінансових обмежень, на які очікують місцеві бюджети, планів міністерства щодо завершення процесу об’єднання територіальних громад, серед іншого, щодо планування консультативного процесу внесення змін до Конституції та майбутніх місцевих виборів 2020 року.

Олексій Чернишов наголосив, що Мінрегіон високо цінує результати багаторічної співпраці з Королівством Швеція в рамках децентралізації.

Щодо впливу ситуації з пандемією коронавірусу на процес децентралізації та проведення місцевих виборів Міністр зазначив: «Позиція Міністерства протилежна коронавірусу, тому ми хочемо прискорити децентралізацію і підготувати все до виборів, запланованих на цей рік. Це одна з найважливіших справ, які ми маємо завершити. Щодо наслідків та фінансових обмежень - можуть бути незначні зміни. Зараз Мінрегіон очікує другого читання законопроекту про внесення змін до Державного бюджету 2020, яким пропонується припинити фінансування Державного фонду регіонального розвитку. Мінрегіон є одним з найбільших «інвесторів» в боротьбі з COVID-19 та його наслідками. Та ми вважаємо за необхідне залишити реалізацію  проєктів  ДФРР, які розпочато протягом останніх років, зокрема, які будуються за президентською програмою «Велике будівництво». Думаємо не лише про кризу, а й про те, як запустити економіку згодом. Історія доводить, що кожна криза завершується будівництвом, бо це і робочі місця, і розвиток економіки».

З приводу консультаційного процесу щодо внесення змін до Конституції заступник Міністра В’ячеслав Негода зазначив: «В усіх областях та у Києві відбулись широкі публічні обговорення. На основі пропозицій, які надійшли під час цих обговорень, а також від органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, на експертному рівні підготуємо проект тексту внесення змін до Конституції. Після чого відбудуться ще декілька публічних консультацій для того, щоб погодити всі зміни».

У свою чергу, Тобіас Тиберг запевнив: «Швеція продовжуватиме надавати підтримку Україні в реформі місцевого самоврядування у відповідності до Європейської Хартії місцевого самоврядування. Ми раді чути, що децентралізація залишається одним з головних пріоритетів для Уряду України».

Також сторони обговорили діяльність Ради донорів з децентралізації, на якій цього року головує Швеція, програму «Підтримка децентралізації в Україні» (SKL), роботу Центрального Офісу Реформ та питання координації Мінрегіону з іншими міністерствами, зокрема через роботу тематичних робочих груп у складі Ради Донорів. Вони домовились, що  найближчим часом буде  проведено чергове засідання Ради Донорів онлайн.

На зустрічі також були присутні генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Сергій Шаршов, заступниця Голови Місії, перший секретар Посольства Швеції в Україні Луіз Морсінг та координаторка національних програм Шведського бюро співробітництва (Sida) в Україні, Посольство Швеції в Україні Ірина Скалій.

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода Олексій Чернишов

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...