Усі області отримали онлайн-консультації з формування нових районів

Усі області отримали онлайн-консультації з формування нових районів

Ні місцеве самоврядування, ні жителі громад ніколи не впливали на те, як організовувалися прокурорські, судові округи, як на місцях формувалися органи юстиції, податкової, поліції та інші державні органи виконавчої влади. Так і має бути, бо це суто державні функції. І зараз, коли ми говоримо про нові райони, то маємо на увазі впорядкування діяльності в областях саме державних органів. Самоврядних функцій на районному рівні не залишиться. Отже ні жителям, ні керівництву громад немає сенсу перейматися з приводу майбутньої конфігурації районів.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час відеоконференції щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня Закарпатської, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Сумської, Чернігівської областей, яку Мінрегіон провів 1 квітня спільно з парламентським Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У Сумській області ОДА пропонує створити п’ять районів: Шостинський, Конотопський, Сумський, Роменський та Охтирський. Більшість же експертів впевнені, що на території області варто сформувати чотири райони – без Роменського, який не відповідає параметрам методичних рекомендацій. Частина ж експертів взагалі вважає, що достатньо трьох районів: Шостинського, Конотопського і Сумського (варіанти районування).

Народний депутат Віталій Безгін, який співголовує на обговореннях, зазначив, що шанси бути підтриманими парламентським комітетом є у варіантів на чотири, а краще - на три райони.

У Львівській області ОДА пропонує створити шість районів: Львівський, Дрогобицький, Червоноградський, Стрийський, Самбірський, Золочівський. У експертів є варіант на п’ять районів: без Стрийського (або без Самбірського). Є також варіант на сім районів: Червоноградський, Золочівський, Львівський, Дрогобицький, Новоявірівський, Самбірський та Стрийський (варіанти районування).

Народний депутат від Львівщини Павло Бакунець запропонував виокремити на Львівщині окремий прикордонний район з центром у місті Яворів.

Народні депутати Тарас Батенко, Роман Лозинський та Віталій Безгін в цілому підтримали варіант ОДА, але рекомендували доопрацювати з врахуванням пропозицій експертів та щодо утворення Новояворівського району.

У Івано-Франківській області ОДА спроектувала п’ять майбутніх районів: Івано-Франківський, Калуський, Надвірнянський, Косівський, Коломийський. Більшість експертів пропонують створити чотири райони: без Косівського, як такого, що не відповідає параметрам методичних рекомендацій. Але є варіант і трьох районів: Івано-Франківський, Калуський, Коломийський (варіанти районування).

Також надали свої пропозиції народні депутати від Івано-Франківщини Оксана Савчук та Зіновій Андрійович, акцентуючи увагу на тому, що обираючи той чи інший варіант необхідно враховувати особливості області, зокрема в частині гірських територій.  

У Чернігівській області ОДА пропонує створити чотири райони: Корюківський, Чернігівський, прилуцький, Ніжинський. Експерти в цілому назвали варіант ОДА прагматичним і підтримали запропоновану кількість районів, щоправда по складу і центрах майбутніх районів є розбіжності, які ОДА має додатково опрацювати. (варіанти районування).

У Луганській області ОДА пропонує створити чотири райони на підконтрольній частині області: Сєвєродонецький, Щастинський, Старобільський, Сватівський, і три райони на непідконтрольній: Алчевський, Луганський, Ровеньківський. Експертні пропозиції передбачають два райони на підконтрольній території і чотири на непідконтрольній (варіанти районування).

Народний депутат від Луганщини Максим Ткаченко підтримав експертний варіант - два райони на підконтрольній території: Сєвєродонецький та Старобільський. До цього варіанту схилялися і більшість учасників конференції, але в ОДА наголошують на великих відстанях до центрів районів у такому варіанті.

У Дніпропетровській області ОДА пропонує декілька варіантів районування від семи проектних  райони: Дніпровський, Кам’янський, Криворізький, Нікопольський, Новомосковський, Павлоградський, Синельниківський, до п’яти. . Експертні пропозиції містять варіанти на 5 і на 6 районів (варіанти районування). Найбільші дискусії були довкола Новомосковського та Синельниківського районів, які не в повній мірі відповідають параметрам методичних рекомендацій.

Більшість учасників наради, а також народний депутат від Дніпропетровщини Роман Каптєлов схилялися до варіанту у п’ять районів, яку і рекомендували ОДА брати за основу при розробці остаточних пропозицій.

Щодо Закарпатської області, запропоновано ОДА додатково опрацювати пропозиції експертів щодо варіантів районування для додаткового розгляду (варіанти районування).

 «Усі області показали свої пропозиції зі створення субрегіонального рівня адмінтерустрою. Облдержадміністрації отримали рекомендації міністерства, експертів та народних депутатів. Маємо тиждень на доопрацювання пропозицій ОДА, щоб почати розробляти відповідний законопроект», - сказав В’ячеслав Негода.

Як повідомлялося, після цих обговорень обласні державні адміністрації мають підготувати остаточні пропозиції, які ляжуть в основу законопроекту про адміністративно-територіальний устрій субрегіонального рівня.

Нагадаємо, 26 відбулася відеоконференція щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня Вінницької, Волинської, Донецької, Житомирської, Херсонської та Хмельницької областей. 27 березня експерти, народні депутати та урядовці обговорили онлайн пропозиції по майбутнім районам Харківської, Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської та Чернівецької областей. 31 березня консультації відбулися по районуванню Запорізької, Київської, Одеської, Тернопільської та Черкаської областей. 


Довідка

Відеоконференції щодо формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня проходять за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Теги:

район В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною: