Дві громади на Донеччині отримали мобільні ЦНАП від ЄС та ООН

Фото: Максим Кицюк/ ПРООН в Україні

30 березня Очеретинській селищній раді та місту Торецьку, що на Донеччині, передали два сучасні мобільні Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), аби місцеві мешканці мали змогу швидко та вчасно отримувати необхідні послуги. 

Передача мобільних ЦНАПів була організована ПРООН в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Завдяки новим мобільним ЦНАПам місцеве населення Торецька та Очеретинської громади зможе отримувати майже всі адміністративні та соціальні послуги, що й у стаціонарних центрах.  Головна мета – наблизити послуги до людей, які мешкають у віддалених від стаціонарних ЦНАПів районах, а також вразливих груп населення – жінок, осіб з інвалідністю, людей похилого віку та  осіб, що мешкають вздовж «лінії зіткнення».

Беручи до уваги спалах коронавірусу в країні, мобільні ЦНАПи дозволять уникати скупчень людей та отримувати необхідних послуг поруч із власним житлом або вдома, не наражаючи своє здоров’я та здоров’я своїх близьких на небезпеку.

«Два нових сучасних мобільних ЦНАПи для Донеччини – це черговий крок до наближення якісних адміністративних послуг до мешканців сходу країни. В умовах кризи, яка склалась у світі та Україні, через поширення коронавірусу, який спричиняє захворювання COVID-19, надання адресної допомоги населенню, зокрема в царині адміністративних послуг, є надважливим та відповідає вимогам часу», – наголосив  Віктор Мунтяну, керівник Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

«Ми нещодавно передали два мобільні ЦНАПи для Луганської області, які вже успішно курсують у Кремінній та Біловодській ОТГ. А ще цього року – передаватимемо 10 мобільних офісів надання адміністративних та соціальних послуг, які обслуговуватимуть КПВВ як Донецької, так і Луганської областей, а також віддалені населені пункти», – додав пан Мунтяну. 

Кожен автомобіль має два робочих місця для адміністраторів, обладнаних комп'ютерною технікою, програмним забезпеченням, портативним сервером та доступом до мережі інтернет; два мобільні кейси – мобільний кейс-ЦНАП і кейс для енергоаудиту; відеоспостереження; GPS навігацію; два види автономного опалення, вентиляцію, кондиціонер, підключенням до зовнішніх джерел енергії, автономний санвузол з гарячою та холодною водою, мобільний ліфт-пандус для осіб з інвалідністю та маломобільних верств населення та зону очікування. Також у мобільних ЦНАПах передбачені дистанційні робочі місця для фахівців пенсійного фонду, юстиції, соціального захисту, МНС, УСНЗ та інших служб.

Вартість двох машин разом із повною комплектацією обладнання та навчанням спеціалістів складає близько 115 тисяч доларів США.

«Надання якісних та своєчасних адміністративних та соціальних послуг населенню – одне з ключових завдань реформи з децентралізації влади. Програма ООН із відновлення та розбудови миру системно підтримує реформу та працює над збільшенням території надання цих послуг, аби ще більше громадян могли ними скористатися з мінімальною витратою часу та ресурсів», – зазначила програмна координаторка компоненту «Місцеве врядування та реформа з децентралізації влади» Програми ООН із відновлення та розбудови миру Олена Рудич.

«Я хочу подякувати нашим партнерам з ПРООН, які системно допомагають нашим мешканцям, а також мешканцям Торецька, і новими мобільними ЦНАПами та навчально-методичною допомогою для наших спеціалістів, які вже на місцях  надають найнеобхідніші послуги нашим громадянам», – підкреслив Голова Очеретинської РДА Микола Коваленко.

Нові мобільні ЦНАПи не просто розширять територію надання послуг для населення Торецька та Очеретинської громади, але й сприятимуть створенню інтегрованих систем надання адміністративних послуг на сході України.

Теги:

адміністративні послуги

Область:

Донецька область

Джерело:

ПРООН в Україні

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...