Управління людськими ресурсами: у регіонах розпочалися навчальні програми Ради Європи

Здійснення в Україні структурних реформ, зокрема, реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, збільшення повноважень в процесі децентралізації вимагає високого рівня компетентності посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Враховуючи оновлення правового поля в сфері професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, запуск Національним агентством України з питань державної служби (НАДС) Порталу управління знаннями, Радою Європи започаткована робота по посиленню інституційної спроможності освітніх інституцій у підготовці та викладанні високо практичних навчальних програм з управління людськими ресурсами, орієнтованих на потреби органів місцевого самоврядування конкретних регіонів.

11-13 лютого 2020 року за експертної підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» в Хмельницькому центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проведена 1 сесія навчання представників органів місцевого самоврядування за спеціальною професійною (сертифікатною) програмою «Сучасні інструменти управління людськими ресурсами в органах місцевого самоврядування». Друга сесія програми відбудеться 6-9 квітня 2020 року.

На відкритті навчального курсу перший заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Роман Примуш зазначив: «Сьогодні одночасно відбувається багато непростих реформ і звичайно, в цих умовах, ключовим фактором, який повинен забезпечити їх успішність, є якісний кадровий потенціал. Без цього реалізувати усі ці задуми, напрацювання і державні програми просто неможливо». Мета навчання – формування  компетентностей керівників служб персоналу органів місцевого самоврядування щодо результативного та ефективного управління людськими ресурсами, включаючи здійснення набору і відбору на службу в органи місцевого самоврядування, розвиток професійної компетентності службовців з планування службової діяльності та оцінки її результатів, впровадження етичних стандартів та запобігання конфліктам. «Нашим завданням було зробити програму максимально практичною для слухачів, показати сучасний дієвий інструментарій в межах чинного законодавства, а також ознайомити з тими законодавчими змінами, які чекають у майбутньому», - наголосила тренер Ради Європи Наталія Гнидюк.

Про старт навчання та його програму також можна дізнатися з сюжету Хмельницького телеканалу TV7plus «Працівники органів місцевого самоврядування навчатимуться за європейськими стандартами».

Начальна програма «Сучасні інструменти управління людськими ресурсами в органах місцевого самоврядування» була розроблена з урахуваннями інструментарію та кращих практик Ради Європи з управління людськими ресурсами, а також висновків дослідження навчальних потреб, яке проводилось Радою Європи серед органів місцевого самоврядування України із залученням експертів Школи управління людськими ресурсами Ради Європи Наталії Гнидюк та Наталії Балдич. Методологія викладання передбачає різні інструменти роботи з аудиторією, включно з проведенням мозкових штурмів, розв’язанням ситуаційних завдань і конкретних викликів, що виникають в організації кадрового менеджменту в громадах України, та була відпрацьована Радою Європи в процесі співпраці з органами місцевого самоврядування та їх асоціаціями у 2018-2019 роках. Експерти Ради Європи також пілотують навчання, яке проводиться у Хмельницькому ЦППК в рамках реалізації тристороннього меморандуму про співпрацю між цією навчальною установою, Асоціацією об’єднаних територіальних громад та Центром експертизи Ради Європи.

Довідково

Щоб пройти навчання з управління людськими ресурсами та отримати консультативну допомогу фахівців Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні»:

Приєднані зображення:

Теги:

навчання Рада Європи

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...