«Зміни мають бути такими, які задовільнять українське суспільство», - Денис Шмигаль про децентралізацію та зміни до Конституції

В останній день цього року перший етап адміністративно-територіальної реформи в Україні буде завершений. Про це в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр розвитку громад та територій Денис Шмигаль.

«Всі утворені ОТГ з 1 січня 2021 року, які будуть називатися просто громадами, перейдуть на прямі міжбюджетні відносини. 25 жовтня будуть вибори, де будуть обрані всі депутати і голови всіх затверджених громад. 25 липня ЦВК оголосить початок виборчої компанії. До цього часу ми маємо завершити всі технічні і технологічні речі по формуванню перспективних планів ОТГ», - сказав Денис Шмигаль.

Віце-прем’єр-міністр розповів, як сьогодні рухається процес підготовки перспективних планів формування територій громад.

«…Перспективні плани сформовані на основі математичного моделювання і розрахунку ідеального плану створення громад в Україні. Але не всюди ідеальний план співставляється з ментальним сприйняттям людей, їх бажаннями та історичними передумовами. Тому сьогодні ми маємо знайти компроміс між ідеальними розрахунковими планами і особливостями в регіонах. Це складно, тому що дуже важко відділити маніпуляції місцевих політиків чи фінансово-промислових груп від дійсно історичних укладів, які створювалися сотнями років між сусідніми громадами (…) На сьогодні уже на 80% стабілізовані ситуації по перспективним планам. Ще приблизно процентів двадцять є точок напруги, де громади з тих або інших причин не хочуть запропонований варіант. Шукаємо варіанти переконання цих громад», - зазначив Віце-прем’єр-міністр.

За його словами, вже найближчим часом в регіонах відбудуться широкі обговорення майбутніх змін до Конституції України, які стосуватимуться реформованої системи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

«Ми зараз працюємо над форматом проведення швидкої, але дуже широкої суспільної дискусії. Починаємо із зустрічей на місцях, в областях. Потім піднімемо напрацьовані матеріали на вищий рівень, до обговорення з міжнародними експертами. Далі завершальний етап у вигляді експертної ради за участі представників Венеціанської комісії. І вже потім перенесення дискусії в сесійну залу парламенту для прийняття рішення. Тобто сьогодні точно ні в Президента, ні в голови Верховної Ради, ні в Прем’єр-міністра, ні в мене немає остаточної відповіді або якогось нав’язливого бачення, якими мають бути ці зміни. Зміни мають бути такими, які задовільнять українське суспільство і будуть найкращими для країни», - сказав Денис Шмигаль.

Він також анонсував, що  25 лютого в Києві відбудеться дискусія щодо конституційних змін із залученням представників Венеціанської комісії.

Віце-прем’єр-міністр зазначив, що в дискусії про конституційну реформу буде також блок про завершення реформи децентралізації і її тривалість.

«У всьому світі немає такого, щоб створили ОТГ і забули. Завжди існує механізм врахування суспільної думки в тому, як громадам змінюватись далі. Ці речі також треба прописувати в закон. Треба щоб всі знали, що якщо сьогодні їх з поважних причин об’єднують, то в майбутньому вони зможуть відокремитися. Якщо це буде нестерпно або будуть інші якісь нюанси. Це теж елемент компромісу. Якщо ми не знаходимо рішення, яке підходить сьогодні всім, то ми залишаємо можливість за певними правилами вирішувати проблему в майбутньому».

Повна версія інтерв’ю Дениса Шмигаля ТУТ

17.02.2020 - 14:51 | Переглядів: 14144
«Зміни мають бути такими, які задовільнять українське суспільство», - Денис Шмигаль про децентралізацію та зміни до Конституції

Теги:

Денис Шмигаль Конституція обговорення

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...