В Мінрегіоні розповіли, коли очікувати завершення процесу формування спроможних громад та нових районів

Децентралізація – серед пріоритетів Мінрегіону. Завершиться реформа в 2020 році проведенням восени місцевих виборів на новій територіальній основі громад. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр розвитку громад та територій Денис Шмигаль на засіданні парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр анонсував, що невдовзі в регіонах проведуть широкі публічні дискусії щодо підготовки пропозицій змін до Конституції України щодо реформування системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень.

«Такі дискусії мусять бути. Почнемо з областей, запросимо представників місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування. Це перший етап. Другий – експертна дискусія. Третій – обговорення на рівні парламентських комітетів, Венеціанської комісії. Тільки тоді проект змін розгляне парламент», - зазначив Денис Шмигаль.

 

 

Зараз в Україні триває системна робота з підготовки перспективних планів формування територій громад областей. Ці документи стануть основою адміністративно-територіального устрою базового рівня. Мінрегіон провів 48 консультативних зустрічей за участю народних депутатів України, асоціацій органів місцевого самоврядування, представників органів місцевого самоврядування щодо оптимізації перспективних планів областей. Проаналізовано та оптимізовано 24 перспективні плани з урахуванням нових критеріїв оцінки рівня спроможності територіальних громад. Кількість проектних спроможних громад становить понад 1410. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час засідання Комітету. 

«В ході консультацій основну увагу ми звертали на збереження діючих об’єднаних територіальних громад або розширення їх складу для посилення спроможності. Ми зробили цю роботу відкритою, публічною», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Участь у публічних консультаціях, ініційованих Мінрегіоном та підкомітетом з питань адмінтерустрою Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, взяли більше 800 представників органів місцевого самоврядування.

Заступник Міністра поінформував про подальші кроки з підготовки перспективних планів. Очікується, що Верховна Рада України найближчим часом прийме проект Закону № 2653, який уповноважить Уряд визначати адміністративні центри територіальних громад та затверджувати території громад.

«Розроблені перспективні плани облдержадміністрації подають до Кабінету Міністрів, який затверджує ці документи. А на їх основі - затверджує території громад. Далі – проведення консультацій щодо формування територій нових районів і підготовка проекту закону щодо утворення нових районів», - зазначив заступник Міністра.

Першою і поки єдиною, яка вже направила на затвердження Уряду проект перспективного плану, стала Київська обласна державна адміністрація.

За словами Віталія Безгіна, голови підкомітету з питань адмінтерустрою, до 10 лютого всі обласні державні адміністрації мають направити перспективні плани на затвердження Уряду.

Планується, що до квітня 2020 року в Україні вже буде затверджений адміністративно-територіальний устрій базового рівня, до червня – субрегіонального рівня. У третьому кварталі очікується прийнятті нової редакції Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та необхідних змін до Податкового та Бюджетного кодексів. Четвертий квартал – прийняття актів, спрямованих на виконання названих законів.

 

 

Нагадаємо, що зараз перспективні плани областей покривають трохи більше 90% територій областей. Утворено 1045 ОТГ. Щоб прискорити процес, за пропозицією Уряду, парламент спростив процедуру затвердження перспективних планів областей, прийнявши в грудні минулого року відповідний Закон. Це дозволило розробити більш збалансовані перспективні плани областей, які відповідають Методиці формування спроможних громад. Також Уряд удосконалив підходи до формування спроможних громад:  визначено критерії оцінки рівня спроможності громади, тобто її людського потенціалу, фінансових та майнових ресурсів, які дадуть змогу надавати якісні послуги жителям, вирішувати накопичені проблеми, розвивати місцеву економіку.

ПЕРЕГЛЯНУТИ презентацію щодо стану підготовки та затвердження перспективних планів формування територій громад областей.

Раніше «Децентралізація» публікувала дані соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна в співпраці з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, які засвідчили підтримку суспільством децентралізації на рівні 68,3%.

05.02.2020 - 16:06 | Переглядів: 27721

Приєднані файли:

Теги:

Віталій Безгін В'ячеслав Негода створення спроможних громад перспективний план район Денис Шмигаль

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...