Завершити формування перспективних планів треба, спираючись на розрахунки, без емоцій і політики, - В’ячеслав Негода

3 лютого в Мінрегіоні пройшли додаткові консультації зі створення перспективних планів формування громад Закарпатської, Львівської, Херсонської, Сумської, Луганської та Вінницької областей.

«Останніми тижнями в регіонах зросла увага до формування спроможних громад. Збільшився і градус дискусій. Але там, де мова йде про планування розвитку територій на роки чи навіть десятиліття, одних емоцій замало. В першу чергу маємо думати про створення громад, здатних забезпечувати людей якісними та доступними послугами. Щоб створити такі громади, потрібні ретельні розрахунки. Я хочу ще раз наголосити - перспективні плани створюються за чіткими критеріями, які вказують на майбутню спроможність громади. При цьому ми з особливою увагою ставимося до вже створених громад. Намагаємося зберегти і навіть підсилити усі ОТГ, які свого часу мали бажання змінюватися, проявили ініціативу і скористалися перевагами реформи. Але є випадки, коли громада після об’єднання не змогла стати на шлях розвитку і її перспективи по більшості показників невтішні. Лише тоді ми намагаємося спільно з такими громадами, облдержадміністраціями, народними депутатами і експертами знайти іншу, більш спроможну конфігурацію об’єднання. Ті ж, хто за  п’ять років реформи не змогли чи не схотіли об’єднатися, мали б зараз не критикувати перспективні плани, а сприяти тому, щоб потрапити до складу дійсно спроможної громади, а не безперспективного об’єднання, створеного емоційно чи політично», - зазначив під час консультацій В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій.

«Бачимо, що в деяких областях засідання робочих груп з питань формування громад тривають по 9 годин. Це добре, що питанню нарешті приділяють на місцях стільки уваги. Сподіваюсь, спільно з громадами, представниками ОДА і народними депутатами, які присутні на наших консультаціях, нам вдасться створити якісні перспективні плани», - сказав Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адмінтерустрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У додаткових консультаціях зі створення перспективних планів формування громад Закарпатської, Львівської, Херсонської, Сумської, Луганської та Вінницької областей взяли участь народні депутати Лариса Білозір, Альона Шкрум, Галина Васильченко, Михайло Лаба, Михайло Бондар, Андрій Кіт, Роман Лозинський, Андрій Лопушанський, Володимир Іванов, Максим Пашковський та інші.

Нагадаємо, що консультації зі створення перспективних планів формування громад областей розпочалися у грудні минулого року.

Як відомо, 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об'єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом.

24 січня 2020 року Уряд змінив методику формування спроможних громад.

За даними Мінрегіону, затвердженими Урядом перспективними планами формування територій громад покрито вже 90,3 % території країни.

Приєднані зображення:

Теги:

Віталій Безгін В'ячеслав Негода перспективний план

Область:

Вінницька область Закарпатська область Луганська область Львівська область Сумська область Херсонська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...