Скорочення в райдержадміністраціях: навіщо, коли і кого це стосується

Цієї неділі, 3 листопада, в Уряді повідомили, що прийняли рішення про скорочення граничної чисельності працівників райдержадміністрацій.


Перед цим, минулого четверга, Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет пояснив, навіщо проводиться ця оптимізація і сказав: «Це болюче, але необхідне рішення. Я вважаю, що Уряд мав проводити ці скорочення більш плавно останні два роки (з ходом децентралізації). Однак, на жаль, цього не робилося». Насправді ж, робилося, але про це згодом.

Отже, поки не опублікована постанова, а країною ширяться панічні настрої працівників РДА, давайте спробуємо розібратися, чому оптимізація – це не новинка, кого вона стосуватиметься і коли почнеться.

 

Що відбулося

 

«Ми скорочуємо штат районних державних адміністрацій на 18449 позицій», - заявив днями Дмитро Дубілет.

Нагадаємо, що постанова ще попереднього Уряду №746 від 19 червня 2019 року вже передбачає скорочення з 1 січня 2020 року граничної чисельності працівників РДА з 55,9 тисяч до як мінімум 40,4 тисяч штатних одиниць, тобто на 14,5 тисяч.

Відповідно до цієї постанови, не скорочувалася лише чисельність працівників структурних підрозділів РДА з питань соціального захисту населення.

Виглядає так, що рішення Уряду від 3 листопада, це, або уточнення рішення від 19 червня, або, що імовірніше, цієї неділі Уряд скоригував постанову №606 від 18 квітня 2012 року «Про затвердження рекомендаційних переліків структурних підрозділів обласної, Київської та Севастопольської міської, районної, районної в мм. Києві та Севастополі державних адміністрацій». Це рішення автоматично не скорочує чисельність працівників РДА, а лише впорядковує структуру, оптимізує функції райдержадміністрацій, не дозволяє створювати підрозділи, повноваження яких дублюються з ОТГ та територіальними підрозділами центральних органів виконавчої влади.

 

Навіщо і кого це стосується

 

З утворенням об’єднаних громад, які перебирають на себе значну кількість повноважень району, з’являється часткове або повне дублювання функцій між ОТГ і РДА. Особливо це критично там, де одна або декілька ОТГ покривають усю територію району.

Отже можна передбачити, що оптимізація хоч і стосуватиметься всіх РДА, але в більшій мірі торкнеться державних адміністрацій в районах, територія яких повністю покрита об’єднаними територіальними громадами. Таких у нас поки лише 22 з 465 (підконтрольних Україні).

В цих районах з наступного року Уряд, виходячи з планів, озвучених на селекторній нараді Прем’єр-міністра з регіонами 17 жовтня цього року, хоче залишити лише такі структурні підрозділи: архівний, містобудування та архітектури, фінансів, соціального захисту населення, з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами. Також при цих РДА має працювати служба у справах дітей.

Усі інші повноваження у цих районах або ліквідуються, або переходять в об’єднані громади.

 

Які функції залишаться в районах без ОТГ

 

Попередні пропозиції по оптимізації РДА значного скорочення функції держадміністрацій в районах, не покритих ОТГ, не передбачали.  

Структурні підрозділи РДА з 2012 року

Структурні підрозділи РДА 2019 (пропозиції)

  1. агропромислового розвитку
  1. архівний
  1. архівний
  1. енергетики та захисту довкілля
  1. економічного розвитку і торгівлі
  1. містобудування та архітектури,  ЖКГ, інфраструктури
  1. ЖКГ
  1. культури, молоді, спорту
  1. інфраструктури
  1. освіти
  1. культури
  1. соціального захисту населення
  1. містобудування та архітектури
  1. фінансів
  1. освіти, молоді та спорту
  1. з питань надання адміністративних послуг
  1. охорони здоров’я
  1. з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами
  1. соціального захисту населення
  1. служба у справах дітей
  1. фінансів

 

Якщо пропозиції залишилися незмінними, то, як бачимо, у державних адміністраціях в районах, не повністю покритих ОТГ, залишається ще достатньо функцій, і навіть з’являються нові, такі як наприклад: підрозділ з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами.

Отже РДА будуть змушені підвищувати свою ефективність і виконувати ці повноваження в оптимізованому складі принаймні до закінчення адміністративно-територіальної реформи. Сподіваємося, робити це вони будуть не далі як до кінця наступного року. Після цього, якщо плани з закінчення реформи таки вдасться втілити, райдержадміністрації взагалі замінять префектурами з зовсім іншими повноваженнями…

 

Коли почнеться оптимізація РДА

 

Зрозуміло, що оптимізація почнеться не раніше, ніж з січня 2020 року. Дмитро Дубілет пообіцяв, що співробітників цих РДА попереджатимуть за два місяці до звільнення – тобто, виходить, вже зараз.

Міністр також запевнив, що працівникам РДА, які потраплять під оптимізацію, виплатять всі компенсаційні витрати, в тому числі за невикористані щорічні відпустки.

На годині запитань до Уряду у Верховній Раді минулої п’ятниці Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак зазначала: «Вивільненні в результаті оптимізації працівники РДА можуть бути працевлаштовані за результатами конкурсного відбору до виконавчих органів громад та надалі до префектур».

«Разом зі Службою зайнятості ми працюємо над тим, щоб знайти кожному держслужбовцю нову роботу, навіть до моменту звільнення. Кожного буде супроводжувати кар'єрний радник, який складе індивідуальний план працевлаштування. Пошук роботи, проведення професійного навчання, і навіть підготовка особи до започаткування власного бізнесу будуть проводитися із залученням найширшого кола організацій — бізнесу, ОТГ, профільних асоціацій тощо. Для цього всі співробітники будуть запрошені пройти профілювання. Ми залучили до цього процесу Профспілки. Через мережу своїх регіональних представництв вони будуть працювати з кожним держслужбовцям індивідуально», - написав Дмитро Дубілет.

***

Отже, як бачимо, нічого принципово нового не відбулося. Працівники РДА ще з 2014 року, коли Уряд прийняв концепцію реформи місцевого самоврядування, знають, що функції адміністрацій мають кардинально змінитися. Де об’єднані громади за цей час покрили увесь район, зміни вже відбуваються. Кмітливі фахівці з райдержадміністрацій попереходили до виконкомів ОТГ, бо там і робота схожа, і зарплатня не менша, і перспективі зрозуміліші.

Зараз, коли процес створення спроможних громад добігає кінця, і ОТГ незабаром прокриють усю країну, питання повноважень району, а отже і структури РДА, стало нагальним.

Об’єднані громади, яких значно більше, ніж районів, чи не в один голос говорять про брак у них кваліфікованих кадрів. Тому працівникам РДА, теоретично, є де продовжити свою професійну діяльність. Звичайно, ці зміни для багатьох незручні, багатьох лякають. Але альтернативи їм немає, як і нема часу ці рішення відкладати.


Матеріал підготовлений в рамках Проекту Української асоціації районних та обласних рад «Моделювання адміністративно-територіального устрою на субрегіональному рівні», що реалізовується за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

Погляди, викладені у матеріалі, належать її авторам і не можуть ні за яких обставин вважатися такими, що виражають офіційну позицію Ради Європи.

05.11.2019 - 13:02 | Переглядів: 50091
Скорочення в райдержадміністраціях: навіщо, коли і кого це стосується

Теги:

район

Джерело:

УАРОР

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...