Інтернет-радіо без інтернету: У Михайлівській ОТГ створили унікальний радіоприймач

У Михайлівській сільській громаді Запорізької області виробили радіоприймач, аналогів якому немає. Завдяки йому у кожній оселі зможуть слухати інтернет-радіо, навіть якщо будинок не підключений до Всесвітньої мережі і відсутній комп'ютер. 


Виготовив цей приймач Денис Проценко, інженер-електроник, вчитель інформатики Люцернянської НВК Михайлівської сільради Вільнянського району, на базі апаратної обчислювальної платформи для аматорського конструювання з використанням мінімуму деталей, щоб здешевити проєкт.

"Корпус - від якоїсь колонки китайського виробництва. А на базі макетної плати зібраний робочий інструментарій. Сигнал на такі приймачі йде через Wi-Fi. Тож, хоча ми використовуємо для мовлення Інтернет, не обов’язково мати комп’ютер, щоб слухати. У цьому унікальність проекту", — пояснив Денис Проценко. 

На виготовлення першого прототипу пішло близько 300 грн. Якщо ж налагодити виробництво у “промислових” обсягах, за словам заступника сільського голови Михайлівської сільради Тараса Леміша, один пристрій коштуватиме 70-100 грн.  

Загалом, за підрахунками, створення подібної радіостанції обійдеться у 100 тисяч гривень — вартість виготовлення радіоприймачів у достатній кількості, щоб покрити всю громаду, обладнання для радіовіщання, виготовлення інформаційного продукту.

“Законодавство України не передбачає ліцензування Інтернет-радіостанцій. Аби створити першу діючу програму мовлення потрібно близько ста тисяч гривень. За нинішніх цін це приблизно в 10 разів дешевше, ніж створення FM-радіостанції. До того ж, з Інтернет-радіостанцією ми можемо відслідковувати кожний радіоприймач, а відтак — кількість слухачів кожної програми. І значить — вирішити, чи вона цікава, чи слід щось міняти”, — зауважив Тарас Леміш. - Є необхідність сільським жителям більше знати про те, що відбувається поряд. Тому маємо намір створити повноцінну радіостудію. Будуть і новинні передачі, і пізнавальні, організовуватимемо і прямі ефіри із запитаннями до фахівців у різних сферах, застосовуючи і телефонні дзвінки, і сучасні способи спілкування — соціальні мережі. Також плануємо і проводити прямі трансляції звітів голови та депутатів, таким чином залучивши більше населення до діалогу”.

У планах поширювати технологію і поза межі громади, створивши мережу сільського радіо, адже у різних куточках країни у сільських жителів схожі проблеми. 

Розглядають його як інвестиційний проєкт. Обіцяють, що для виготовлення та встановлення радіоприймачів залучать інвесторів, та й за користування жителям громади платити не доведеться. На сьогодні радіо працює у тестовому режимі.

“Інформування жителів для об’єднаних територіальних громад — актуальне питання. Відбувається багато змін, і важливо, щоб люди їх розуміли, отримували пояснення від фахівців. Це допоможе уникнути поширення хибної інформації, а відповідно і розчарувань та конфліктних ситуацій. Виходячи з можливостей, громади Запорізької області намагаються шукати оптимальні способи комунікації, вдаючись і до нових розробок”, — зауважила радниця з питань комунікації Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми “U-LEAD з Європою” Наталя Селюкова.

Теги:

комунікації участь громадян

Область:

Запорізька область

Громади:

Михайлівська сільська об’єднана територіальна громада Михайлівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...