На основі ГІС-технологій. Репортаж з громади

У Коломацькій селищній ОТГ, що на Харківщині, пройшли громадські обговорення, під час яких підвели підсумки співпраці з Програмою місцевого системного розвитку в рамках Проекту USAID «Агросільрозвиток», завдяки якій громада отримала електронні карти усіх своїх ресурсів.


Автор: Дмитро Синяк 

- Ми працювали з кожним з вас. Ми йшли до цього дня майже рік, – так почала свою промову керівник Програми місцевого системного розвитку, програмний директор Фонду «Східна Європа» Наталія Слинько, виступаючи під час громадських обговорень на тему: «Прозоре управління земельними та іншими ресурсами громади: влада-громада-бізнес» у Коломацькій ОТГ Харківської області. – Ми намагалися показати, скільки ресурсів має громада, не лише земельних, і скільки, відповідно, можливостей. Ми допомогли Коломацькій ОТГ створити не просто електронну карту, ми спробували вибудувати діалог між владою, громадою та місцевим бізнесом. І я щиро дякую  усім жителям Коломацької ОТГ за те, що вони залишилися небайдужими до цього діалогу. Мені дуже приємно відзначати, що мешканці громади згуртувалися навколо вирішення питань, пов’язаних з визначенням свого майбутнього...

 

 

Під час обговорень

 

Хоча цей захід і називався громадськими обговореннями, власне, обговорень на ньому практично не було, бо жителі громади давно ретельно обговорили все під час засідань робочих груп. Зібрання громади у Коломаку було швидше крапкою, яку громада поставила, реалізувавши масштабний проект з Програмою місцевого системного розвитку в рамках Проекту USAID «Агросільрозвиток». Протягом 10 місяців представники Коломацької ОТГ та експерти Програми місцевого системного розвитку розробляли комплексну документацію із землеустрою щодо управління земельними ресурсами. Результати спільної роботи у вигляді карто-схем та заходів щодо перспективного використання території згодом розмістили у вільному доступі за посиланнями: http://kolomak-rada.gov.ua/2019/07/29/vykorystannya-zemelnyh-resursiv-gromady/   

Загалом у Програмі місцевого системного розвитку беруть участь 79 громад з 6 областей: Луганської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської. Програма має на меті допомогти громадам у сферах ефективного управління земельними та іншими ресурсами у межах ОТГ на основі ГІС-технологій; розвитку спроможності ОТГ у залученні інвестицій; врахування інтересів органів місцевого самоврядування, бізнесу і третього сектору.

 

Зліва направо: керівник Програми місцевого системного розвитку, програмний директор Фонду «Східна Європа» Наталія Слинько; начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків Харківської обласної ради Олена Кулик; голова Коломацької ОТГ Володимир Гуртовий

 

З 79 обраних Програмою місцевого системного розвитку громад 12 знаходяться у Харківської області. Дві з них: Коломацька і Нововодолазька є модельними громадами, або так званими громадами короткого списку. Загалом таких громад – 10, і на їхньому прикладі Програма спробувала показати, як виглядатиме повноцінна електронна система обліку всіх ресурсів ОТГ, насамперед земельних.

За допомогою такої системи (електронної карти) можна не тільки краще організовувати надання усіх послуг, але й шукати інвесторів. Вони за дуже короткий час можуть проаналізувати всі вільні ділянки, побачивши їхні переваги, обмеження та можливості. Модельні ОТГ є осередками знань та досвіду практичного застосування карто-схем на базі ГІС-технологій для розвитку потенціалу громади. Власне, за їхньою моделлю застосовувати подібні карти зможуть усі громади цілої України.

- Завдяки участі у реформі децентралізації Коломацька громада дуже змінилася, – зазначила почесний гість заходу, начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків Харківської обласної ради Олена Кулик. – Зараз я бачу красиве і чисте селище, перед яким відкрито чимало перспектив. У роботі з громадою, яку розпочав Проект USAID «Агросільрозвиток», найважливішою є системність, те, що знання отримує не одна людина, а кілька. І те, що цю роботу громада провадитиме далі сама. Інвестор не потребує інформації про те, яке красиве селище і яку багату історію воно має. Йому потрібна інформація щодо комунікацій, тих чи інших обмежень, залізниці тощо. І саме цю інформацію, оформлену у вигляді електронної карти, громада отримала завдяки співпраці з USAID...

Олена Кулик також розповіла, що громади Харківської області отримали від держави 32 тис. га землі поза межами населених пунктів. Управляти таким величезним ресурсом треба вміти, і саме цього навчає Програма місцевого системного розвитку.

Громадські обговорення у Коломаку проходили за підтримки Програми місцевого системного розвитку, що виконується у партнерстві з ТОВ «Блюмінфо-Юкрейн», громадською організацією «ДЕСПРО» та МГО «Київський економічний інститут» в рамках проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Головним здобутком цих обговорень стало затвердження детального плану розвитку громади на наступні п’ять років.

 

Запитання з місця

 

- Такий формат обговорення надважливих питань розвитку території є вкрай ефективним, тому що він створює підґрунтя для інклюзивного, публічного і прозорого підходу в управлінні земельними та іншими ресурсами громади, – зауважив під час свого виступу голова Коломацької ОТГ Володимир Гуртовий. – Завдяки цьому проекту із землею у громаді на 90% буде наведено лад. (Решта 10% – це землі під домашніми господарствами і під водними ресурсами). Ми вже маємо чималі успіхи. Так, з часу передачі земель поза межами населених пунктів громадам, на чотирьох сесіях селищної ради було надано понад 1500 дозволів на землекористування. Це відображає масштаб незаконного користування ділянками… Завдяки участі у Програмі місцевого системного розвитку Проекту USAID «Агросільрозвиток», ми тепер знаємо, що у нашій громаді є 10 155 га земель комунальної власності, 5 871 га земель поза межами населених пунктів, та 4 281 га у межах населених пунктів…

 

Карти Коломацької ОТГ

 

Володимир Гуртовий стисло розповів про свою громаду, а також про шлях, який вона пройшла від майже повного незнання про власні ресурси до найсучасніших карт, які дозволяють облікувати й повноцінно використовувати їх. У своїй доповіді пан Володимир особливо зупинився на інклюзивному, публічному та прозорому підході в управлінні земельними та іншими ресурсами громади, наводячи власні приклади успішної взаємодії влади, громади та бізнесу.

- Щойно ми об’єдналися, доходи громади тільки по землі зросли на 20%, – зізнався пан Володимир. – Минулого року ми отримали 3 млн грн інфраструктурної субвенції і цього року маємо отримати ще стільки ж. Нам надали субвенцію задля створення амбулаторії сімейного лікаря. Ми отримали понад 5 млн грн на ремонт Новоіванівського будинку культури, і зараз шукаємо можливості розпочати внутрішні ремонтні роботи. Електронні карти від Програми місцевого системного розвитку допоможуть нам краще використовувати ресурси громади.

Як працювати з картами сучасного використання земель, обмежень у використанні земель та їхнього перспективного використання, розповіла начальник земельного відділу Коломацької ОТГ Валентина Вельможна. У форматі прикладів на картосхемах та стратегії соціально-економічного розвитку громади вона наголосила на доцільності застосування електронних карт на базі ГІС-технологій для розвитку потенціалу громади, а також розказала, як кожен житель ОТГ може долучитися до прийняття рішень, запроваджених на основі цих карт.

- Я працювала з Коломацькою ОТГ із самого початку проекту, і мені дуже приємно, що тепер громада почала набагато більше цінувати власні ресурси, – сказала керівник технічного департаменту компанії «БломІнфо-Юкрейн», яка, власне, й займалася безпосереднім створенням електронних карт, Катерина Рєзнікова. – Тепер всі ресурси громади є у вільному доступі. Але не це було метою проекту. Його головна мета – розвиток бізнесу та власних ініціатив місцевих жителів. Завдяки електронним картам вони тепер можуть бачити усі обмеження тих чи інших ділянок, і завдяки цьому швидко приймати рішення щодо інвестицій.

А спеціаліст земельного відділу Коломацької ОТГ Сергій Демченко розповів, що завдяки ретельному обліку усіх ресурсів, громада планує провести інвентаризацію лісосмуг, а також оформити так звані самосіви лісів. Крім цього, законсервувати земельні ділянки, які знаходяться на схилах під ухилом понад 5 градусів. Обробляти їх неможливо, і вони будуть пропонуватися інвесторам під зелені насадження.

Наприкінці громадських обговорень виступили місцеві підприємці Андрій Пінчук і Юрій Василенко, які розповіли про особливості свого бізнесу. Це, власне, і було доказом того, що діалог у форматі: «влада – громада – бізнес» відбувся.

Приєднані зображення:

Теги:

земля

Область:

Харківська область

Громади:

Коломацька селищна об’єднана територіальна громада Коломацька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...