Повноцінне життя маленької громади

Голові Андріївської ОТГ Миколі Діхтенку – 67. Серед голів усіх 11 об’єднаних громад Донецької області він один з найстарших

Проте, навіть молодим він дасть фору – встигає не тільки щоденно розгрібати буденні клопоти, а й думати наперед, як розвивати громаду, бувати в навчальних поїздках та вчитись досвіду там, де його можна перейняти.

В Андріївській сільраді Микола Діхтенко головує з 2002 року, а коли в країні розпочалась децентралізація і за результатами перших громад стало зрозуміло, що за цим майбутнє, село Андріївка зі Слов’янського району вирішило об’єднатись із сусідньою Сергіївкою та створити Андріївську сільську ОТГ. Перші вибори відбулись у жовтні 2017 року. Ця громада чи не найменша серед усіх створених ОТГ у Донецькій області, однак демонструє, насамперед, якість реформи. І це помічають не тільки в громаді чи регіоні, а навіть за межами Донеччини.

 

 

- Коли об’єднались, ми самі собі стали господарями, самі стали вирішувати, куди спрямовувати фінанси, - розповідає Микола Якович. – У Сергіївці побачили резерви, не всі податки до об’єднання йшли в бюджет, а значить, було над чим працювати, щоб вивести село на той же рівень, що й Андріївка.

Фінансова децентралізація – це те, що можна побачити в цифрах. Бюджет виріс утричі, отримали власний фонд розвитку. Всі зусилля спрямовані на те, щоб підприємства, які працюють на території громади, сплачували податки за місцем знаходження, а не юридичної реєстрації.

Серед таких великих сільгосппідприємств – краматорський «КЗТС машинінг». Раніше навіть за земельні паї податки сплачували до Краматорська. В громаді провели роз’яснювальну роботу, пояснили, наскільки важливо платити податки в бюджет Андріївської ОТГ. Питання вирішили позитивно: тільки за паї до сільського бюджету за рік надійшло плюс 1 млн грн.  Таким же чином вирішили й стосовно ПДФО. Люди, які працюють на підприємстві, стали платити податки в громаду, а не сусіднє місто.

Подібна робота проводиться стосовно «Краматорського кролика» - підприємство також знаходиться на землях Андріївської громади, але з краматорською реєстрацією. Механізми м’якого впливу тут є – якщо підприємство пройде перереєстрацію за фактичним місцем перебування, то за землю будуть платити 4%, залишатимуться «чужими», оренда становитиме 10%.

 

 

Роз’яснювальна робота в сільській громаді має свої результати, цьогоріч з’явились п’ять нових ФОПів. Загалом їх близько 30, але в ОТГ націлені на активізацію підприємницької діяльності.

У 2019-му виконання бюджету склало 106%, потроху, але впевнено бюджет зростає.

 

Гідне життя для селян

 

Гроші стали спрямовувати на розвиток. Якщо навіть до реформи в Андріївці відбувались зміни, то Сергіївку вирішили підтягнути, бо раніше в селі власних грошей вистачало лише на зарплатню робітників сільради, а на розвиток з району не дочекаєшся. Тепер тут відремонтували автобусні зупинки, коштом бюджету будується весільна альтанка в Сергіївському Центрі молодіжного дозвілля. Завдяки пітчингу проєктів від Британської ради тут зробили Алею креативних лавок. За бюджетні гроші провели вуличне освітлення, ремонтують дороги.

- Комунальне підприємство здійснює ямковий ремонт, чистить дороги від снігу, вивозить сміття. Таких базових зручностей у Сергіївці раніше не було. Отже, місцеві жителі відчувають зміни на краще. Активних сільчан залучаємо до соціальних проєктів, головне завдання – це виховання населення бути причетними до перетворень, - розповідає голова громади.

 

 

Плани на розвиток

 

В Андріївській громаді головний податок до місцевого бюджету – земельний. Кар’єр, «КЗТС-машинінг» та «Краматорський кролик» - ці  підприємства орендують землю, обробкою займаються також фермери та підприємці. В сільській раді активно працюють над легалізацією найманої праці.

Є плани щодо розвитку «Краматорського кролика». Тут можуть робити тушкованку та сардельки з власної сировини. Для цього треба відкрити супутнє підприємство з переробки продукції. Місцева влада готова брати дієтичне натуральне м’ясо для харчування дітей в школах та дитсадках.

Цього року в Андріївській громаді затвердили стратегію розвитку ОТГ на період до 2025 року. З розробкою документу допомагав Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою». У стратегії зазначені основні напрямки розвитку громади.

Серед ідей – започаткувати дистанційне навчання трактористів та водіїв у школах Андріївської громади. Професійне навчання буде як філіал Олександрівського сільськогосподарського училища. З бюджету ОТГ готові за це платити, для підлітків навчання буде безкоштовним.

 

 

- Закінчує дитина 11 класів і вже має документ з професією. Можливо, така молодь залишатиметься жити й працювати в рідному селі, а не поїде до міста. Подібний досвід бачив у Черкаській області, тепер думаємо, як започаткувати в себе. Підібрали б професії й для дівчат, - ділиться планами Микола Діхтенко. – Зараз молодь їде з села до міста, а нам цей рух треба повернути навпаки.

 

Як збільшити кількість жителів у громаді

 

За найсвіжішими підрахунками, кількість жителів у Андріївській громаді не дотягує до 2,4 тис. осіб. Важливе завдання, яке стоїть перед громадою – збільшення кількості сільського населення. Тоді не треба буде дитсадки закривати, «оптимізувати» школи, а головне те, що у такої громади обов’язкове буде майбутнє.

В Андріївській громаді є робота, але нема кому її виконувати: тут чекають на механізаторів, вихователів, вчителів.

У кар’єрі багато робочих місць, є вакансії, а люди там працюють не місцеві, їх привозять з міста. Комунальному підприємству потрібні сантехніки, електрики. Зі Слов’янська взяли на роботу вихователя дитсадка, жінка готова по переїзду в Андріївську громаду.

-Треба зробити перевагу життя в селі перед містом. Тоді обов’язково до нас будуть їхати,- впевнений сільський голова. І поступово тут крокують до мети. Батьки усіх вихованців дитсадків, не тільки пільгових категорій, зовсім не сплачують за харчування в дошкільному закладі – малюків годують за рахунок місцевого бюджету. З наступного року таку ініціативу спробують втілити в школах.

 

 

Вода для селян коштує 10 грн за куб. У сусідньому Краматорську, до речі, за воду платять майже 15 гривень за куб, а разом з каналізацією виходить понад 20 грн.

Звісно, собівартість води в Андріївській громаді вища, аніж за неї платять споживачі. За підрахунками фахівців, вона сягає 30 грн за куб. Місцевий бюджет готовий сплачувати комунальному підприємству різницю, аби люди не відчували фінансових труднощів через високу вартість води.

Коштом місцевого бюджету придбали та ремонтують житло, будуть надавати його людям, аби їхали та жили в селі. Вісім таких будинків уже забрали до комунальної власності, будуть купувати ще. З питань переселення сільрада працює навіть з ООН – з метою залучення грошей на купівлю житла.

У 2019 році в громаді на шість дітей стало більше. З дітьми переїхали працездатні батьки. Обрали Андріївську громаду для нового життя жителі Краматорська та Миколаївки.

 

Міжмуніципалка з містом

 

Андріївська сільська ОТГ перша серед громад Донецької області уклала договір про міжмуніципальне співробітництво з Краматорськом. Експертну допомогу надавав Донецький ЦРМС. Розпочали з медицини: сільські жителі отримують медичні послуги другого рівня в Краматорську. Раніше за медичними послугами доводилось їздити в Миколаївку, де знаходилась районна лікарня. А прямого транспортного сполучення нема, тож, їхали через Краматорськ, долаючи вдвічі більшу відстань. Отже, в Краматорськ до лікаря їхати зручніше. Саме тому й пішли на міжмуніципальні відносини з містом.

Ще один напрямок, за яким сільська громада готова на міжмуніципалку з Краматорськом – сфера освіти. Створювати власний відділ освіти для того, щоб проводити методичну роботу, для сільради дуже невигідно. Простіше взаємодіяти з Краматорським міським департаментом освіти – саме з питань методичного супроводу. А господарчі питання, утримання навчальних закладів – то залишатиметься турботами сільради, як це відбувається і нині. Цьогоріч тут ремонтують школи. З державного бюджету спрямували 300 тис. грн, а з бюджету громади додали 2 млн грн. На ремонт дитсадка витрачатимуть інфраструктурну субвенцію, правда, власне співфінансування вийшло навіть більшим, аніж дала держава.

 

Безпека та дисципліна

 

Місцева пожежна команда в Андріївці діє вже 10 років. З метою посилення її роботи та покращення безпекової ситуації у громаді розпочали будівництво Центру безпеки – гроші надали з обласного бюджету. Буде ще новенький пожежний автомобіль. Адже дві спеціалізовані автівки краще, аніж одна.

Разом з добровольчою командою в Центрі безпеки розмістять муніципальну поліцію, диспетчерський пункт, встановлять камери відеоспостереження та пожежну сигналізацію, якими забезпечені основні інфраструктурні об’єкти в ОТГ.

 

 

Добровольців-вогнеборців навчали за польською методикою, вони посилять роботу пожежних рятувальників. Завершити будівництво та відкрити Центр безпеки в Андріївській громаді планують до кінця року.

Буде тут і свій поліцейський громади. Ним готовий стати нинішній дільничний офіцер поліції. Поки що він їздить на територію обслуговування з Краматорська, але в громаді йому готові надати житло, та й сам поліцейський не проти переїзду.

Коли спілкуєшся з Миколою Діхтенком про справи сьогодення та плани на майбутнє, дивуєшся скільки сил та енергії у цієї людини. “Звідки така завзятість?” – цікавлюсь у нього.

“П’ятдесят років тому я розпочав вчитись на учителя у Слов’янському педагогічному інституті. Всі хлопці в групі були після армії, лише я відразу після школи. Мене тоді називали «Молодим». Зараз намагаюсь устигати за плином часу, розвивати громаду для молоді, у цьому, мабуть, й залишається вчительське покликання. А якщо не дивитись у дзеркало, що роки минають, так і продовжуєш відчувати себе молодим”, - каже Микола Діхтенко.

Область:

Донецька область

Громади:

Андріївська сільська об’єднана територіальна громада Андріївська територіальна громада

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...