Малолюбашанська ОТГ: з любов’ю та повагою до людей

Малолюбашанська ОТГ — сьогодні одна з найуспішніших на Рівненщині. Лише півтора року минуло відтоді, як об’єдналися у Малолюбашанську ОТГ три сільські ради Костопільського району Рівненщини: Малолюбашанська, Мирненська і Мащанська (загалом 11 населених пунктів). А вже навіть противники такого об’єднання (були й такі, хоча небагато) визнають, що люди вирішили правильно. Адже за цей час по благоустрою сіл та розвитку інфраструктури зроблено набагато більше, ніж за всі роки незалежності.

 

 

Узяти хоча б Мирненську громаду. В її селах була найкраща соціальна інфраструктура, однак через хронічне недофінансування занедбана. Відколи утворилася ОТГ, поступово тут усе привели і приводять в порядок. Зокрема, в адмінофісі ОТГ (колишній сільраді) перекрили дах, зробили опалення (його тут не було), внутрішній туалет. Такі ж роботи виконали і в Мирненській амбулаторії — центрі первинної медико-санітарної допомоги. А ще вмеблювали, зробили реєстратуру, передали сюди автомобіль, щоб медики мали на чому доїжджати на виклики до пацієнтів, придбали кардіографи, інше обладнання сюди та в лабораторії монопрактики у села Мала Любаша та Маща. Тепер всі медзаклади мають сімейних лікарів. У Мирному відкрили третю групу в дитсадку «Журавлик-2», чим забезпечили стовідсоткову потребу в дошкіллі дітей Мирного, Данчимоста і Тихого. У Данчимості повністю перекрили клуб, поміняли електропроводку, а також вікна і двері на металопластикові, а біля закладу облаштували сучасний дитячий майданчик. На умовах співфінансування (виграли обласний проект) встановлені вуличні тренажери біля клубу у селі Тихе.

— Зараз завершуємо роботи по капітальному ремонту покрівлі Мирненського ліцею за німецькою технологією. Вартість робіт — три мільйони гривень, їх оплачує наша ОТГ, — розповідає голова Малолюбашанської ОТГ Віктор Талащук, який має великий досвід роботи в органах місцевого самоврядування, а також організаторські здібності господарника. — По всіх 11 селах ОТГ виконали поточні ремонти вулиць, встановили вуличне освітлення. Скажімо, у селі Моквин його раніше взагалі не було. Заасфальтували комунальні вулиці у Малій Любаші, Борщівці, Лісополі, Мащі, Данчимості. У цьому році завдяки співфінансуванню з Державного дорожнього фонду та сільського бюджету (відповідно майже 10 та 1 мільйона гривень) побудовано нову асфальтну дорогу від Малої Любаші до Борщівки.

Багато зроблено і по інших селах. Так, у селі Борщівка кілька місяців тому справив новосілля дитсадок «Полісянка», туди набрано дві групи малят, відтак повністю задоволена потреба у місцях в дитсадку. До речі, за роки незалежності із трьох побудованих з нуля у Костопільському районі дитсадків — два у Малолюбашанській ОТГ.

Зараз Віктор Талащук переймається «відновленням» дитсадка у селі Новий Берестовець (на початку 90-х він призупинив свою роботу), де ремонтні роботи вже виконані на 70 відсотків. Змонтовано котельню, прокладено зовнішні та внутрішні комунікації, проводяться внутрішні будівельні роботи. Все це за власні кошти ОТГ: витратили 1,5 мільйона гривень — потрібно ще стільки ж. Зверталися до обласної влади, сподіваються на її підтримку. Дошкільний заклад планують ввести в експлуатацію наступного року, тож ліквідують чергу на місця в дитсадку, а отже, і по всій ОТГ.

Голова ОТГ продовжує перерахувати зроблене: перекрито дах ФАПів та клубів у Кам’яній Горі, Глажевій, замінено вікна і двері на енергозберігаючі у школі в Глажевій та клубу у Берестовці, завершується облаштування зовнішніх теплих туалетів у Борщівській та Малолюбашанській гімназіях...

— Коли утворилася ОТГ, у Мащанському ліцеї, куди довозяться діти із чотирьох сусідніх сіл, був лише один автобус, та й то несправний. Ми його відремонтували, докупили ще транспорт, тепер заклад має три автобуси, — розповідає Віктор Талащук. — У цьому ліцеї повністю замінили каналізаційну систему, оновили внутрішні мережі, частково водопостачання. Торік на 800 тисяч гривень закупили обладнання для закладу — інтерактивні дошки, комп’ютери тощо. На вересень плануємо закупити його ще для чотирьох навчальних закладів.

Голова ОТГ розповів, що за сім місяців до сільського бюджету надійшло 12,7 мільйона гривень власних коштів, тоді як торік за цей період — 8,9 мільйона. Загалом власні доходи тут планують збільшити проти минулорічних на 20 відсотків. Для цього легалізують робочі місця, формують як реєстри платників податків, так і видів податків.

Розмовляли і про проблеми. Серед них у Малолюбашанській ОТГ назвали зокрема таку: села розбудовуються, з’являються нові вулиці, але «Рівнеобленерго» до своєї інвестиційної програми не включає їх електрифікацію, тож змушені робити її за рахунок коштів сільського бюджету — тільки за рік на ці цілі спрямували три мільйони гривень.

— Загалом система децентралізації прогресивна, — вважає голова Малолюбашанської ОТГ Віктор Талащук. — Однак потребує деякого законодавчого удосконалення. Скажімо, наші села межують із райцентром Костопіль, багато наших мешканців працюють там. Сплачують у місті податки, але тим часом користуються соціальною інфраструктурою ОТГ (дитсадками, школами, медзакладами тощо). На мою думку, було б справедливим удосконалити систему сплати податку на доходи фізичних осіб. Щоб він сплачувався не за місцем державної реєстрації підприємства, як зараз, а за місцем проживання. Це проблема всіх сільських територій України. Тож сподіваюсь, що новий склад парламенту законодавчо уладнає цю проблему.

 

У дитсадку «Вишиванка» в Малій Любаші є басейн, де інструктор навчає малечу плавати

 

До речі, у Малолюбашанській ОТГ діє Програма підтримки незахищених верств населення. Торік згідно з нею допомогу отримали 238 людей, у цьому році вже 137. До Покрови четвертий рік поспіль усім учасникам АТО надають матеріальну допомогу.

Олександр Данильчук, голова Рівненської обласної ради:

 

— Малолюбашанська ОТГ — сьогодні одна з найуспішніших на Рівненщині. Відколи місцеві громади об’єдналися, позитивні зміни тут важко не помітити. Лише за рік тут зробили стільки, скільки десятиліттями не вдавалося. І це завдяки не лише децентралізації, а передовсім завзятості керівника. Завдяки Віктору Флоровичу Талащуку Малолюбашанська ОТГ отримала неабияку підтримку від влади області. А все тому, що він ініціативний та наполегливий керівник — з тих, хто стукає в усі двері і йому відчиняють.

 

Область:

Рівненська область

Громади:

Малолюбашанська сільська об’єднана територіальна громада Малолюбашанська територіальна громада

Джерело:

Голос України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...