Вісім можливостей залучити молодь до управління громадою. Досвід Біляївської ОТГ

Часто люди старшого покоління називають молодь пасивною. На неї списують розбиті ліхтарі у парку та відсутність достатньої явки під час виборчих перегонів. У Біляївській ОТГ знайшли щонайменше вісім ефективних рішень, як залучити молодь до управління громадою та спрямувати її потенціал, енергію на корисні справи.

 

 

Інструментом для реалізації ідей стала реформа децентралізації влади. Ще чотири роки тому в невеликому районному центрі навіть в апараті міської ради не було фахівця, який би займався питанням молодіжної політики.

Під час опитування, яке проводили журналісти друкованої газети “Вісті Біляївки”, молоді люди пов’язували своє майбутнє виключно з переїздом до великих міст, називаючи рідне непридатним для життя людей свого віку.

Від моменту створення ОТГ  до сьогодні все змінилося кардинально. У 2018 році Біляївка стала містом-кандидатом на отримання статусу Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) “Громада, дружня до дітей та молоді”.

 

Керівник проектів соціальної політики ЮНІСЕФ в Україні Наталія Бородчук під час підписання Меморандуму з першим містом Півдня України - Біляївською ОТГ

 

Місто має готові кейси, як залучати молодих людей та дітей до управління та ухвалення рішень. Їх можуть використати, адаптувавши до своїх реалій, інші громади з України. Підходять вони, як для маленьких міст та сіл, так і для великих, локалізувавши ідеї для мікрорайонів.

- Принцип, який мають сповідувати міста, що хочуть отримати статус Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), – жодне рішення для молоді не ухвалюється без самої молоді, - розповідає Тетяна Малевська, начальник відділу сім’ї та молоді Біляївської міської ради.

Рішення Дитячого фонду про присвоєння Біляївській ОТГ статусу громади, яка дружня до дітей та молоді, має бути ухвалене у 2020 році. Однак, яким би воно не було, результати вже можна побачити.

Як коментує інспекторка з благоустрою Біляївської ОТГ Катерина Калачук, у громаді значно знизилися ситуації з вандальськими діями щодо предметів благоустрою, садово-паркової архітектури.

 

Це металеве дерево три тижні простояло в парку. Ніхто його не пошкодив 

 

- Таких випадків, кричущих, стало значно менше, - говорить інспекторка, - більше того, взимку був випадок, коли компанія намагалася пошкодити елементи новорічного декору. Ми думали, що підлітки, молодь, а виявилося, що ні. В парку на Великдень стояло прикрашене дерево. З нього не зникло жодної прикраси, нічого не пошкодили.

Окрім того, про позитивну користь для громади говорить статистика. Це заходи, ініціаторами проведення яких стали виключно діти та молодь.

 

 

Жодне міське свято не проходить без волонтерської участі дітей. Всього в Біляївській громаді близько 6000 дітей та молоді. 1000 з них в різних форматах стали організаторами корисних та потрібних заходів (культурних, спортивних, екологічних, благодійних) в громаді.

Відповідно до оприлюднених  ПРООН результатів Індексу людського розвитку, прогнозується, що люди, які проживають у країнах з дуже високим рівнем людського розвитку, житимуть на 19 років довше та вчитимуться на 7 років довше, ніж ті, хто живе у країнах із низьким рівнем людського розвитку. Приміром, дитина, народжена зараз у Норвегії – країні з найвищим ІЛР, – ймовірно, проживе понад 82 роки і навчатиметься майже 18 років. Водночас хлопчик, народжений в Україні, найімовірніше проживе 63 роки і присвятить навчанню 12 років. Змінити цю статистику під силу кожній громаді, яка візьме на озброєння запропоновані рішення для розвитку молодіжного потенціалу та людського ресурсу своєї громади.

 

Створили Молодіжну Раду: чому студенти на вихідні повертаються додому

 

Це дорадчий орган Біляївської міської ради. Варто зазначити, що від початку це була ініціатива самої молоді та першого голови Молодіжної Ради Костянтина Кравчука, яку підтримали в місті.

Такий формат зробив цю структуру живою та потрібною, перш за все, молоді. Спочатку вони показали свою роботу, потім у міськраді створили Положення про дорадчий орган.

Молодь сама запропонувала заходи, які хоче бачити, сама їх організувала: були артистами, сценаристами, режисерами. Міська рада надала звук, сцену, подарунки для учасників.

 

Перший фестиваль, який діти провели для дітей Біляївської громади 

 

Молоді люди сказали, що їм немає, де показувати свої таланти. Так народився перший фестиваль юнацької творчості “Дитячий квартал”.

Діти самі обрали номери, влаштовували прослуховування, писали сценарій, прикрашали територію. Вони проводили майстер-класи, організували квест та благодійний концерт. Кошти, які зібрали, пішли на лікування двох дітей з Біляївки. Потім були акції проти тютюнопаління, екосуботники, концерти гітарної музики та перегляд кінострічок під відкритим небом. Молодим людям дали змогу малювати на стінах: дитячого відділення, автобусних зупинок, перетворюючи їх на арт-об'єкти.

 

 

Така співпраця будувалася за принципом: діти показали, що можуть, міськрада підтримувала їх фінансами та організаційною роботою.

 

Минулого року саме Молодіжну раду громада обрала переможцем в номінації "За активну громадську діяльність" в конкурсі "Viva, Біляївка"

 

Тепер у місті обрали вже другий склад молодіжної ради. Це незамінні волонтери на всіх міських святах, помічники та реалізатори багатьох молодіжних ініціатив в громаді. Сьогодні голова Молодіжної ради Анна Шамотій.

- Почесно бути причетною до змін в моїй громаді. Відчуваю тут себе щасливою та корисною. А ще це просто цікаве дозвілля, багато нових друзів, спільнота, яка завжди тебе підтримує та стоїть поруч. Ми дружимо, хоча ходимо до різних шкіл міста та громади, але відчуваємо себе однією родиною.

 

Шкільний парламент: чому важливо долучати дітей до реформування школи

 

Усього до першого складу парламенту увійшло 36 школярів з 6-9 класів. Свою кандидатуру подати міг кожен бажаючий. Для цього потрібно було написати і надіслати до управління освіти міні-проєкт, який кандидат хотів би реалізувати в громаді. На основі відібраних проєктів визначили питання, над якими працюватимуть найближчим часом шкільні парламентарі.

 

Презентація шкільного Парламенту, Біляївка, 2019 

 

- Рішення створити такий парламент – це була ідея, яку запропонували самі діти, - розповідає керівник міського управління освіти Людмила Кобзар, - ми провели стратегічну сесію з питань молодіжної політики в громаді. Декілька ідей, які підтримали всі присутні, взяли в роботу. Ідея шкільного парламенту не нова, але ми спробуємо зробити її живою. На відміну від Молодіжної Ради, куди можуть входити люди, віком від 15 до 35 років, це структура лише для школярів. Їх загартування перед Молодіжною Радою.

 

 Ярмарки молодіжних ідей: скільки коштує комфорт

 

Це один з елементів програми “Громадського бюджету”. Молодь міста має не тільки сама запропонувати ідею, а й обрахувати її вартість, запропонувати свою участь в реалізації – будь-яку. Від прибирання території, де буде споруджено щось, до збору коштів.Так, завдяки такому проєкту діти вчаться рахувати: скільки коштує їх комфорт в громаді та їх бажання.

 

Молодь та діти міста розповідають про проєкт скейт-парку, який вони підготували на Ярмарок ідей в громаді

 

Наприклад, молодь хоче скейт-парк. Вони порахували, що тільки проєкт його спорудження обійдеться у 50000 гривень. Ще одна цьогорічна ідея – створення місць для комфортного відпочинку в школах. Передбачалося, що це будуть м’які дивани, пуфи, які обладнають у шкільних бібліотеках. Тільки для однієї школи потрібно щонайменше 28000 гривень.

Для того щоб отримати це фінансування, молодь має презентувати свою ідею, захистити її, знайти однодумців, які її підтримають, або навіть відмовитися, якщо ідея недопрацьована.

 

До речі, на літній період для молоді відкрили Молодіжну резиденцію - це приміщення з альтанками, wi-fi зоною та мінікухнею

 

Наприклад, від ідеї скейтпарку поки що відмовилися, оскільки діти під його розміщення запропонували територію однієї зі шкіл. Тоді як необхідно, щоб майданчик був відкритим для всіх.Таким чином в конструктивних дискусіях обирається найоптимальніший формат реалізації та фінансування ідеї. До речі, підтримати її можуть самі жителі. Наступного року є ідея проводити не ярмарок ідей, а пікнік. Там хочуть встановити спеціальні урни для народного фінансування найцікавіших проєктів.

 

Дискусійні клуби: вчимося захищати власну думку словами

 

Формат дискусійного клубу вкрай необхідний не тільки для молодих людей, а й взагалі для всіх соціальних груп, які не можуть порозумітися. Вміння озвучити гострі теми, знайти модератора, який спрямує його у необхідне русло – це майстерність, яка потрібна нашому суспільству, яке говорить мовою ненависті у соцмережах та у публічних дискусіях.

У Біляївці організують зустрічі дискусійного клубу на поки що нейтральні теми: чи повинні татусі долучатися до виховання дітей, в якому форматі; в чому секрет успішності: везіння чи тяжка праця тощо.

 

Ось так запрошують на засідання дискусійного клубу 

 

Успіх таких дискусій – у правильно підібраних спікерах та невимушеній атмосфері. Діти, молоді люди можуть задавати всі питання, які їх цікавлять. Приклад успішних бізнесменів, які говорять, що успіх – це 90% тяжкої праці, невдач та поразок – краще впливає, ніж 200 повчань, що треба вчитися та трудитися.

 

Учасники одного з дискусійних клубів громади 

 

Серед жителів громади, які читали ЗМІ про проведення клубу, навіть з’явилася ініціатива влаштовувати такі для дорослого населення. Сергій Римарчук, учасник ГО “Патріот”, депутат міськради зазначає:

- Це потрібно не тільки дітям – вміння конструктивно знаходити порозуміння на гострі питання, які по-різному сприймаються населенням. Нехай люди проговорять, посперечаються, випустять пар, але потиснуть один одному руки та розійдуться спокійно.

 

День молодіжного самоврядування: можливість для підлітків побути в кріслі мера

 

У Біляївці у 2018 році вперше провели День молодіжного самоврядування. Знову ж таки, право бути мером, керівниками комунальних підприємств чи управлінь – потрібно було заслужити. Всім бажаючим дали можливість написати есе на тему розвитку громади з акцентом у тому напрямку, де вони хотіли себе спробувати.

Ідея настільки захопила молодь громади, що багато хто писав: шкода, що вже не підходжу за віком. У конкурсі були вікові обмеження до 25 років.

Молодь міста разом з адміністративним апаратом протягом цілого дня працювали в абсолютно робочих умовах. Вели прийом громадян, виїжджали на виклики, спілкувалися з робітниками підприємств.

 

Заступник міського голови Микола Чорний та його молодий колега на день в рамках Дня молодіжного самоврядування Данило Головчук

 

Данило Головчук, допомагав заступнику міського голови з розвитку комунального господарства

- Контролювати комунальну галузь, яка практично забезпечує життєдіяльність всього міста, все одно, що творити добро. Ця робота непомітна, тому не завжди достатньо оцінюється. Обговорюючи тему екології, для себе зробив висновок, що дуже багато у вирішенні цього питання залежить від ментальності людей, змінити яку буває вкрай важко. Кожен повинен почати з себе і стати прикладом. Я тепер ще прискіпливіше ставитимусь до сміття і всього, що з ним пов’язано, розповідатиму про це своїм друзям та одноліткам.

 

Два мери - чинний та молодіжний 

 

Заради таких відгуків варто витратити час та спробувати провести такий день у своїх громадах. Бо діти, які провели навіть 5-6 годин в умовах наближених до реальності, повернуться з певним щепленням від популізму.

 

Стипендія для обдарованих студентів: це не підкуп

 

Для того щоб отримати таку стипендію, не досить гарно вчитися. Необхідно провести щось в рамках своєї громади.

- Ми впевнені, що маємо дати нашим дітям не лише можливість для вдалого старту, - говорить заступниця міського голови з соціально-економічних питань Надія Гончаренко, яка є ініціатором проведення більшості заходів для молоді громади, - ми хочемо, щоб вони відчували причетність до свого земляцтва. Навіть, якщо вони підуть у великий світ, нехай з гордістю кажуть, що родом з Біляївки. І хто знає, можливо, колись вже ці діти будуть підтримувати обдаровану молодь Біляївки або збудують в місті щось важливе та необхідне. Бо частка їх серця житиме тут.

 

Іван Берлінський - майбутній лікар. Влітку з власної ініціативи на волонтерських засадах брав участь в роботі станції Біляївської служби екстреної медичної допомоги. Окрім того, він учасник багатьох міських концертів 

 

Стипендіати програми проводили курси з екопросвітництва для вихованців дитсадків, фінансової грамотності, влаштовували квести та творчі майстерні. Один з хлопців, майбутній лікар, Іван Берлінський навіть брав участь у нічних чергуваннях на станції екстреної допомоги, а Юлія Капланян проводила заняття для учасників літнього табору, а у 2019 році прийшла в цю ж школу вчителькою початкових класів.

 

Юлія Капланян повернулася після відмінного навчання працювати у місто - вчителькою початкових класів 

 

Гра “Партія моєї мрії”: щеплення від популізму

 

Другий рік поспіль школи громади беруть участь в імітаційній грі “Партія моєї мрії”. Це, певною мірою, щеплення від популізму, вважає координаторка гри у Біляївці, педагог-організатор школи №2 Діана Сердюк.

- Це не політизація школи, а виховання активних, дієвих громадян, - говорить начальник відділу сім'ї і молоді Тетяна Малевська. - Наша ціль – сформувати в молоді здатність свідомо й відповідально робити свій вибір.

 

Гра, в якій все було по-справжньому 

 

Грати можна з будь-якого віку, але тут ставку зробили на 10-11 класи, бо саме їм за рік-два вже можна буде голосувати. Ідея гри полягає в тому, щоб дати змогу дітям зрозуміти, як працює система, як навіть один голос може все вирішити. За умовами гри, назв у партій немає, але все інше: агітація, програма, спостерігачі, як у справжніх виборчих перегонах.

 

Важлива умова якісної молодіжної політики: гендерний баланс

 

Молодіжну Раду першого скликання очолював хлопець. Зараз - дівчина. Один з найактивніших учасників – Олександр Яровенко, який пережив важке захворювання. На перших благодійних концертах молодь йому збирала кошти на лікування. Коли хлопець повернувся до активного життя, сам почав ініціювати безліч акцій, громадських проєктів. За “Розвиток молодіжного громадського руху” у 2018 році отримав премію у 7000 гривень від Одеської обласної ради та пожертвував половину для інших дітей з онкологією.

- Коли я хворів, то мені допомагало дуже багато людей. Сьогодні я хочу допомогти іншим, щоб вони теж отримали шанс та видужали.

- Всі діти рівні. Не залежно від їх статі, соціального статусу – це той принцип, на якому варто будувати молодіжну політику в громаді, - впевнений Біляївський міський голова Михайло Бухтіяров, - ми даємо змогу кожному проявити себе в громаді. Ніщо не може бути обмеженням для того, аби підтримати якісну та цікаву ідею, яка сприятиме розвитку Біляївської ОТГ.

Це все – готові рішення, які можна брати та впроваджувати в життя громад. До Біляївки протягом минулого року за досвідом реформування громади приїжджали 23 делегації з України та 1 - з Білорусі. Всі цікавляться, переважно, успіхами реформи децентралізації в сфері благоустрою, комунального господарства, пишуть схвальні відгуки про чистоту та благоустрій Біляївки, забуваючи, що найважливішій аспект – це людський ресурс.

Область:

Одеська область

Громади:

Біляївська територіальна громада

Джерело:

bilyayivka.city

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...

22 лютого 2024

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба голос». Як у Терешківській громаді працюють зі шкільним бюджетом

«Мало – просто щось купити дітям. Їм треба...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2018-му році до Терешківської сільської громади, що на Полтавщині, увійшли...

22 лютого 2024

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами ділитися з іншими». DECIDE розвиває співробітництво громад у сфері освіти

«Треба вирішувати проблеми спільно, а успіхами...

Швейцарсько-український проєкт DECIDE не тільки активізує життя громад, а ще й стимулює їх до створення спільних...