Вже за місяць плануємо подати до Уряду проект Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки, - В’ячеслав Негода

Мінрегіон у вересні планує подати на розгляд Кабінету Міністрів України Державну програму розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки, як того вимагає Указ президента від 22 липня 2019 року.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час круглого столу з обговорення перспектив розвитку гірських територій українських Карпат, що пройшов 12 серпня в Ужгороді.

«Указ Президента має дати значний поштовх у розвитку гірських територій Закарпатської, Івано-Франківської Львівської та Чернівецької областей. Хоча два місяці – це замало для підготовки якісної державної програми, але у випадку Карпатського регіону – цілком реально. Ми стартуємо не з чистого листа - розвиток гірських територій вже не перший рік є одним з пріоритетів Мінрегіону і Уряду в цілому. Результатом спільної роботи наших фахівців та українських і міжнародних експертів стала Концепція розвитку гірських територій українських Карпат, затверджена Урядом у квітні цього року. У розробці цього документу ми використовували кращий європейський досвід - Австрії, Словенії, Франції, Швеції, Італії, Іспанії. На більшості наших напрацювань і ґрунтуватиметься майбутня Державна програма», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, основними напрямами Державної програми будуть:

  • розвиток традиційних і найбільш перспективних для регіону видів господарської діяльності, лісового та сільського господарства;
  • забезпечення екологічної безпеки в регіоні, відновлення лісів та оптимізації структури ландшафтів;
  • збереження історико-культурної спадщини.
  • підвищення транспортної та інформаційної доступності тощо.

«Ця державна програма має бути підкріплена рядком у Державному бюджеті на наступний рік, де буде вказана конкретна сума. І її розмір залежатиме від тих заходів, які ми спільно з вами запропонуємо», - звернувся В’ячеслав Негода до представників регіональної влади Закарпаття.

Одним із першочергових заходів в рамках майбутньої Державної програми має стати розроблення схеми планування гірських територій Українських Карпат. Ця схема включатиме в себе пропозиції з перспективних напрямів просторового розвитку гірських територій, раціонального природокористування, збереження природної та культурної спадщини тощо.

Ще один важливий момент, на думку першого заступника Міністра, – це постійний моніторинг розвитку цих територій. «Кожен охочий повинен мати можливість побачити, як розвивається та чи інша територія, як реалізуються проекти. Зокрема, нам це потрібно, щоб мати змогу оперативно реагувати на проблеми», - пояснив В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що Мінрегіон вже працює над розробкою Інтерактивної системи моніторингу, яка дозволить у режимі реального часу відслідковувати та оцінювати стан соціально-економічного розвитку гірських територій, в тому числі реалізацію заходів майбутньої Державної програми.

«Важливо також, щоб заходи з підтримки розвитку гірських територій, які ми спільно з вами запропонуємо, відповідали стратегічним документам регіонального розвитку. Крім того, пріоритетні завдання розвитку гірських територій мають бути чітко визначені у кожній регіональній стратегії розвитку», - резюмував В’ячеслав Негода.

 

Довідка

Мінрегіон спільно з Асоціацією районних та обласних рад за підтримки Посольства Республіки Польща в Україні проведе 5 круглих столів, перший з яких вже відбувся 27 червня в м. Трускавець Львівської області в рамках IV Форуму місцевого розвитку.

Наступні круглі столи пройдуть 20 серпня в Івано-Франківську та 21 серпня в Чернівцях. На початку вересня в Києві відбудеться підсумковий круглий стіл де презентують проект Державної програми розвитку регіону Українських Карпат на 2020-2022 роки, яка буде внесена на розгляд Уряду.

12.08.2019 - 18:00 | Переглядів: 9303
Вже за місяць плануємо подати до Уряду проект Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки, - В’ячеслав Негода

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода гірські території

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....

27 березня 2024

Загрози та виклики соціальної сфери громад на тлі повномасштабного вторгнення: результати дослідження

Загрози та виклики соціальної сфери громад на...

Проєкт «Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг»...