Децентралізація на Волині: історія успіху Зимнівської ОТГ

Зимнівську ОТГ сміливо можна назвати піонером децентралізаційної реформи на Волині. Об’єднана громада утворилася у числі перших у жовтні 2015 року. Експертка з комунікацій Центру розвитку місцевого самоврядування на Волині Олена Кузьмич зазначає, що у процесі становлення ОТГ під них навіть писалися деякі закони. Нині громада міцно стоїть на ногах і динамічно розвивається. Що вдалося досягти, журналісти та представники волинських ОТГ дізнавалися під час прес-туру «Історії успіху волинських ОТГ» від Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування.

 

Головне, щоб децентралізацію не згорнули

 

До складу Зимнівської ОТГ входить 24 населені пункти, у яких проживає 8 700 людей. За словами голови об’єднаної територіальної громади В’ячеслава Католика, децентралізаційна реформа відкрила багато можливостей для розвитку. Кошти залишаються на місцях, громади використовують їх на власний розсуд. Важливо, що ОТГ відчувають підтримку держави в усіх напрямках.

– Реформа децентралізації має на меті наблизити адмінпослуги до населення і покращити їхню якість. Мешканцям віддалених сіл нема потреби їхати у центр громади, щоб отримати довідку чи консультацію Це дуже важливо для старших людей, – зазначає Олена Кузьмич.

У Зимнівському ЦНАПі мешканці громади можуть отримати 122 послуги. Тут можна прописатися, оформити соціальну допомогу, отримати свідоцтво про народження чи смерть та інші необхідні документи. Для прикладу, якщо у подружжя народжується третя дитинка і вони приходять її реєструвати, то відразу її прописують, оформляють субсидію, допомогу при вагітності і пологах, отримують посвідчення багатодітної родини. Багато необхідних послуг люди можуть отримати на місцях, адже адміністратори ЦНАПів працюють у старостинських округах на віддалених робочих місцях.

– Ми постійно розвиваємося, – наголошує голова ОТГ. – Це відбувається завдяки професійним кадрам, які працюють у нашій громаді. Вони їздять на навчання, я це тільки заохочую. Хороших фахівців стимулюємо матеріально. Якщо педагог сумлінно навчає школярів і вони стають переможцями обласних олімпіад, то вчитель отримує до 10% доплати до посадового окладу за кожного призера. У Зимнівській школі є вчителі, які отримують більше, ніж я. У школі потужна навчальна база, сильні педагоги. Недаремно ж четверо дітей із райцентру захотіли вчитися у Зимному.

В’ячеслав Католик зазначає, що на території ОТГ майже не будують нових закладів, бо капітально ремонтують набудоване. Це клубні заклади, приміщення дитсадків і сільських рад. Зокрема, у Зимному в старому приміщенні сільради в рамках проекту «Дільничний у громаду» облаштовують кабінет для дільничного інспектора. Він зможе там і працювати, і відпочивати.

 

 

Ресурсами треба розпоряджатися розумно

 

Щоб дізнаватися про проблеми, які хвилюють людей, в ОТГ постійно проводять виїзні прийоми громадян. Раз у три місяці голова громади, староста і адміністратор бувають у кожному селі ОТГ. В’ячеслав Католик жартує, що він щороку буває на кожній дільниці, коли там відзначають свято села.

У Зимнівській ОТГ практикують укладання міжмуніципальних договорів. Це дозволяє узгодити послуги із медобслуговування у райцентрі, доки у Зимному не збудують свою амбулаторію. Проектно-кошторисна документація уже проходить експертизу. Також така практика спрощує прокладання водопроводу із Володимира-Волинського на новий житловий масив у Зимному.

Щодо використання землі, то в Зимнівській ОТГ віддають ділянки в оренду. Адже вважають, що продаж ділянок – це одноразова акція. Нині в громаді чекають проведення аукціонів, адже є охочі відкрити равликову ферму, вирощувати зернові, розводити велику рогату худобу і навіть страусів.

 

Інформація – це важливо

 

Щоб мешканці усіх населених пунктів знали, що відбувається в ОТГ, керівництво поставило мету покрити їх високошвидкісним інтернетом. Нині два провайдери над цим працюють. Адже у соцмережах є сторінки Зимнівської ОТГ та очільника громади. Але не відкидають у Зимному і паперові носії інформації – тут виходить газета Зимнівської громади. А в Хобултові – інформаційний вісник «Хобултівська радниця», яку наповнює, друкує і розповсюджує бібліотекар місцевої книгозбірні.

Проектна група Зимнівської ОТГ активно працює над залученням міжнародних проектів. За підтримки Канадського посольства у Зимному створили ЦНАП, завдяки фонду «Відродження» в ОТГ з’явився Центр підтримки та реабілітації учасників АТО та їхніх родин, а музичне обладнання для комунікації громада отримала за підтримки Ради Європи.

– Ми свідомо створили проектну групу, а не вакансію проектного менеджера, – пояснює В’ячеслав Католик. – Адже проекти пишуть кілька людей, відтак шанси на перемогу збільшуються. Діє молодіжна рада, у яку входять учні усіх шкіл громади. Вони продукують ідеї, а ми беремо на себе співфінансування. Жодних обмежень нема, це стимулює молодь писати більше проектів. Ми завжди готові підтримувати їхні ініціативи.

Голова ОТГ переконаний, що Зимнівська громада має хороші перспективи. Адже молодь від них не тікає, навпаки, села активно розбудовуються. Мешканці мають всі умови для навчання, роботи і дозвілля. Усі села забезпечені транспортним сполученням. Має усі перспективи розвиватися і агротуризм. Адже нещодавно у В’ячеслава Католика була розмова із охочими облаштувати в одному із сіл екопоселення.

Область:

Волинська область

Громади:

Зимнівська сільська об’єднана територіальна громада Зимнівська територіальна громада

Джерело:

volynnews.com

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...