У Великій Бузовій створили соціальне підприємство виробів з дерева

У Великій Бузовій за підтримки «Астарти-Київ» учні з вчителем трудового навчання створили соціальне підприємство виробів з дерева. Проект «Lilac tree» — майстерня виробів з деревини, які потім йдуть на продаж. Виручені кошти учні місцевої школи вкладають у нове обладнання, щоб створювати ще якісніші товари.

 

 

Учні Великобузівської школи Шишацького району взяли участь у таборі «Підйом». Його організовує агропромхолдинг «Астарта-Київ» разом з благодійним фондом «Повір у себе». Навчаються тут учні шкіл тих громад, де працюють підприємства холдингу. Ментори «Підйому» — студенти Української Академії Лідерства. На таборі засвоюють проектний менеджмент, захищають проекти та отримують на них гранти від фонду.

Вихованці Великобузівської школи представили та захистили проект «Lilac tree» («Бузкове дерево»). Ідея — у створенні виробів з дерева на гуртку різьблення, та їхній подальший продаж. Ініціатори отримали грант від «Астарти-Київ» на реалізацію проекту.

 

 

У школі є майстерня, де діти збираються на гуртку разом з учителем трудового навчання, креслення та інформатики Геннадієм Світличним. Свого часу він звернувся до одного з брендів ручних електроінструментів з проханням допомогти. Так майстерня отримала якісне обладнання. Це і дало поштовх учням продовжити розвиток у цій сфері.

— Ми показували, розповідали, що в нас є. І нам кажуть: «Зробіть щось круте, у вас така класна майстерня, нова, таке обладнання». І ми вирішили відкрити на базі майстерні цей соціальний проект. Презентували його, всім сподобалося і нам надали грант, — розповідає учениця 9-ого класу Юлія Рибченко.

 

 

На отримані кошти учні закупили матеріали для виробів. Нині тут виготовляють кухонні дощечки, лопатки, стільчики, лави, скриньки. А з продажу вже вдалося придбати багатофункціональний верстат. Учень 10-ого класу Назар Марюхна перший випробував його в дії. Говорить, що робитиме тут скриньки для подарунків.

— Ми повністю переобладнали, модернізували наше електрообладнання. Тут в майстерні поставили електророзетки, роз’єми, поміняли проводку в старих верстатах, зробили навісні пересувні переноски, — розповідає вчитель Геннадій Світличний. У планах у дітей — продавати більше виробів та дообладнати майстерню.

 

 

Геннадій Світличний зазначає, що учні хочуть швидкого успіху, проте для гарних результатів необхідно наполегливо працювати:

— Діти дуже талановиті, і займають призові місця з трудового навчання по області. У рамках «Lilac tree» кожен з них робить ту частину роботи, яку вміє найкраще. Хтось малює, хтось зачищає вироби, хтось їх скручує. І загалом маємо гарний результат.

 

 

Теги:

молодь

Область:

Полтавська область

Громади:

Шишацька селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

poltava.to

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...