«Бюджетна децентралізація довела свою ефективність, але потребує удосконалення», - В’ячеслав Негода

Мінрегіон продовжує роботу над удосконаленням бюджетної децентралізації. Реформа стартувала в 2015 році і забезпечила суттєве зростання місцевих бюджетів (якщо у 2014 році власні доходи загального фонду місцевих бюджетів складали 68,6 млрд грн., то у 2018 році бюджетна децентралізація наростила цей показник до 234,1 млрд грн.) Однак практика показала необхідність подальшого удосконалення системи формування належної ресурсної бази місцевого самоврядування. Які питання необхідно для цього вирішити, що змінити у законодавчій базі і які це дасть результати, обговорили на робочій зустрічі в Директораті з питань місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адмінтерустрою Мінрегіону за участі експертів.

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода поінформував, що відомство спільно з експертним середовищем, асоціаціями органів місцевого самоврядування працює над пропозиціями, які удосконалять систему горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів, упорядкують розподіл додаткової дотації, акцизного податку та іншими пропозиціями.

«Бюджетна децентралізація довела свою ефективність. За роки її впровадження ми набули певного досвіду, постійно комунікуємо з місцевим самоврядуванням і бачимо, що необхідно змінити, аби міжбюджетні відносини були однаково справедливими для територіальних громад і їх бюджети зміцнювали свою спроможність», - зазначив В’ячеслав Негода.

Серед завдань – і вирішення питання тих районів, територія яких повністю, або майже повністю покрита об’єднаними громадами. Адже  в таких районах більшість повноважень від районних рад і райдержадміністрацій передано на рівень об’єднаних громад, однак фінансування цих структур залишилося незмінним.

Також в Мінрегіоні мають намір підготувати пропозиції щодо типової структури виконавчого органу місцевого самоврядування і оплати праці його працівників.

«Найближчими днями ми запросимо до обговорення всіх цих питань асоціації органів місцевого самоврядування. Сьогоднішня зустріч передує спільній роботі з усіма зацікавленими сторонами над питаннями формування належної ресурсної бази місцевого самоврядування. Ми сподіваємося на результативну роботу, яка дасть відповіді на ті питання, які сьогодні лунають від міських і сільських громад та інших органів місцевого самоврядування, а також відображенням цих пропозицій під час підготовки проекту держбюджету на 2020 рік», - сказав перший заступник Міністра.

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...