Фестиваль борщу, що об’єднує

День села – це одне з найулюбленіших свят жителів невеликих сіл та містечок. В кожній місцині – свої традиції, обряди та звичаї. В цей день віншують та відзначають земляків, найстарші родини, найпрацьовитіших односельців. Але що робити тим селам, де жителів стає все менше, грошей на подарунки не дуже багато та і люди збираються у центрі все рідше?

У селі Городище на це запитання відповіли креативно! Організували три роки тому місцеве свято борщу «для своїх», яке за короткий строк перетворилося у гастрономічно-пісенний фестиваль «Варись, варись, борщику!».

6 липня у Городищі на фестиваль борщу зібралися місцеві мешканці та гості з Коропської громади та сусідніх міст і сіл. Гостинні господарі пригощали всіх місцевими стравами та варили величезний столітровий казан борщу і пекли запашні пампушки. На фестиваль зібралися команди куховарів, кожна з яких презентувала свій борщ. Члени журі оцінювали і презентацію, і саму страву.

«Цього року у нас уже і виставка робіт, і підприємці зацікавилися, і дитячий майданчик сьогодні дітей радує. По суті свято стає відомим, більше учасників фестивалю. Ми таким чином вирішили про себе заявити: «Ми живі, і ми будемо боротися за своє майбутнє!» І ми хочемо щоб так і в усій Україні, кожен прагнув кращого. За кількістю людей, які завітали на свято, то бачимо, що наш фестиваль вже отримав розголосу. І хотілося б, щоб не тільки на свято у нас було так людно», - каже Наталія Антоненко, староста Городищенського старостинського округу.

Творчі ансамблі та народні колективи, місцеві мешканці та гості свята – всі в один голос кажуть, що фестиваль «Варись, варись, борщику!» вийшов на славу.

Фестиваль «Варись, варись, борщику» стає все більш популярним: минулого року було сім колективів, то цього року вже 12. Нам треба цей фестиваль робити регіональним, проводити рекламну кампанію, щоб всі могли планувати час, розуміти умови участі. Додати туристичну родзинку»,- Людмила Самойловська, начальник відділу культури Коропської селищної ради. Вона запевнила, що наступного року у Коропській громаді обов’язково проводитимуть фольклорно-гастрономічний фестиваль.

За її словами, такі фестивалі не просто об’єднують. Вони народжують в душах людей віру у майбутнє, привчають дітей до наших традицій. І вони переконують, що разом ми сила.

«Для кожної громади важливо знайти свою туристичну «родзинку». Віднайти ту унікальність, яка зробить територію популярною, відомою серед місцевих і гостей громади. Ярмарки, фестивалі – це яскраві події, які об’єднують громаду, створюють атмосферу свята і приносять економічні результати. Адже гості свята завжди хочуть скуштувати «місцеву страву», побачити «місцеві атракції», придбати «місцеву продукцію». І все це створює додаткову вартість та робочі місця у громаді», - підкреслила Оксана Стельмах, радниця з комунікацій Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

10.07.2019 - 09:15 | Переглядів: 10442
Фестиваль борщу, що об’єднує

Теги:

культура туризм Культура кращі практики

Область:

Чернігівська область

Громади:

Коропська селищна об’єднана територіальна громада Коропська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...