Чому доречно створити оновлений Бахмутський район

У Донецькій області триває обговорення формату нового адміністративно-територіального устрою та реформування районів. Експерти пропонують різні варіанти нового поділу на райони, всі вони публічно обговорюються за участю обласної, місцевої та районної влади. 

Під час засідання робочої групи з реформування адміністративно-територіального устрою говорили про створення чотирьох великих районів – Краматорського, Маріупольського, Покровського та Вугледарського ( або Волноваського). Але були також пропозиції створити й Бахмутський район, відокремивши частину території великого Краматорського району. Таку думку обґрунтовував у тому числі Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького ЦРМС.

 

 

У Бахмутській райдержадміністрації впевнені, що для створення нового Бахмутського району існують вагомі підстави. В тому числі історичні, економічні, екологічні, географічні, культурні тощо. Про перспективи створення Бахмутського району говорили під час візиту до Бахмутської РДА  команди Донецького ЦРМС  на чолі директором Сергієм Івахніним.

Історія Бахмутського краю бере свій початок із сивої давнини, розповіли під час робочої зустрічі представники райдержадміністрації. Вперше Бахмутська сторожа згадується в документах 1571 року, у 1701 році була побудована нова фортеця Бахмут. У 1789 році з’явився Бахмутський повіт, який проіснував як адміністративна одиниця аж до 1923 року. В 20-х роках минулого століття Бахмут був центром Донецької губернії.

Учасники зустрічі обговорили питання адміністративно-територіального устрою Донецької області та доцільність створення Бахмутського району в новому форматі, до складу якого увійдуть нинішні Бахмутський та Костянтинівський райони, міста Бахмут, Костянтинівка та Торецьк.

У такому складі населення нового Бахмутського району складатиме майже 338 тис. жителів, без урахування тимчасово окупованої території Бахмутського району.

При формуванні нової системи адміністративно-територіального устрою важливим фактором є транспортне сполучення. З Краматорськом, у випадку об’єднання територій у Краматорський район, буде відсутнє пряме транспорте сполучення віддалених населених пунктів з районним центром , а відстань сягатиме 85 та більше кілометрів, зазначає Дмитро Дресвянніков, голова Бахмутської РДА.

 

У межах нинішнього Бахмутського району та з населеними пунктами інших районів транспортне сполучення забезпечується залізничним та автомобільним транспортом. Сам Бахмут логістично зручний для транспортного зв’язку віддалених сіл з містом. А перенесення районного центру в Краматорськ погіршить логістику пасажирських перевезень, віддалить населені пункти від райцентру, зумовить необхідність розробки нових маршрутів.

Загалом у Бахмуті жителі району можуть отримати якісні адміністративні та соціальні послуги, до Бахмутського госпітального округу входять окрім Бахмута та району також Сіверська, Соледарська та Званівська ОТГ, жителі яких отримують в бахмутських лікарнях медичні послуги другого рівня.

«Створення Бахмутського району в новому форматі з адміністративним центром у Бахмуті є доцільним та обґрунтованим, - зазначає Дмитро Дресвянніков. – Вважаємо таку модель оптимальною для населення. Це сприятиме стабільності суспільно-політичної ситуації на відповідній території, вирішенню питань надання соціальних послуг населенню, кадрового забезпечення, інфраструктури для розміщення районного рівня влади».

Сергій Івахнін, директор Донецького ЦРМС, упевнений, що Бахмутський район може бути створений, це треба обговорювати. В тому форматі, що пропонують експерти, Краматорський район може бути занадто великий, як за територією, так і за кількістю жителів, яких буде понад 700 тис. людей. А значить, можуть бути складнощі з адмініструванням такого великого району.

Максим Ткач, радник з питань децентралізації, вказує також  на велику різницю між районами. Якщо у Вугледарському районі житимуть  138 тис. людей, то у Краматорському майже в п’ять разів більше. Від загальної кількості жителів області це складатиме аж 40%, а територія – понад 30% загальної площі регіону.  До того ж, у складі великого Краматорського району бачить  себе нинішній Олександрівський район, який за розрахунками експертів має увійти до складу великого Покровського району.

 

 

Під час візиту до Бахмута команда Донецького ЦРМС мала нагоду поспілкуватись з Сергієм Татаріновим, місцевим істориком та краєзнавцем. Він детально досліджує історичні корені Бахмутського району, приділяє увагу історичним об’єктам на території громад та закликає їх розвивати. Він також тяжіє до створення переформатованого Бахмутського району і готовий по поличках розкласти історичну складову нового району.

Потенційна Торецька міська ОТГ за пропозицією експертів має увійти до великого Краматорського району, але в Торецьку більш схиляються до обговорення ідеї створення оновленого Бахмутського району.  Сергій Вінник, заступник голови Торецької ВЦА, брав участь у обговоренні моделі адміністративно-територіального устрою Донецької області під час засідання робочої групи в Донецькій ОДА. Згодом під час роботи над Стратегією розвитку Торецької громади він презентував учасникам заходу обидва варіанти – включення території Торецької ОТГ як до Краматорського району, так і можливість створення Бахмутського району, куди буде входити Торецьк та навколишні села. Учасники робочої групи одноголосно виступали за обговорення моделі Бахмутського району.

В першій половині липня Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування проведе зустріч усіх сторін, зацікавлених у формуванні Бахмутського району,  аби за круглим столом знайти точки дотику. На зустріч запропоновано запросити представників Бахмутської, Костянтинівської райдержадміністрацій та райрад, Бахмутської та Костянтинівської міських рад, ВЦА міста Торецьк.

Теги:

створення спроможних громад район

Область:

Донецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...