"Сьогодні, в умовах децентралізації, ОТГ отримують від держави нові додаткові механізми розвитку інфраструктури та розбудови малих міст" - Євген Нищук

У рамках робочої поїздки до Харківщини Міністр культури України Євген Нищук відвідав село Сковородинівку Золочівського району, яке знамените тим, що тут деякий час жив і творив відомий мислитель Григорій Сковорода. Окрасою селища є Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди, де експонуються книги, картини, предмети українського побуту, які яскраво передають дух того часу, а також  центральна експозиція музею - присвячена саме життю Григорія Савича, його поетичній і педагогічній спадщині.

Після огляду  експозиції та зустрічі  з керівництвом музею, Міністр культури поспілкувався з представниками місцевої громади, які опікуються питаннями культури та освіти району. За словами містян, територіальна громада, яка створена рік тому, приділяє необхідну вагу підтримці та розвитку  як культурних об’єктів селища, так і реалізації культурно-мистецьких ініціатив. Так, наразі силами громади відбувається реконструкція та оновлення  місцевої бібліотеки, на базі Національного літературно-меморіального музею Г.С.Сковороди проводяться культурно-мистецькі  та наукові  події, місцева музична школа  стала однією із 29 шкіл України учасником пілотного проекту з упровадження в освітній процес мистецьких шкіл освітніх програм початкової мистецької освіти.

Також під час спілкування учасники зустрічі порушили низку проблемних питань, які на їх переконання, потребують додаткової уваги з боку держави. Це питання розбудови інфраструктури, яке потребує значних коштів, підготовка заходів до відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди, прагнення громади відновити  церкву (кінець 18 ст.), яка була знищена нацистам  у роки Другої світової війни.  

Міністр культури Євген Нищук зазначив, що в останні роки питання розвитку культури є одними з пріоритетних в державній політиці, наразі на порядку денному розгляд питання  культурної субвенції, що в умовах реформи децентралізації має забезпечити рівний доступу всіх  громадян України до якісного культурного продукту. Створені нові механізми – інституції нового типу  Український культурний фонд та Український інститут книги, які дають великі можливості реалізації культурної політики по різних напрямках, зокрема отримання державної грантової підтримки на  реалізацію культурно-мистецьких проектів.

В цьому контексті громада  має  час на підготовку якісного проекту на отримання гранту від Українського культурного фонду для проведення до 300-річчя Григорія Сковороди масштабного культурно-наукового форуму, який може стати брендом краю.

Також результативною можливістю підтримки культурних ініціатив у об‘єднаних територіальних громадах та малих містах, за словами Євгена Нищука,  є, ініційований Мінкультури проект «Малі міста – великі враження»,  що вже продемонстрував прекрасні результати  розвитку інфраструктури та розбудови малих міст. Зокрема, минулого року його учасниками стали і представники Харківщини з проектами Міжнародний Рєпінський пленер  і  "Культурний хакатон" у Шарівці.

Ще одним важливим напрямком, над яким активно працює Мінкультури є розвиток креативних індустрій та відродження народних ремесел, що створює високі можливості для розвитку соціально-економічного потенціалу регіону.

Приєднані зображення:

Теги:

культура

Область:

Харківська область

Джерело:

Міністерство культури України

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...