ОТГ готові перебрати на себе повноваження області по ремонту доріг. Приклад Херсонщини

Кочубеївська об’єднана територіальна громада, що на Херсонщині, не просто проводить капітальний ремонт комунальних доріг, які знаходяться на балансі громади, вона готова взяти під свою опіку навіть дороги обласного значення, щоб власними силами проводити на них ремонтні роботи. 

У 2015-му році на Херсонщині утворилася перша об’єднана територіальна громада – Кочубеївська. До її складу увійшли 14 сіл Високопільського району, що межують з Дніпропетровською областю.  За чотири роки громада збільшила свій бюджет у десятки разів, відкрила Центр надання адміністративних послуг, сама утримує школи і амбулаторії, запровадила бюджет участі. Крім того, Кочубеївська ОТГ сама ремонтує свої дороги.

 

Досягнення Кочубеївської ОТГ 

 

Територіально ці 14 сіл ОТГ розташовані далеко від великих міст, буквально в степах, і дороги, які ведуть до цих населених лише мають назву доріг. Це шляхи, які хіба що пам’ятають колір асфальту.

Зміни почалися у 2016-му, наступного року після об’єднання, розповідає голова Кочубеївської ОТГ Іван Дударь. Тоді за власні кошти та із залученням державної субвенції – кошти на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад — громада капітально відремонтувала близько двох кілометрів доріг у трьох населених пунктах. Асфальту там не було ніколи.

«Ремонт проводився не ямковий, а був постелений сплошний асфальт в населених пунктах Орлово.  Там навіть при Радянському Союзі тоді ще не вийшло постелити асфальт, люди були приємно вражені, коли це ми зробили. В селі Кочубеївка по вулиці Ювілейній також був прокладений асфальт та провулок від вулиці Менонітської до вулиці Арташатської. Частково ямковий ремонт проводився також у 2016-му році по декількох вулицях у селі Заградівка, тобто це був той перерив, коли після 90-х в нас в селі про капітальний ремонт доріг, про прокладання асфальту вже давно забули».

Територією Кочубеївської ОТГ проходять не тільки комунальні, а й центральні дороги обласного значення. Вони теж давно не бачили навіть ямкового ремонту. Відповідно до законодавства, громада не має права своїми силами ремонтувати такі дороги – це завдання області,бо вони у неї на балансі. Але Кочубеївська об’єднана територіальна громада знайшла вихід.

 

Голова Кочубеївської ОТГ Іван Дударь

 

«Ми з 2016-го року працювали з обласною державною адміністрацією та обласною радою в питанні, щоб залучити кошти на ремонт цих обласних доріг, які проходять центральними вулицями по Кочубеївській ОТГ. І в 2018-му році ми декілька звернень писали, щоб нам передали ці дороги, але потім дійшли такого мудрого і компромісного рішення — наша громада за рахунок власного бюджету, тобто платників податків, виділила кошти в розмірі 800 тисяч на ремонт доріг. А дороги обласного значення – це Кочубеївка-Давидів Брід. Перерахували ці кошти в обласний бюджет, обласний бюджет добавив кошти зі свого бюджету та провели тендер. І на сьогодні почато ремонт капітальний дороги Кочубеївка-Давидів Брід, на які передбачається 3,5 км замінити асфальтного покриття, та 4 км – це білощебенева дорога, там насипати щебінь, попрофілювати, це в напрямку Білої Криниці, залізничної станції»

На території громади близько 150 км доріг. Чимало з них і досі потребують ремонту. Проте їхній капітальний ремонт став можливим після впровадження реформи децентралізації, коли гроші почали залишатися на місцях.

Приєднані зображення:

Теги:

дороги інфраструктура

Область:

Херсонська область

Громади:

Кочубеївська сільська об’єднана територіальна громада Кочубеївська територіальна громада

Джерело:

Громадське радіо

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...