Кам’янська ОТГ: найдовша алея сакур, «сонячне поле» за 35 млн євро та турбота про бездомних тварин

3 травня до Кам’янки з’їдуться мери міст України, аби посадити алею, що стане не лише окрасою міста поетів та композиторів, але й унікальністю цілого регіону.


Про це стало відомо під час візиту до Кам’янської та Михайлівської громад журналістів, організованого Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Днями до Кам’янської ОТГ доставлять 286 п’ятирічних сакур. Вони і стануть символічною «Алеєю дружби мерів України». Саджати сакуру до Кам’янської громади завітають мери міст України, а також планується візит послів Японії та Норвегії.

 

Тут скоро цвістиме алея сакур

 

За словами міського голови Кам’янки Володимира Тірона, алею облаштують зонами відпочинку, вказівниками, парковим освітленням та камерами відеобезпеки.  

Завдяки підтримці Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА, Черкаського ЦРМС та Черкаської агенції регіонального розвитку, Кам’янській громаді вдалося отримати 7,3 млн грн на розбудову та облаштування  Тясминського каньйону. Цей проект переміг у конкурсі проектів регіонального розвитку, які  реалізуються за рахунок коштів держбюджету, отриманих від ЄС. Роботи розпочали торік – і уже сьогодні туристи  можуть спускатися до каньйону і милуватися місцево красою по сучасній доріжці з плитки. Загалом, передбачено створення під'їздів та підходів до Тясминського каньйону, облаштування трьох джерел, прибережної зони, пішохідних доріжок, оглядових майданчиків,  сходів, місць для купання та відпочинку.

 

Реконструкція Тясминського каньйону 

 

Цьогоріч у Кам’янці втілюватимуть ще один масштабний проект. На 50 гектарах, де росла амброзія та самосів,  норвезька компанія Scater Solar побудує сонячну електростанцію - перший проект цієї компанії в Україні. Потужність електростанції - 25 МВт, вартість проекту - 30 млн євро. Цікаво, що, викорчувавши чагарники, які поросли на місці, призначеному для будівництва, норвежці компенсували Кам’янці біля 880 тис. грн за спричинену довкіллю шкоду. Саме ці кошти і стали основою для реалізації проекту зі створення унікальної алеї сакур. Сонячна електростанція, за проектними даними, забезпечить місто 30 робочими місцями та поповнить місцевий бюджет на 1 млн грн.

 

Місце спорудження сонячної електростанції

 

Цього ж року у Кам’янській ОТГ розвиватеметься програма регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. Громада першою в Україні спорудила стерилізаційно-карантинний пункт, де вуличних тварин лікують, стерилізують та вакцинують проти сказу. Споруджений наприкінці минулого року (за співфінансування обласного природоохоронного фонду),  пункт уже встиг стерилізувати біля 30 тварин – і, за словами волонтера Олександра Новікова, цьогоріч продовжить свою роботу. Для цього тут проведуть роботи з благоустрою території, встановлять огорожу та літні вольєри для тварин.

 

Притулок для тварин 

Область:

Черкаська область

Громади:

Кам’янська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

21 березня 2024

У двох громадах Харківщини відкрили Центри життєстійкості

У двох громадах Харківщини відкрили Центри...

Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили Центри життєстійкості для своїх мешканців. Відтепер...

21 березня 2024

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки: інтерв’ю зі старостою

Сприяти мобілізації, але не роздавати повістки:...

Як старості вибудувати роботу з жителями громади, завоювати їхню довіру і не зрадити очікування. Автор: Євген...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

07 березня 2024

Як Мостиська громада залучає мешканців до цивільного захисту

Як Мостиська громада залучає мешканців до...

Мостиська громада, що на Львівшині, за допомогою міжнародних партнерів створила добровільну пожежну команду у селі...