Децентралізація об’єднала країну, – Володимир Гройсман у Харкові

Запроваджена Урядом України децентралізація – передача повноважень та фінансових ресурсів на рівень громад – об’єднала країну і стала реальною та ефективною альтернативою ідеї федералізації України. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Ради регіонального розвитку у Харкові. Однією з центральних тем засідання став перебіг реформи децентралізації та необхідність виходу на її новий етап – незворотності змін.

Символічно, що п’ять років тому саме у Харкові Володимир Гройсман, на той момент Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, представив саму ідею реформи – не тільки як основу нового управління на центральному та місцевому рівні, а й як альтернативу федералізму та сепаратизму. Обраний тоді курс на реформу повністю виправдав себе.

«Рішення, які ми приймаємо, зумовлюють розвиток нашої держави на середньострокову і довгострокову перспективу, – сказав Володимир Гройсман. – В 2014 році нам пропонували федералізацію, яка б розшматовувала Україну. А ми запропонували те, що з’єднає державу, – реформу децентралізації. За 4 роки ми провели реформу, яка дозволила втричі збільшити бюджети громад. І зараз треба ефективно використовувати ресурси – для досягнення цілей. Які у нас завдання? Дати нову якість освіти, медицини, інфраструктури. Двигуном розвитку є національна економіка».

Глава Уряду наголосив, що зараз повністю змінено модель управління і мова йде про плани розвитку на 3-5 років вперед. «Роль місцевого самоврядування тут надважлива – з точки зору формування середовища, в яке якісно і комфортно інвестувати. Минулий рік ми завершили з непоганими результатами. Цього року, незважаючи на політичні процеси, треба підтримувати стабільність, забезпечувати надходження інвестицій та зростання, в тому числі використовуючи можливості децентралізації, що дозволяє зростати регіональним економікам та національній економіці в цілому».

14.03.2019 - 12:13 | Переглядів: 6564
Децентралізація об’єднала країну, – Володимир Гройсман у Харкові

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

Урядовий портал

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...