УВАГА! КОНКУРС з відбору об’єднаних громад для проекту «Бюджет участі як інструмент розвитку громади»

Західноукраїнський ресурсний центр (ЗУРЦ) оголошує конкурс з відбору об’єднаних територіальних громад (ОТГ) для проекту «Бюджет участі як інструмент розвитку громади», який реалізовується за підтримки  Програми «U-LEAD з Європою».


До участі в конкурсі запрошуються сільські, селищні та міські об’єднані територіальні громади, які знаходяться на території Львівської, Волинської, Закарпатської, Рівненської, Тернопільської та Івано-Франківської областей.

Мета проекту  -  підвищити рівень  участі громадян ОТГ західної України у прийнятті рішень  через запровадження у цих громадах бюджету участі.

У межах цього конкурсу відберуть 4 об'єднані територіальні громади, у яких будуть запроваджені бюджети участі.

Громади-переможниці конкурсу отримають:

  • експертно-консультаційний супровід для запровадження у громаді бюджету участі;
  • можливість для трьох представників ОТГ пройти навчання на дводенному семінарі щодо методології запровадження бюджетів участі;
  • навчальна поїздка для громад-учасниць проекту до 4 громад / міст західної України, де успішно функціонують інструменти  громадської участі (зокрема, бюджет участі),
  • проведення безкоштовного навчання для бажаючих активістів, які планують подати свої пропозиції на конкурс проектів,
  • пакет методичних матеріалів.

Допомога, яку надаватиме ЗУРЦ, охоплюватиме комплекс консультаційних, інформаційно-просвітницьких та навчальних заходів, направлених на  підвищення спроможності жителів громад  самим приймати рішення, куди витрачати частину місцевого бюджету, щоб поліпшити життя громади. Очікується, що такий процес  буде закріплений у нормативних документах відповідних ОТГ.

Вимоги до учасників конкурсу:

  • заявник повинен заповнити аплікаційну форму встановленого зразка;
  • заявник повинен продемонструвати бажання та готовність зафіксувати певний відсоток від бюджету ОТГ для реалізації громадських проектів шляхом подання спільної заявки на участь у конкурсі, яку повинні підписати: голова ОТГ, принаймні троє депутатів місцевої ради та двоє активних представників громадськості, які будуть готові увійти до складу ініціативної групи  (більша кількість підписантів зміцнює позиції заявки),
  • заявник повинен гарантувати, у разі відбору відповідної ОТГ, готовність мобілізувати необхідну кількість місцевих жителів (зокрема, молоді, жінок та людей  з обмеженими можливостями) для участі у навчальних заходах проекту,
  • зобов’язуються передбачити в Положенні рівний доступ до участі в конкурсі всіх жителів громади без огляду на вік, стать, інвалідність чи інші обмеження, тим самим дотримуючись принципу інклюзивності,
  • заявник  повинен надати попередню згоду щодо внесення на розгляд відповідної ради питання про затвердження Положення про бюджет участі,
  • у ОТГ повинен бути наявний веб-сайт, на якому можна розмістити інформацію про громадський бюджет та посилання на е-сервіс для онлайн голосування за проекти на бюджет участі.

При проведенні відбору перевага буде надана тим 4 ОТГ, які вкажуть найбільш переконливі аргументи важливості реалізації проекту у громаді, зазначать готовність органу місцевого самоврядування виділяти із місцевого бюджету кошти на впровадження бюджету участі та сформувати гендерно збалансовану ініціативну групу з впровадження громадського бюджету, 50 % якої складатиме молодь (віком до 35 років).

Процедура відбору учасників:

У перші дні після проходження кінцевого терміну подання заявок, здійснюється перегляд поданих анкет щодо їх відповідності технічним вимогам.

На першому етапі конкурсна комісія розгляне отримані заявки від потенційних учасників та відбере 8-10 громад для подальшої участі у конкурсі.

На другому етапі у деякі з відібраних громад члени конкурсної комісії здійснять моніторингові візити, з метою більш детального ознайомлення з громадою та вивчення її спроможності впровадити громадський бюджет. Після чого на другому засіданні конкурсна комісія прийматиме остаточне  рішення щодо вибору чотирьох цільових ОТГ для подальшої участі у Проекті, а також двох резервних громад, які зможуть замінити когось у випадку непередбачених обставин чи недобросовісного виконання зобов’язань.

Аплікаційну  форму (ЗАВАНТАЖИТИ), потрібно заповнити і надіслати разом зі сканованою сторінкою з підписами (що підтверджує згоду взяти участь у проекті) на електронну пошту uliana.voloshynivska@zurc.org з назвою повідомлення «Бюджет участі (вказати назву ОТГ)» до 18.00 год. 11 березня 2019 року.

Про результати конкурсу його учасників буде повідомлено електронним листом на адресу, яку вони вкажуть в аплікаційній формі до 30 березня 2019 року.

У разі додаткових питань пишіть на електронну адресу uliana.voloshynivska@zurc.org.

Контактна особа: Уляна Волошинівська

22.02.2019 - 13:51 | Переглядів: 20099
УВАГА! КОНКУРС з відбору об’єднаних громад для проекту «Бюджет участі як інструмент розвитку громади»

Приєднані файли:

Теги:

бюджет громадський бюджет конкурс створення спроможних громад

Область:

Волинська область Закарпатська область Івано-Франківська область Львівська область Рівненська область Тернопільська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...