Змінилася п’ятірка областей – лідерів з формування спроможних громад: дані моніторингу Мінрегіону

Мінрегіон змінив параметри рейтингу областей щодо формування спроможних громад. Відтепер у рейтингу не враховується кількість створених об’єднаних громад (ОТГ) в області, а у показниках чисельності населення та площі враховуються дані не лише ОТГ, а й міст обласного значення. Також на місце регіону у рейтингу впливає кількість районів в області, де не відбуваються процеси об’єднання, а також кількість міст обласного значення, до яких приєдналися сусідні громади. З’явився також параметр покриття території регіону перспективним планом.

«Рейтинг має відображати, як збільшується спроможність регіону до розвитку територій. І на цьому етапі децентралізації не стільки важлива кількість ОТГ, скільки залучення громад до реформи. Зараз активізуються процеси приєднання громад до ОТГ та міст обласного значення. Великі міста стають нарешті центрами розвитку територій. Маємо на цьому робити акцент. Не можемо оминути і показники по районах без ОТГ, бо вони демонструють, наскільки в області вдається долати скептицизм та супротив реформі на районному рівні», - прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода оновлені дані Моніторингу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування станом на 10 лютого 2019 року (ЗАВАНТАЖИТИ 5,5 МБ).

За новими параметрами, на перше місце в рейтингу повернулася Житомирщина. Друге місце займає Дніпропетровщина, яка минулого місяця займала лише восьме місце. Волинська область залишила п’ятірку лідерів, перемістившись на шосте місце.

Значно знизилася у рейтингу Вінницька область, а аутсайдером залишається Закарпаття, яке усе ще не має перспективного плану формування територій громад області.

 

Моніторинг також демонструє, що продовжує зростати кількість громад, які скористалися механізмом співробітництва: уже 1262 громади спільно реалізують 325 договорів про міжмуніципальну співпрацю.

 

 

Також у моніторингу вперше відобразили, скільки на розвиток кожного регіону передбачено коштів у Держбюджеті. Нагадаємо, загалом у 2019 році на розвиток регіонів та громад у Державному бюджеті заплановано 20,75 млрд грн, що у 41,5 разів більше, ніж було у 2014 році.

 

 

Теги:

В'ячеслав Негода моніторинг

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...