Чернівецький ЦРМС розповів про результати роботи 2018 року та плани на 2019

Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, презентував розроблені впродовж 2018 року стратегії розвитку Вашківецької, Волоківської, Глибоцької, Тереблеченської та Недобоївської ОТГ. Також впродовж року спільно з ОДА експерти ЦРМС розробили інвестиційні паспорти громад, які покликані полегшити комунікацію між громадою та потенційними інвесторами.

Підбиваючи підсумки 2018 року, Тетяна Татарчук, директорка Чернівецького ЦРМС, зазначила, що в області існує 271 територіальна громада, 118 з яких вже сформували 33 ОТГ. А це 43%, причому площа ОТГ також складає 43% від загальної площі області. Нині в ОТГ проживає 330 тис. осіб, або 36,5% від загальної кількості населення Буковини.  

Олексій Грушко, радник з регіонального розвитку ЦРМС, ознайомив присутніх із розробленими документами: «Під час розробки стратегій ми зіштовхувались з певними проблемами – дуже мало статистики і даних про громади, їх населені пункти. Інше – це несформованість територій громад в остаточному вигляді, що не дає можливості планувати в довгостроковому варіанті. Єдина стратегія, яку ми розробляли як довгострокову до 2027 року, була для Вашківецької міської громади».

Далі детальніше представили кожну стратегію громади. Наприклад, Тереблеченська ОТГ має значний потенціал для розвитку, оскільки вона межує з Румунією і на її території розташований пункт пропуску, що дозволило означити її гасло як «Ворота у Європу». Також є декілька земельних ділянок, які можуть бути перетворені в логістичні центри, що дасть значний поштовх для місцевого розвитку.

До презентації стратегій долучились і представники громад. «Одним із викликів під час розробки стратегії розвитку було донесення правильного розуміння до членів робочої групи, що цей документ відмінний від плану соціально-економічного розвитку, бо у нас спочатку такі погляди існували», - зазначив Іван Веклич, заступник голови Глибоцької ОТГ.

Також під час зустрічі було вручено подяки тим структурам, з якими ЦРМС розвинув тісну співпрацю та партнерські відносини впродовж 2018 року. Плідною була спільна робота з чотирма департаментами ОДА – фінансів, освіти і науки, охорони здоров’я та регіонального розвитку. «Для мене абсолютно природно працювати з ЦРМС, бо ми спільно діємо для розвитку громад нашої області. Реформи ввійшли в свою активну фазу, тож це дуже приємно, що ми маємо надійних партнерів у впровадженні позитивних змін в країні», - сказав Юрій Лесюк, заступник директора департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА. Також 2018 рік відзначився співпрацею із Чернівецькою обласною науковою бібліотекою ім. М. Івасюка, Учбово-методичним центром культури Буковини, Державною регуляторною службою, Головним територіальним управлінням юстиції, обласним Управлінням ДСНС, Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації. Саме між Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації та Чернівецьким ЦРМС підписана угода про партнерство, яка передбачає організацію спільних навчальних та тренінгових заходів у 2019 році.

28.12.2018 - 12:24 | Переглядів: 7827

Приєднані зображення:

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...