На заводі в Оліївській ОТГ повторно використовують понад 90% сміття

На заводі «Кромберг енд Шуберт», що знаходиться в Оліївській об’єднаній громаді, переробляють для повторного використання понад 90% сміття, які продукує виробництво. Про це розповіла Ольга Воєвуцька, PR-менеджер заводу, під час спілкування із представниками об’єднаних громад Житомирщини в процесі оглядового візиту «Як перетворити відходи на доходи: практичні поради для представників ОТГ». Представники 11 громад побачили, наскільки прибутковим може бути розумне поводження з відходами.

«Тільки 5-10% відходів ми вивозимо на полігон твердих побутових відходів. Решту – скло, папір, пластик, дротики, ізоляційну стрічку тощо – забирають підприємці. Це значні гроші, які підприємство спрямовує на соціальні проекти – конкурси, меценатство, акції, поїздки для працівників», - розповіла Ольга Воєвуцька.

«Візит має показати, що сміття – це не проблема, а можливість, а якщо підійти до збору та утилізації відходів креативно, то ще й прибуткова справа», - наголошує Георгій Федорук, радник з регіонального розвитку Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування. 

«Ми вже маємо проблему зі сміттям – стихійні сміттєзвалища, відсутність системи збору та сортування сміття. Отже мусимо починати із вирішення цих проблем, яка криється у «головах» мешканців громад», - переконує Олена Поліщук, заступник голови Червоненської селищної ради.

Навчальний візит організували в рамках проекту «Покращення якості послуг в сфері управління відходами на муніципальному рівні в ОТГ» Програми «U-LEAD з Європою», що втілюється спільно з Кластером сталого економічного розвитку GIZ.

Цей проект передбачає налагодження системи поводження із ТПВ у обраних громадах. В рамках проекту 22-24 січня 2019 року на базі Житомирського ЦРМС для фахівців громад відбудеться перший тренінговий модуль із залученням міжнародних експертів в галузі поводження з ТПВ.

В лютому 2019 року відбудеться навчально-ознайомчий візит до Словенії для представників відібраних громад пілотних регіонів (Волинської, Житомирської та Дніпропетровської областей).

Основною метою цих візитів є отримання знань та знайомство з найкращими практиками прозорого та відповідального управління послугами у сфері поводження з відходами, а також налагодження партнерства із громадами Словенії задля успішного і сталого співробітництва українських та словенських громад.

14.12.2018 - 09:47 | Переглядів: 8764

Приєднані зображення:

Теги:

управління відходами

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Внутрішня комунікація в громаді під час війни: важливе своєчасне інформування

Внутрішня комунікація в громаді під час війни:...

Комунікація під час війни — це про безпеку та надання населенню своєчасної інформації. В наш час комунікація є не...

29 березня 2024

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у сфері національної інфраструктури геопросторових даних

Методичні рекомендації ОМС щодо діяльності у...

Розвиток національної інфраструктури геопросторових даних - важлива складова процесу відновлення громад та...

29 березня 2024

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні автобуси

U-LEAD надала семи українським громадам шкільні...

Повномасштабна війна завдала великої шкоди нашим школам та освітній логістиці. Щоб закрити цю потребу, на кошти...

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...