У Донецькій області підвели підсумки децентралізації за 2018 рік

Протягом 2018 року на території Донецької області  перші вибори відбулись лише в одну громаду – Олександрівську селищну ОТГ. На грудень проведення виборів чекали в Криворізькій сільській ОТГ та довиборів у Шахівську сільську ОТГ. Через питання безпеки Центрвиборчком відтермінував ці вибори. Таким чином, 2018 рік Донецька область завершує з 10-ма повністю створеними об’єднаними громадами. Ще сім ОТГ чекають на оголошення перших виборів, що ускладнюється за різними причинами. Окрім безпеки, треба вирішити питання адміністративно-територіального устрою, розібратись з прогалинами в законодавстві та іншими проблемами.

Про підсумки децентралізації  на Донеччині в 2018 році  йшла мова  під час круглого столу в Краматорську, організатором якого виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. До обговорення долучились представники Донецької ОДА, обласного управління ДСНС, об’єднаних та поки не об’єднаних громад, журналісти.

 

 

Загалом на території Донецької області, згідно з Перспективним планом формування громад, має бути утворені  45 ОТГ. Чотирнадцять міст обласного значення мають стати адміністративними центрами об’єднаних громад.  «Процес приєднання навколишніх  територій до міст обласного значення активно ведеться в Дружківці, Вугледарі, Бахмуті , проте на сьогодні в Донецькій області жодне місто обласного значення поки не завершило процедуру створення ОТГ», - зазначив Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького ЦРМС.

Серед переваг від об’єднання в громаду експерти Донецького ЦРМС називали можливості для розвитку інфраструктури, за рахунок державних коштів.  За словами Артема Колодезного, радника з питань регіонального розвитку, дев’ять громад Донецької області отримали загалом 33 млн. грн. інфраструктурної субвенції. Третину грошей отримала Лиманська ОТГ. За рахунок інфраструктурної субвенції об’єднані громади ремонтували дороги, купували спеціалізовану техніку для комунальних підприємств чи шкільні автобуси. На посилення спроможності громад використовували кошти Державного фонду регіонального розвитку. Загалом Донецька область отримала через ДФРР 777 млн грн. Частина проектів була реалізована на території  ОТГ.

«За гроші ДФРР наступного року громади можуть подавати проекти ремонтно-будівельного характеру вартістю понад 5 мільйонів гривень, зараз в ОТГ Донеччини таких проектів дуже мало, — повідомив Артем Колодезний.

Громади Донецької області демонструють – чим раніше відбулось об’єднання, тим більше переваг і більше нових об’єктів вони отримали. Тобто, зволікаючи з утворенням ОТГ, громада «втрачає» у своєму розвитку, додав Максим Ткач. Тільки в поточному році в Шахівській ОТГ відкрився сучасний Центр надання адмінпослуг, це перший сільський ЦНАП у Донецькій області, де почали оформлювати закордонні та внутрішні паспорти. В Лиманському ЦНАПі встановили обладнання для електронної черги. В Миколаївській ОТГ відкрився перший в Донецькій області «Прозорий соціальний офіс», де в одній будівлі поєднали адміністративні та соціальні послуги. В об’єднаних громадах відкривались відремонтовані школи, ремонтувались дороги, для благоустрою території купували спеціалізовану техніку. Олександрівська ОТГ була утворена весною цього року, на прямі міжбюджетні відносини перейде лише з 2019 року, тоді ж отримає першу інфраструктурну субвенцію. Але тут уже дбають про громаду: створили комунальне підприємство, за власні кошти купили трактори для обслуговування старостинських округів.

Про переваги фінансової децентралізації присутнім розповів Сергій Івахнін, радник з питань місцевих фінансів Донецького ЦРМС. Серед 248 громад з населенням до 5 тис. жителів, за підсумками виконання бюджету за 9 місяців поточного року, Андріївська ОТГ посіла 11 місце. Серед 87 громад з населенням більше 15 тис. жителів найкращі показники у Миколаївської ОТГ, вона на шостому місці.

«Коли створюється нова громада, її жителі зацікавлені отримувати більше грошей через інвентаризацію земель, комунальне майно, оренду, — розповів радник з питань місцевих фінансів Донецького центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Івахнін. — Бо люди знають, що в ОТГ це вже їхні гроші, вони ними розпоряджаються».

За підсумками 9 місяців 2018 року середній показник надходжень власних доходів на одного мешканця по дев’яти  ОТГ Донецької області збільшився на 22% або на  632 грн.  Відтепер у середньому цей показник складає 3488,7 грн. Але в різних громадах різні рівні власних доходів бюджету у перерахунку на одного мешканця. Найвищий – у Шахівській сільській ОТГ, складає 10,7 тис. грн. Найнижчий показник – у Сіверської ОТГ, де на одного мешканця припадає 752,5 грн.

У рамках пілотного проекту в Донецькій області  вперше почали створювати Центри безпеки, перший в Україні Центр безпеки відкрили в Лиманській ОТГ.  Наразі таких об’єктів уже шість. Один з останніх відкрили у вересні у Талаківці під Маріуполем, повідомив Віктор Вітовецький, начальник управління організації заходів цивільного захисту Донецького ГУ ДСНС України.  В Андріївській сільській ОТГ вже будують Центру безпеки, в Соледарській міській ОТГ третій рік не можуть розпочати будівництво. 

Протягом 2019-2020 років планується створити ще 13 Центрів безпеки громадян, повідомив представник ДСНС. Серед планів на наступний рік – будівництво семи Центрів безпеки загальною вартістю 75 млн грн. Їх збудують на території майбутніх Нікольської, Курахівської, Ольгинської, Мангушської, Добропільської, Кальчикської, Мирненської ОТГ. У 2020 році будуватимуть шість Центрів безпеки на території майбутніх Костянтинівської, Покровської, Великоновосілківської, Старомлинівської, Дружківської ОТГ.

Приєднані зображення:

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...