Втрачені мільйони та можливості: у Куп’янську говорили про ціну зволікання з об’єднанням

26 листопада 2018 року у місті Куп’янськ Харківської області відбувся кущовий семінар «Розвиток сільських територій та надання послуг населенню в умовах децентралізації. Об’єднання громад – практичні кейси», який був організований Харківським Центром розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Учасники семінару – представники Куп’янського, Борівського, Дворічанського та Шевченківського районів.

Головною темою зустрічі були шляхи активізації формування згідно з Перспективним планом територій громад Харківської області – потенційних Куп’янської, Борівської, Дворічанської, Шевченківської ОТГ.

Радник з питань місцевих фінансів Центру Марина Гончаренко зупинилася на питанні державної підтримки об’єднаних громад та підрахувала, скільки через затягування процесу об’єднання зазначені громади втратили додаткових коштів для розвитку.

Мова йшла саме про державну субвенцію на розвиток інфраструктури ОТГ, яку держава надає об’єднаним громадам починаючи з 2015 року.

Так, згідно з розрахунками, потенційна Куп’янська ОТГ за три роки очікування втратила близько 69 млн грн, Борівська ОТГ – близько 37 млн грн, Дворічанська ОТГ – 48 млн грн, Шевченківська ОТГ – 44 млн грн.

«Дуже важливо розуміти ціну зволікання, а також політичних та особистих амбіцій, які блокують створення ОТГ. Субвенція на розвиток інфраструктури ОТГ є «бонусом» для об’єднаної громади, але  існує безліч інших переваг у вигляді розширення переліку власних джерел наповнення бюджету та реальних інструментів впливу на їх надходження, можливостей підвищення якості бюджетних послуг, оптимізації бюджетної мережі та застосування механізмів ефективнішого використання коштів громади, отримання цільових субвенцій та додаткових видів державної фінансової підтримки ОТГ, - зазначила Марина Гончаренко.

27.11.2018 - 12:51 | Переглядів: 7931
Втрачені мільйони та можливості: у Куп’янську говорили про ціну зволікання з об’єднанням

Приєднані зображення:

Область:

Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Проєктний офіс в громаді: яким він має бути?

Що таке проєктний офіс і навіщо його створювати громаді? Яким він має бути і які функції на нього можна покласти?...

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...