Нові робочі місця та свіжий хліб «під двері» – в селі на Полтавщині розвивають підприємництво

Нові робочі місця, податок до місцевої казни та пекарня, яка пече натуральний хліб – у Сергіївській об’єднаній громаді поділилися досвідом розвитку підприємництва в селі.

Працювати на розвиток та пожвавлення місцевої економіки – така позиція керівництва Сергіївської об’єднаної територіальної громади приносить перші плоди. Нагадаємо, в громаді діє фонд підтримки підприємництва та економічно-інвестиційний відділ, які заохочують підприємців започаткувати бізнес в ОТГ. Ще влітку тут знайшли інвестора готового взятися за створення міні-пекарні. Для цього із бюджету ОТГ виділили 150 тис грн безвідсоткового кредиту підприємцю на півтора року. Нині пекарня вже запрацювала. А це не просто нові робочі місця – вже працевлаштовано 6 осіб, а й податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачується до місцевого бюджету, оскільки підприємство зареєстроване в Сергіївці.

– У селі діяло «Споживче товариство» із кволою торгівлею. Знайшовся підприємець із сусіднього села, який викупив будівлю, відремонтував її і відкрив там пекарню, – розповідає Ігор Лідовий, голова Сергіївської об’єднаної територіальної громади.

Далі – більше, вже наступного тижня при пекарні відкривають безалкогольне кафе, де продаватимуть свіжу випічку, каву, чай, шоколад. А це ще два додаткових робочих місця.

Хлібобулочні вироби реалізують в Сергіївці, але в планах і торгівля у віддалених селах та на хуторах.

– Підприємець обіцяє, що хліб можна буде замовляти по телефону і таким чином, буде діяти послуга «під двері» – хліб привозитимуть на замовлення всім охочим, – каже сільський голова. – Крім того з 1 грудня ми укладаємо з ним договір про постачання свіжих хліба й булочок у школи та дитячі садки громади. В ОТГ 3 загальноосвітні навчальні заклади та 3 дошкільні. Нині в нас така проблема, що в навчальні заклади хлібобулочні вироби завозять лише двічі на тиждень. З 1 грудня свіжа випічка буде щодня.  У випічку не додають жодних хімічних домішок, все зроблено з натуральних продуктів, за старими рецептами. А для того, щоб працівники опанували рецептуру, запросили технолога зі Львова.

Теги:

розвиток бізнесу

Область:

Полтавська область

Громади:

Сергіївська сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Kolo.news

Читайте також:

18 листопада 2025

Громади працюють разом: як в Україні формуються агломерації

Громади працюють разом: як в Україні формуються...

Агломерації поступово стають новим рівнем співпраці українських громад. Україна рухається в напрямку європейських...

18 листопада 2025

Європейський досвід дорадчої демократії: як у Житомирі провели громадську асамблею щодо транспортної політики

Європейський досвід дорадчої демократії: як у...

У Житомирі відбулася громадська асамблея, присвячена темі транспортної інфраструктури та сталої мобільності. Протягом...

18 листопада 2025

Освітня конференція Програми Polaris «Якісна освіта і ефективна громада»: запрошуємо громади до участі

Освітня конференція Програми Polaris «Якісна...

25 листопада у місті Києві шведсько-українська Програма Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні» у...

18 листопада 2025

«Коли ти щодня виходиш на боротьбу за майбутнє, ти повинен це майбутнє бачити». Інтерв’ю начальника ВА Олександра Алчієва

«Коли ти щодня виходиш на боротьбу за майбутнє,...

Начальник Бериславської міської військової адміністрації Херсонської області Олександр Алчієв про життя громади під...