Нові робочі місця та свіжий хліб «під двері» – в селі на Полтавщині розвивають підприємництво

Нові робочі місця, податок до місцевої казни та пекарня, яка пече натуральний хліб – у Сергіївській об’єднаній громаді поділилися досвідом розвитку підприємництва в селі.

Працювати на розвиток та пожвавлення місцевої економіки – така позиція керівництва Сергіївської об’єднаної територіальної громади приносить перші плоди. Нагадаємо, в громаді діє фонд підтримки підприємництва та економічно-інвестиційний відділ, які заохочують підприємців започаткувати бізнес в ОТГ. Ще влітку тут знайшли інвестора готового взятися за створення міні-пекарні. Для цього із бюджету ОТГ виділили 150 тис грн безвідсоткового кредиту підприємцю на півтора року. Нині пекарня вже запрацювала. А це не просто нові робочі місця – вже працевлаштовано 6 осіб, а й податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачується до місцевого бюджету, оскільки підприємство зареєстроване в Сергіївці.

– У селі діяло «Споживче товариство» із кволою торгівлею. Знайшовся підприємець із сусіднього села, який викупив будівлю, відремонтував її і відкрив там пекарню, – розповідає Ігор Лідовий, голова Сергіївської об’єднаної територіальної громади.

Далі – більше, вже наступного тижня при пекарні відкривають безалкогольне кафе, де продаватимуть свіжу випічку, каву, чай, шоколад. А це ще два додаткових робочих місця.

Хлібобулочні вироби реалізують в Сергіївці, але в планах і торгівля у віддалених селах та на хуторах.

– Підприємець обіцяє, що хліб можна буде замовляти по телефону і таким чином, буде діяти послуга «під двері» – хліб привозитимуть на замовлення всім охочим, – каже сільський голова. – Крім того з 1 грудня ми укладаємо з ним договір про постачання свіжих хліба й булочок у школи та дитячі садки громади. В ОТГ 3 загальноосвітні навчальні заклади та 3 дошкільні. Нині в нас така проблема, що в навчальні заклади хлібобулочні вироби завозять лише двічі на тиждень. З 1 грудня свіжа випічка буде щодня.  У випічку не додають жодних хімічних домішок, все зроблено з натуральних продуктів, за старими рецептами. А для того, щоб працівники опанували рецептуру, запросили технолога зі Львова.

Теги:

розвиток бізнесу

Область:

Полтавська область

Громади:

Сергіївська сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Kolo.news

Читайте також:

02 грудня 2025

Громадам та місцевому бізнесу: добірка актуальних можливостей грудня

Громадам та місцевому бізнесу: добірка...

    Грудень – час не лише підбивати підсумки року, але й поступово планувати наступний рік, закладати фундамент...

02 грудня 2025

Як програма EGAP допомагає громадам впроваджувати цифрові рішення та підвищувати ефективність управління

Як програма EGAP допомагає громадам...

Цифровізація стає не просто модним словом, а реальним інструментом розвитку для українських громад. На Бучанському...

02 грудня 2025

9 грудня відбудеться конференція щодо професійного розвитку персоналу ЦНАП: запрошуємо громади до участі

9 грудня відбудеться конференція щодо...

9 грудня 2025 року у Києві шведсько-українська Програма Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні»...

02 грудня 2025

Агенції регіонального розвитку: як проєкт UCORD допомагає громадам і регіонам

Агенції регіонального розвитку: як проєкт UCORD...

Агенції регіонального розвитку (АРР) стають локальними драйверами змін: вони об’єднують громади, обласну владу,...