Як розвиватимуться гірські громади – про це говорили в Івано-Франківську

13 листопада у м. Косів голови гірських ОТГ та представниками місцевого самоврядування гірських територій обговорювали Концепцію Державної програми розвитку гірських територій українських Карпат на період до 2023 року.

Відкриваючи захід директор Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк наголосив, що реформа децентралізації відкрила багато нових можливостей перед громадами, зокрема, гірськими. А їх в Івано-Франківській області сьогодні є 12.

В рамках круглого столу «Розвиток гірських територій Прикарпаття в умовах децентралізації», організованого Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми ULEAD з Європою, йшлося про три проблемних блоки питань. Їх озвучив радник з питань регіонального розвитку ІФ ЦРМС Ігор Мельничук.

«Усі основні проблеми гірських територій зводяться до трьох великих блоків – проблем міграції населення або депопулізації гірських територій, проблем доступності якості та доступності інфраструктури (низької прохідності доріг, поганої доступності закладів освіти, медицини, адміністративних послуг), а також проблем низької продуктивності місцевої економіки», - вважає Ігор Мельничук.

Народний депутат України Юрій Соловей відзначив поступовий прогрес у вирішенні інфраструктурних проблем гірських територій Івано-Франківської області. Значний поступ відбувся, за його словами, у будівництві доріг. А це вже частково долає проблему доступності для багатьох мешканців гір. В той же час, він акцентував увагу присутніх на екологічних проблемах гірських територій. Зокрема, проблемі поводження з твердими побутовими відходами, до якої потрібний комплексний підхід.

Саме Концепція Державної програми розвитку гірських територій українських Карпат на період до 2023 року має запропонувати шляхи вирішення цих проблем, врахувати основні напрямки роботи, говорить радник з питань децентралізації ІФ ЦРМС Максим Чопей.

За його словами, насамперед, варто акцентувати на вирішенні проблеми зайнятості населення, щоб запобігти міграції, на стимулюванні ділової активності та підтримці проектів, що дають високу додану вартість. Також серед пріоритетів повноцінний розвиток туристичної сфери та вирішення екологічних проблем.

В рамках круглого столу також були презентовані кращі практики прикарпатських громадських організацій та фермерів, які власним прикладом демонструють реалізацію згаданих пріоритетів вже сьогодні.

Так голова Асоціації вівчарів Прикарпаття Василь Стефурак розповів про власний досвід селекційної роботи у вівчарстві, а також коротко зупинився на моментах рентабельності цього виду сільськогосподарського виробництва.

Керівник ГО «Гуцулики» Руслан Бойчук презентував практичний кейс промоції Верховина Карпати як туристичної родзинки Прикарпаття під умовною назвою «Скажи Верховині ЙО!», що включає розробку туристичного логотипу та бренду для Верховини.

А голова ГО «Туристичне товариство «Карпатські стежки» Олександр Бурсанов розповів про роботу з маркування туристичних шляхів, яку веде організація.

14.11.2018 - 11:43 | Переглядів: 9085
Як розвиватимуться гірські громади – про це говорили в Івано-Франківську

Приєднані зображення:

Теги:

гірські території

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...