Володимир КУЛІШ: «Влада — це копітка робота із забезпечення добробуту громад»

Десять територіальних громад Буковини вже втілюють реформу місцевого самоврядування. Вони об’єдналися і на чергових виборах першими обрали голів і депутатський корпус. Проте вийти на прямі відносини з держбюджетом поки що не можуть, бо не відповідають (частково чи повністю) перспективному плану формування територіальних громад, затвердженому Чернівецькою облрадою і скорегованому Кабміном. 

Чи залишаться громади, що зважилися на реформу, сам на сам з фінансовими проблемами? Яка ідеальна модель взаємин між центром і об’єднаною громадою? Відповіді на ці актуальні для країни питання — в розмові з першим заступником голови Чернівецької облдержадміністрації Володимиром КУЛІШЕМ. 

Перший заступник голови Чернівецької облдержадміністрації Володимир КУЛІШ.— Володимире Івановичу, процес реформ у самоврядуванні скидається на боротьбу нових громад за привілеї і субвенції. Хоча мета інша: щоб вони ні до кого не йшли з простягнутою рукою. 

— Громади сподіваються на допомогу уряду. Безсумнівно, вони її отримають — напряму з державного бюджету або, як раніше, через дотації з району і області. Також на інфраструктурні проекти об’єднаних громад будуть спрямовані кошти з Державного фонду регіонального розвитку та міжнародна технічна допомога. 

Але суть реформи у створенні міцного адміністративного базису держави — самодостатніх територіальних громад. Проте принцип добровільного об’єднання дехто з місцевих керівників (і не тільки на Буковині) зрозумів як можливість захистити і розширити своє пригріте удільне князівство разом із бізнес-інтересами, далекими від інтересів громади. Тому й вийшло, що під час затвердження перспективного плану суб’єктивізму і політиканства було більше, ніж здорового глузду. 

Облдержадміністрація разом із регіональним Офісом реформ аргументовано пропонували утворити в області 18 громад, потенційно фінансово спроможних. Але депутати Чернівецької облради затвердили 35 громад, розуміючи, що формування половини з них не відповідає методиці Кабміну. Ми самі собі створили проблеми. Більшість із них навіть не має можливості надавати людям необхідних адміністративних послуг, не кажучи вже про забезпечення діяльності освітніх, медичних установ. Повну версію інтерв’ю читати ТУТ.

Область:

Чернівецька область

Джерело:

«Урядовий кур’єр»

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...