Матриця повертається

Півтора місяці тому Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування вирішив ризикнути – провести навчання фахівців із проектного менеджменту виконкомів ОТГ у форматі двох взаємопов`язаних семінарів із розривом приблизно в шість тижнів.

Було не зовсім зрозуміло, чи достатньо високою виявиться мотивація учасників, аби вдруге приїхати до Чернігова та відірватися від поточних нагальних справ. Втім, 26-27 вересня на семінар «Як написати хороший проект місцевого розвитку: планування, бюджет, моніторинг, звітність» зібралися 23 слухачі з 19 об’єднаних громад області, а також з департаменту економічного розвитку облдержадміністрації та виконавчого апарату обласної ради.

Задум був такий – учасники, отримавши базові знання на початку, мали б спробувати застосувати їх на практиці. Адже готувалися до подання проекти для Державного фонду регіонального розвитку, а також проекти за кошти ЄС (таких від Чернігівської області виявилося дев`ять).

Відкрили семінар директор Чернігівського ЦРМС Ірина Кудрик та начальник управління департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Юрій Сухомлін. Вони наголосили на важливості та перспективності проектного менеджменту як для кожної громади, так і для області в цілому. Для застосування нових управлінських методик на семінар запросили радників ЦРМС Володимира Бойка та Людмилу Чабак.

Навчання проходило в ігровій формі – три чверті часу посадовці працювали у фокус-групах, переважно зі складовими логіко-структурної матриці. У центрі уваги були логіка впровадження, припущення-ризики, індикатори, джерела підтвердження. Крок за кроком розбиралися та обговорювалися всі частини на основі запропонованих ще на попередньому семінарі тем. Тож клітинки поступово заповнювалися,  інтерес зростав, а дискусії ставали дедалі розкутішими.

Всі разом підійшли до засобів і витрат, а потім настала черга планування заходів. Кульмінацією став розгляд бюджету проекту, що перетворився на майстер-клас з його складання та супроводжувався зливою запитань до радників. Зрештою розібралися з моніторингом, управлінням ризиками та звітністю.  І матриця розкрилася. Принаймні, таке відчуття було від спілкування учасників семінару.

Дещо залишилося за межами занять – те, що явно потребує окремого навчання, зокрема,  мистецтво роботи в команді. Також слухачі звернулися з проханням провести низку одноденних семінарів за цією ж тематикою для працівників апаратів виконкомів рад, щоб вони також уявляли особливості проектної діяльності – це значно полегшить роботу з підготовки проектів та позитивно вплине на розуміння її необхідності.

03.10.2017 - 15:28 | Переглядів: 9251

Приєднані зображення:

Теги:

U-LEAD

Область:

Чернігівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...

28 березня 2024

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть розробити комплексні плани просторового розвитку

Громадам Чернігівщини та Харківщини допоможуть...

Залучення інвестора, збільшення місцевого бюджету, нові робочі місця – громади Чернігівщини та Харківщини розробляють...

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...