Для Кіптівської громади децентралізація – це посилення соціального захисту своїх людей

У Кіптіївській громаді, що на Чернігівщині, терапевтичний корпус лікарні поки не будують, як це роблять у Борисполі, бо наразі не мають такої потреби. Натомість громада має потребу у найціннішому ресурсі – у людях. В дванадцяти населених пунктах, що об’єдналися в Кіптівську громаду, проживає менше 4 тисяч населення. Це небагато. Але жодної дивини в цьому немає. Люди змушені були покидати свою малу Батьківщину у пошуках роботи і стабільності.

Кіптівська громада однією з перших в Україні скористалася можливостями реформи – об’єдналася, щоб бути здатною самотужки вирішувати питання місцевого значення і стати опорою для своїх людей. Зараз тут кипить робота – і проектують, і будують, і ремонтують… Нічого такого, чого не було б в інших об’єднаних громадах. Та все таки Кіптівська громада має свою фішку. Тут, окрім державної допомоги при народженні дитини, сім’ї новонародженого виділяють 20 тисяч гривень матеріальної допомоги з бюджету громади. Це ще одне з багатьох пояснень того, що таке децентралізація.

«Таку практику ми запозичили у Прибалтиці, де вивчали досвід проведення реформи місцевого самоврядування. Запропонував депутатському корпусу громади – вони підтримали, і в нас запровадити таку матеріальну допомогу. А чому б ні? Децентралізація дала змогу громадам самим вирішувати, що і як робити. Крім того, дала ресурси, щоб ми могли втілювати прийняті рішення. Після об’єднання наш бюджет виріс у 4 рази. Це і дало змогу депутатам не вагатися з прийняттям такого рішення. Є одна умова — батьки новонароджених повинні не просто бути зареєстрованими на території громади, а й мають тут проживати. Бо зареєстрованих чимало, але не всі мешкають в громаді. Багато хто живе у містах. А ми хочемо, щоб люди залишалися жити в нас на території. В цьому році в нас вже народилося п’ятеро діток. Сподіваємося, що така соціальна допомога сприятиме частково зростанню народжуваності у нашій громаді», - прокоментував Кіптівський сільський голова Володимир Кучма.

Чим стала децентралізація для міста Бориспіль, читайте ТУТ

Також дивіться відеоісторії успіху громад ТУТ

07.06.2017 - 13:04 | Переглядів: 10800
Для Кіптівської громади децентралізація – це посилення соціального захисту своїх людей

Теги:

соціальні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...