Комітет Верховної Ради чекає пропозицій від ЦВК щодо врегулювання усіх питань проведення виборів у об’єднаних громадах

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав пропозицію Мінрегіону щодо необхідності врегулювання питань проведення виборів у об’єднаних громадах, перші вибори в яких Центральна виборча комісія (ЦВК) не призначила.

Про це повідомив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що ЦВК сьогодні не знаходить правових підстав для оголошення перших виборів у 32-х об’єднаних територіальних громадах. 11 з цих громад не встигли об’єднатися у відведений законом термін і потрапити на перші вибори 25 жовтня. У 21 громаді вибори не призначили бо створення цих громад передбачає зміну меж районів, що потребує попереднього рішення Верховної Ради України. 

Отже, за словами Першого заступника Міністра, у населених пунктах 151 місцевої ради, які увійшли до складу цих 32-х об’єднаних громад, ЦВК вирішила проводити чергові місцеві вибори, тобто на старій територіальній основі. 

«Така позиція суперечить волі жителів територіальних громад, а також відповідним рішенням органів місцевого самоврядування як базового так і регіонального рівнів, що може призвести до судових розглядів та поставить під сумнів легітимність обрання представницьких органів на чергових місцевих виборах у зазначених територіальних громадах», - застеріг В’ячеслав Негода.

Він також підкреслив, що кількість об’єднаних громад щодня зростає, бо процес добровільного об’єднання не зупиняється, а отже з вирішенням питання щодо проведення у таких громадах перших виборів на новій територіальній основі зволікати не можна. 

Виходом із цієї ситуації він вбачає термінове втручання Парламенту. 

За інформацією Першого заступника Міністра, на даний час у Верховній Раді народними депутатами зареєстровано два законопроекти, прийняття яких дозволить призначати перші місцеві вибори в добровільно об’єднаних територіальних громадах, навіть якщо суб’єкти таких утворень розташовані в межах різних районів, без зміни територіальних меж районів. Мова йде про законопроекти № 3075 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень організації проведення перших місцевих виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та № 3106 «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб».

Однак, враховуючи законотворчий процес, прийняття цих законопроектів та вступ в дію відповідних законів до 25 жовтня цього року є малоймовірним. 

На Комітеті звучали пропозиції, що виборчий процес чергових місцевих виборів у зазначених 32-х територіальних громадах можливо зупинити тільки шляхом прийняття постанови Верховної Ради України із відповідними дорученнями ЦВК.

По-перше, це рішення зекономить бюджетні кошти, бо голосування в таких територіальних громадах 25 жовтня не проводитиметься, а, по-друге, не дозволить утворити органи місцевого самоврядування у вже неіснуючих територіальних громадах, оскільки вони прийняли добровільне рішення про об’єднання і, фактично самоліквідацію.

Комітет Верховної Ради підтримав пропозицію Мінрегіону щодо необхідності врегулювання усіх питань, пов’язаних з проведенням виборів у об’єднаних громадах, і звернувся до ЦВК за роз’ясненнями щодо шляхів вирішення ситуації, що склалася. Свої пропозиції з цього приводу ЦВК має презентувати на наступному засіданні Комітету 12 жовтня. 

 

Поділитися новиною:

Читайте також:

28 березня 2024

Як громади вистояли на початку великої війни – дослідження Центру спільних дій

Як громади вистояли на початку великої війни –...

Збереження управлінських команд, що залишилися працювати в критичний момент, – головний фактор стійкості громад. До...

28 березня 2024

Вишнівецька громада отримала сучасний ренгентографічний комплекс від Програми USAID DOBRE

Вишнівецька громада отримала сучасний...

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий ренгентографічний комплекс – таку допомогу їй надала Програма...

28 березня 2024

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП: інституційна динаміка та виклики сталого розвитку

Результати 5-го щорічного моніторингу 25 ЦНАП:...

Під час конференції шведсько-українського проєкту PROSTO “Підтримка доступності послуг в Україні” були представлені...

27 березня 2024

Як українським громадам взяти участь в програмі Interreg Europe: процедури та дедлайни

Як українським громадам взяти участь в програмі...

20-21 березня 2024 року відбулася конференція, організована Interreg Europe, під назвою “Europe, Let`s cooperate!”....