Експерти розпочали обстеження роботи місцевої влади в районах, повністю «накритих» об’єднаними громадами

Минулого тижня міжвідомча робоча група відвідала Народицьку селищну об'єднану громаду, територія якої повністю співпадає з територією Народицького району Житомирської області.

Метою цієї поїздки було функціональне обстеження діяльності райдержадміністрації, райради і ради об'єднаної громади з подальшим напрацюванням пропозицій щодо удосконалення територіальної організації влади у таких районах.

Народицька селищна рада об’єднаної громади, яка складається з 26 депутатів, має на території найширші повноваження: по освіті, охороні здоров’я, ЖКГ, транспорту, дорожньому господарству, адміністративним послугам тощо. Майже нічого тут не відбувається і не вирішується без відома депутатів та голови громади. Рада сформувала дієвий апарат (виконавчий комітет). В ньому працюють 54 особи, які оперують бюджетом більше 54 мільйонів гривень і реалізують десятки проектів. Заплановані на 2017 рік обсяги видатків на утримання посадових осіб Народицької селищної ради ОТГ складають близько 6,8 млн грн.

«Рішення про створення ОТГ вважаю правильним і безсумнівним. До створення ОТГ було 16 окремих сільрад, три з яких ще мали якісь копійки, щоб вирішувати свої незначні питання, але, звичайно, з сусідами не ділилися. Тому усі інші тільки сиділи і чекали, коли їм прийде зарплата. Ото й усі повноваження. А подивіться зараз. Ми – одне ціле, і майже усе здатні вирішити самостійно», - говорить голова Народицької селищної ради Анатолій Леончук.

Районна рада у складі 26 депутатів діє і навіть приймає певні рішення, але через практичну відсутність повноважень та грошей, вони більш формальні, ніж практичні. Наприклад, районна рада має проголосувати за усі державні пільги, які фінансуються через управління праці райдержадміністрації. Через відсутність повноважень виконком районної ради зараз складається лише з однієї людини, - заступника голови, на діяльність якого передбачено 66 тисяч гривень на рік.

Районна державна адміністрація віддала більшість повноважень раді об’єднаної громади. Чи не найбільша функція, яка залишилася в РДА, – це управління працею і соціальним захистом на території. При цьому штатна чисельність РДА значно не скоротилася: з 69 осіб в 2015 році до 59 – в 2017. Заплановані на 2017 рік обсяги видатків з держбюджету на утримання апарату і структурних підрозділів районної державної адміністрації складають близько 6,5 млн грн. З районного бюджету фінансується лише соціальний захист та соціальне забезпечення на загальну суму близько 3,7 млн грн.

«Ми часто чуємо пропозицію, що треба ліквідувати наш район. А далі що? Що буде робити ОТГ, якій залишиться купа невирішених соціальних та земельних питань. Наприклад, усе житло в районі – комунальне, бо тут друга чорнобильська зона – приватизувати не можна. Люди здали житло у бюджет держави. Держава має їм компенсувати цю вартість. Заборгованість 38 млн грн. Коли це буде? Крім того, безліч гектарів землі через чорнобильське законодавство виведені з використання і не оподатковуються. Можна, звичайно, включити ОТГ до Коростенського району, але самі по собі проблеми не вирішаться», - так вважає голова Народицької районної державної адміністрації Віктор Пащук.

«Мені сьогодні абсолютно комфортно співпрацювати з РДА. Управління праці і соціального захисту РДА виконує свою функцію і фінансується з державного бюджету. Зараз ми не готові взяти на себе цю функцію повністю, тим більше, що це повноваження держави», - говорить Анатолій Леончук.

«Очевидно, що система, де на ідентичній території працюють і РДА, і райрада і рада громади, неефективна. Але поки що немає готового рецепту, як бути в таких випадках з районною радою, яку обирали люди на певний термін, і райдержадміністрацією, яка представляє державу на цій території. Саме такий рецепт і має запропонувати міжвідомча робоча група, до складу якої входять представники уряду та експерти», - зазначив директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Сергій Шаршов.

Передбачається, що, крім Народицької громади, робоча група відвідає Старосинявську, Летичівську (Хмельницька область), Сновську (Чернігівська область) та Апостолівську (Дніпропетровська область) об’єднані громади.

11.05.2017 - 20:44 | Переглядів: 9909
Експерти розпочали обстеження роботи місцевої влади в районах, повністю «накритих» об’єднаними громадами

Теги:

Сергій Шаршов

Область:

Житомирська область

Громади:

Народицька селищна об’єднана територіальна громада Народицька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Читайте також:

18 березня 2024

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших питань сфери публічного адміністрування за 1-15 березня 2024 року

Добірка змін у сфері адмінпослуг та інших...

Шведсько-український проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» продовжує публікацію осонвних новин та...

18 березня 2024

Межівська громада одною з перших в Україні прийняла Програму відновлення і відбудови

Межівська громада одною з перших в Україні...

Майже рік тут тривала робота над Програмою комлексного відновлення. Стартували у квітні 2023, а затвердили готовий...

18 березня 2024

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені запитання громад

Місцеві цільові програми: відповіді на поширені...

Місцеві цільові програми є невід'ємною складовою бюджетного процесу для органів місцевого самоврядування. Це...

18 березня 2024

Про зміни у програмі медичних гарантій і як використати їх на користь пацієнтів та лікарень

Про зміни у програмі медичних гарантій і як...

Експерти U-LEAD розповіли учасникам інформаційної сесії про розширення програми медичних гарантій та зміни у...