Законопроект, який дає змогу провести перші вибори у об’єднаних громадах, створених на межі районів, прийнято!

Сьогодні, 14 березня, Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів (№5520), який дозволить провести перші вибори у низці вже об’єднаних громад.

За це проголосували 232 народні депутати (поіменне голосування).

Законопроект встановлює послідовність дій в процесі створення об’єднаних громад, до складу яких увійшли місцеві ради різних районів, або у випадку об’єднання громад навколо міст обласного значення. Очікується, що з його прийняттям Центральна виборча комісія отримає беззаперечні підстави для призначення перших місцевих виборів у більш як 30 об’єднаних громадах, які чекають на це більше року.

Крім того, законопроект дозволить закінчити процес об’єднання ще десяткам громад, створених на межі районів, які через позицію ЦВК не поспішали приймати остаточне рішення.

Виступаючи у Верховній Раді, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко наголосив: «Сьогодні для нас ключовий момент в напрямку децентралізації, енергоефективності, а також ведення будівельного бізнесу в Україні. Все це сьогодні вкладається в одне слово – громада. Якість освіти, охорони здоров’я, адміністративних послуг, соціального захисту – для цього ми повинні створити потужний фундамент для держави Україна. Цим фундаментом  є об’єднана територіальна громада. Ухвалення законопроекту важливий крок, якого чекали десятки громад по всій Україні.  Законопроект дає можливості й механізм для створення об’єднаних громад, до складу яких увійшли місцеві ради різних районів. А також, коли  громади об’єднуються  навколо міст обласного значення. Громади добровільно об’єднуються і прагнуть спільно будувати майбутнє навколо своїх традицій та культури, а не згідно встановлених меж районів. Багато громад залишилися поза можливостями відновити історичне об’єднання і створити ті громади, які весь час існували, але були поділені за часів радянської влади – щоб ними було простіше керувати. Дякую народним депутатам за підтримку», - наголосив Геннадій Зубко.

Крім того, Віце-прем’єр-міністр переконаний, що «ухвалення законопроекту – велика мотивація для десятків громад, створених на межі районів, закінчити процес об’єднання та великий поштовх до нового об’єднання».

Нагадаємо, відсутність підстав для призначення перших виборів в громадах, створених на межі районів або навколо міст обласного значення, ЦВК обґрунтовує необхідністю спочатку внесення Верховною Радою України змін до меж відповідних районів. Хоча за зверненням Мінрегіону парламентський комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав роз’яснення, де йдеться, що вибори в зазначених випадках можна призначати і без внесення змін до меж районів. 

14.03.2017 - 18:26 | Переглядів: 15530
Законопроект, який дає змогу провести перші вибори у об’єднаних громадах, створених на межі районів, прийнято!

Теги:

ЦВК вибори Геннадій Зубко

Джерело:

Прес-служба Віце-прем'єр-міністра України

Поділитися новиною:

Читайте також:

29 березня 2024

У Вижницькій громаді модернізують систему водопостачання за допомогою Програми USAID DOBRE

У Вижницькій громаді модернізують систему...

Система централізованого водопостачання у Вижниці Чернівецької області була побудована майже півстоліття тому. За цей...

29 березня 2024

Стартує новий напрям з підтримки реформи професійної освіти в Україні у межах Швейцарсько-українського проєкту DECIDE

Стартує новий напрям з підтримки реформи...

  Швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України запускає новий...

28 березня 2024

Громадам важливо розуміти правові підстави залучення волонтерів

Громадам важливо розуміти правові підстави...

Програма U-LEAD організувала для посадових осіб ОМС інформаційну сесію, присвячену особливостям залучення волонтерів,...

28 березня 2024

Створення молодіжних рад в територіальних громадах - U-LEAD запрошує до участі у новій програмі

Створення молодіжних рад в територіальних...

«U-LEAD з Європою» запрошує представників громад долучитися до Програми підтримки «Створення молодіжних рад в...